Как да изберем пелети?Прочетете този урок

Как да изберем пелети?

С покачването на цената на дървата за огрев и газа, пелетите се превръщат в привлекателен избор за отопление за собствениците на жилища не само в България, но и много други страни в Европа, Щатите и Австралия. Пелетите са възобновяем източник на енергия.Те са чудесен пример за иновативен продукт, който не само ни помага да се топлим по-ефективно, но и редуцира боклукът, който изхвърляме в природата. Причината е, че дървените пелети са произведени от дървесни отпадъци, които иначе биха били изпратени в сметищите депа. 

Пелетите са чудесна алтернатива на конвенционалните източници на гориво. Те създават уютна и топла среда, като същевременно намаляват въглеродния отпечатък на Вашето домакинство. 

От тази гледна точка, те са чудесен 2 в 1 избор! Не само можете да се чувствате добре за околната среда, но също така можете да си спестите малко пари в дългосрочен план. 

Пелетните камини също са изключително енергийно-ефективен дървесен материал. Това тяхно качество ги прави особено подходящ избор, ако имате притеснения относно консумацията на енергия през зимните сезони.

Всичко до момента звучи чудесно, нали така?

За съжаление, все още има предизвикателства, пред които ще се сблъскате при избора на пелети. 

Защо трябва да знаем как да изберем пелети?

Не винаги е лесна задача да изберете правилните пелети. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, преди да пристъпите към закупуване. 

На първо място, пазарът на дървесни пелети в България търпи изключителен възход през последните няколко години. Почти във всяко населено място може да намерите поне няколко големи и двойно повече малки търговски бази за пелети. Все повече и повече хора откриват преимуществата на пелетите пред конвенционалните начини за отопление. 

Съответно, все повече предприемачи и компании виждат потенциалната печалба в тази разширяваща се бизнес ниша. От една страна, това е добре. Повече търговци и производители означава по-голяма конкуренция, повече марки пелети на пазара и повече избор за крайния потребител. 

От друга страна, обаче, този пренасищане от търговци с дървесни пелети има и негативни последици. Най-голямата от тях са мошениците, спекулантите и откровените измамници, които търсят бърза печалба на гърба на клиентите. Както във всяка развиваща се пазарна сфера, така и в търговията на пелети присъстват не-малко безскрупулни псевдо-производители и фирми. 

Именно заради това е важно да знаете какво точно ви трябва и за какво точно трябва да сте информирани, преди да започнете да избирате. Когато купувате пелети за вашия дом има няколко фактора, които са от огромна важност и за които трябва да сте винаги нащрек. 

И това не важи само за хората, които току-що са преминали на отопление с пелети или тепърва ще си купуват пелетен котел или камина. 

Този съвет се отнася дори за тези, които си мислят, че знаят всичко, което има да се знае за пелетите. Дори да е така, добре е да помните, че винаги има някои неща, които можете да научите, дори и да се отоплявате с пелети от години.

Купчина от дървесни пелети

Как да изберем пелети по най-добрия начин?

Ще започнем нашият материал като поговорим за някои от основните елементи, с които трябва да сте запознати, когато си задавате въпроса „Как да изберем пелети?“

Не се страхувайте – правилата не са нито много, нито сложни. За нула време ще научите всичко, което трябва да знаете за да се предпазите от злоупотреба с Вашето доверие и финанси. 

Нека започнем! 

Етикетът не винаги казва истината

Това, което трябва да знаете на първо място е следното – не вярвайте на етикета. 

Сигурни сме, че сте го чували от много места, но това е толкова важно правило, че няма как да не започнем с него. 

В последно време правителството взе някакви мерки в тази насока и стандартите за качество постепенно се завишават, а контролът върху производителите и търговците се увеличава. Въпреки това, има още дълъг път до момента, в който пелетният пазар е напълно регулиран и потребителите ще могат да приемат етикета върху пелетните торби като чиста монета. 

