Мисия „Пелети София“ 2022: Мисията възможна

Мисия Пелети София започва!

Мисия Пелети София 2022 звучи като подходящо име за вълнуващ екшън трилър, нали? 

За някои хора това е екшън трилър, в който имат честта да участват по време на всеки един отоплителен сезон и/или подготовката за него. 

Именно за това избрахме това заглавие на статията. 

Има много дебати по темата за отоплението на пелети в големи градове като София, Пловдив, Варна и други. Някои хора твърдят, че е абсолютно критично голяма част от отоплението с дървесина в тези градове да бъде възможно най-екосъобразно заради качеството на въздуха. Следоватлено, те силно препоръчват пелетите като своеобразна панацея. 

Други хора са дори по-крайни. От тях може да чуете мнения, които твърдят, че нивото на чистота във въздуха в по-големите населени места е толкова голямо, че е най-добре да се забранят и пелетите, и твърдата дървесина. 

Все още можете да намерите и хора, които смятат, че пелетите са “измислица” и са значително надценен метод за отопление. 

Ние не се наемаме да коментираме нито едно от тези мнения. Смятаме, че проблемът с отоплението на пелети в София е съвсем различен. Според нас, той е свързан главно с транспорта на пелети до жилището; тяхното обезопасено съхранение; намирането на качествени производители и доставчици. 

Резултатът е