Пазарът на пелети в България дълго време беше почти свободен от регулации. В резултат на това, много търговци спокойно можеха да сложат каквото си поискат като етикет върху пелетите си.

Заради това – взимайте под съмнение всички данни за калоричност, енергийна ефективност, пепел, влага и всички останали показатели. Не се доверявайте сляпо и подхождайте внимателно към всеки търговец.

Няма такова нещо като "най-добри пелети"

Кои са най-добрите пелети? 

Това е въпросът, който срещаме най-често в нашата работа. Клиентите не спират да ни го задава. 

След толкова години, отговорът продължава да бъде все така труден. 

Сигурни сме, че повечето от Вас искат да разберат този отговор и да приключат темата. 

Повярвайте, и на нас ни се иска да беше толкова лесно. 

Въпреки това, ние сме сигурни в едно. Когато става въпрос за дървесни пелети, няма марка, която да се счита за най-добрата.

През годините научихме, че различните пелети горят различно в различните котли и камини.

Друг урок е, че, когато става дума за пелети, разликата в качеството понякога опира до индивидуалните предпочитания на потребителите. 

Постепнно стигнахме до извода, че това, което е най-добро за един клиент, може да не е най-доброто за друг. Един може да оцени пелета с най-високи BTU. Друг може да оцени пелета с най-ниско производство на пепел.

Както можете да разберете – начинът, по който всеки разглежда отоплението на пелети е различен. 

Така че, ако ще купувате пелети, кои си струва да купите? Е, това ще зависи изцяло от вас… Това, което ние можем да направим е Ви дадем няколко отправни точки.

Има толкова опции, че ако дадем категоричен отговор на това кои са най-добрите означава, че ви лъжем.  За всяка марка, която продаваме, бихме могли да ви покажем по няколко клиенти, които не я харесват и не са доволни. 

Въпреки това, хиляди домакинства продължават да ни се доверяват при отоплението на техните домове. Те биха казали, че тези марки им вършат чудесна работа. 

Също като хората, пелетите не са еднакви. Някои горят по-добре от други в различни печки. Въпросът е само да намерите камина за пелети, която да работи добре с избраните от Вас дървесни пелети.

Всичко се свежда до съвместимост на котел-камини/пелети, както и личните предпочитания на всеки потребител.

Зареждане на пелети

И все пак, има разлика между добри и лоши пелети

Това, че различните пелети работят по различен начин спрямо конкретният котел или камина не значи, че няма пелети с лошо качество. Ние далеч не искаме да заявим, че техническите характеристики на дървесните пелети са субективни. 

Напротив, на пазара има много некачествени пелети. 

И както казахме, в днешно време хората лесно могат да бъдат заблудени от етикета и опаковката. Дървесните пелети не са изключение. 

Може да си мислите, че купувате първокласни дървесни пелети, но в действителност торбата да крие нещо съвсем различно. И дори причината може да не бъде в злонамерени действия от страна на търговеца или производителя. 

Дървесните пелети, обозначени като „премиум“, могат да бъдат подвеждащ термин. Когато си задавате въпроса „Как да изберем пелети“, имайте това предвид.

Докато някои от тях наистина се придържат към стандарта, други може да не притежават това качество, отговарящо на името. Въпреки че може да са били етикетирани като такива. 

И така, как да разберете кои да купите? Как да различите лошите от добрите пелети? 

Тъй като търсенето на пелети се е увеличило, някои компании са решили да печелят чрез измама. Те купуват нискокачествени дървесни отпадъци и ги етикетират като първокласна твърда дървесина, подходяща за всеки един отоплителен уред на планетата Земя. 

Добре, де, ще се запитате Вие – как в крайна сметка да разберем дали са неправилно етикетирани? 

За съжаление, единственият начин да определите това е да ги анализирате в специализирана лаборатория. 

Звучи трудно, нали? 

Представяте ли си как минавате през всеки един възможен производител на пелети в София, след което отивате в най-близката лаборатория и започвате да ги тествате? 

Ние също не си го представяме.

За това всички пелети, които се предлагат при нас са тествани. 

Ние не само ви предлагаме първокласни дървесни пелети за вашия дом, но можем да го докажем с твърди факти.

Кои са определящите фактори при избора на пелети?

И все пак, за да изберете правилните пелети, има неща, които трябва да знаете. Трябва да си изясните определени термини, факти и параметри за да може да направите най-добрия възможен избор. 

Например, предпочитате пелети от иглолистна или широколистна дървесина? Колко BTU единици са нужни на Вашият дом за да поддържате предпочитаната от вас температура през зимата? 

Когато избирате пелети, трябва да вземете предвид тези, както и много други фактори. Например, съдържание на пепел, ниво на влажност, тегло, енергийна ефективност и разбира се, цена на пелетите. 

Но нека започнем като отделим внимание на всички тях един по един. 

Каква дървесина Ви трябва?

Най-общо казано, пелетите се класифицират като пелети направени от широколистна дървесина, и такива направени от иглолистна дървесина. (Има и слънчогледови пелети, но те са тема за друга дискусия) 

Може да сте попадали на тези термини в някои статии или да сте ги чували в разговори. Може би се чудите какъв вид дървесина прави най-добрите пелети и дали трябва да използвате широколистна или иглолистна дървесина за вашата камина за пелети.

Но какво означават те? 

Пелетите се предлагат както от широколистна, така и от иглолистна дървесина. Въпреки това, можете да използвате и двата вида пелетна дървесина във Вашият котел или камина без никакви притеснения. 

Пелетите се произвеждат от пресовани дървесни отпадъци, така че са много подобни на твърдата дървесина по своята плътност. Пелетите от иглолистна дървесина първоначално имат различна плътност от пелетите от широколистна дървесина. 

Но след като дървесните отпадъци се компресират в пелети, няма значение дали горите твърда или иглолистна дървесина, защото разликата в тяхната плътност намалява до такава степен, че става пренебрежимо малка.

Накратко  – самият процес на производство на пелети е предназначен да сведе до минимум разликата между двата вида дървесина.

Нашият съвет в това отношение е следният: Оставете произхода на пелетите на втори план. Стига вашата камина или котел да е на ниво, и иглоглистните, и широколистните пелети ще Ви свършат работа. 

Вместо това, уверете се доколкото можете в качеството на твърдата дървесина, от която пелетите произхождат. Много по-важно е първоизточника на пелетите да бъде здрав и стабилен дървесен материал, който да не е увреден и компрометиран по какъвто и да е начин.

Обърнете внимание на BTU

Какво е BTU? 

BTU се отнася до количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на един паунд вода с 1° по Фаренхайт (0,556 kg). Съкращението BTU се използва в много страни, които използват имперски единици, включително САЩ и Обединеното кралство.

Разбирането на техните BTU може да ви помогне да определите кой тип дървесни пелети е подходящ за вашата печка или камина. 

Например, ако живеете в район със студена зима, може да искате да намерите пелети с по-висока топлинна мощност. По този начин ще имате повече топъл въздух, циркулиращ в дома ви и няма да се налага да презареждате печката повече пъти отколкото е удобно.

Ако мястото, където живеете, се характеризира с по-мек зимен сезон, то тогава може да си позволите да използвате пелети с по-ниска топлинна мощност. Така ще избегнете преразход и презапасяване със суровини.

Ако планирате да използвате печката или камината си ежедневно през зимните месеци, пелетите с високо ниво на BTU ще ви позволят да спестите пари и време, като поддържате дома си топъл през целия сезон.

Когато се опитвате да разберете от колко топлина имате нужда за вашия дом, трябва да вземете предвид редица елементи. Най-важният от тях – колко топлина “бяга от ” Вашият дом. 

Да, точно така – топлината бяга. 

Количеството топлина, което вашият дом губи чрез течове, пролуки и пукнатини в стените и покрива, се нарича „скорост на изпускане на топлина“. Колкото по-високо е това число, толкова повече топлинни загуби търпи дома Ви в определени интервали. 

Ако къщата ви има висок коефициент на изпускане на топлина, трябва да имате по-висока мощност на BTU, идваща във вашия дом, за да компенсират загубата.

За да изчислите какъв ще е вашият разход при отопление на пелети, не ви е нужно повече освен да се консултирате с нашият калкулатор за цена на пелети 

Съдържание на пепел

Това е често пренебрегвана характеристика, на която трябва да обърнете много сериозно внимание. 

Защо? 

Вероятно сте чували, че пепелта е отпадъчен продукт от процеса на изгаряне на дървесни пелети. 

Да, пелетите са екологично чист материал и определено са по-чист начин за отопление. За съжаление, поддръжката е неизбежна и там. Ако имате отоплителен уред с пелети, тогава ще трябва да почиствате филтрите на уреда поне веднъж месечно. 

Каква е ролята на филтрите?

Това е мястото, където пепелта влиза след изгаряне. Количеството пепел варира в зависимост от типа пелети, но като цяло широколистните дървета са склонни да имат по-високи количества пепел от иглолистните като бор или ела.

Колкото по-високо е съдържанието на пепел при дадени пелети, толкова повече неизгоряла материя остава след изгарянето. 

В продължение на това, хубаво е да знаете, че някои пелети се правят не само от дървесина. С цел понижаване на разходите си по дървесина, някои производители добавят рециклирани материали към продукцията си. Пелетите без съдържание на кора, картон и подобни добавки горят много по-добре и произвеждат далеч по-малко пепел. 

Не е възможно винаги да сте на сто процента дали закупените от Вас пелети са изработени от частици от чиста дървесина. Поне докато не ги запалите. Но е хубаво да го имате предвид като една от възможните причини защо пелетите, които са Ви продадени като “premium”, “с най-чисто горене” и “най-високо качество” оставят след себе си повече пепел от зона за пушачи в  петъчна дискотека.

Как да изберем пелети без да ни е яд?

Дървесните пелети са чудесен източник на гориво и стават все по-популярни не само в София, но и цяла България. Могат да се използват за отопление на всякакви домове и помещения. Те отделят много топлина, с много по-чисто изгаряне от твърдата дървесина, и са много по-икономични.

Ето защо е важно да изберете правилните пелети за Вас и вашето домакинство. 

И тук идва голямото “но.”

Изборът на най-добрите пелети може да бъде труден и объркващ процес. С толкова много различни видове дървесни пелети на пазара и техните различни характеристики, тази задача дори може да Ви се стори обезсърчаващо трудна.  

Нашият съвет е – не се предавайте. Трудно далеч не значи невъзможно. С повече внимание и упоритост може да намерите пелети, които Ви вършат чудесна работа. Надяваме се нашите съвети и насоки да Ви помогнат в търсенето на топлината и домашния уют! 

Дървесна къща от пелети

FAQ

Как да изберем пелети, които са най-добри?

Както споменахме няколко пъти в статията, такова нещо като “най-добри” пелети не съществува. Пелетите са много различни видове и с много различни характеристики. Най-добрият начин да намерите правилният тип за Вас е да сте търпеливи, да действате на метода “проба-грешка”. В същото време се убедете, че пелетите, които взимате са направени от качествена и чиста дървесина. Това е една от най-важните характеристики. 

Колко пелети на ден ще използвам през зимата?

Подобно на първият въпрос, и този е труден за отговор. Изчисляването на разхода на пелети за сезон е сложен процес. За щастие, ние намерихме начин да го улесним. Използвайте нашият калкулатор за пелети за да разберете какъв ще е Вашият разход.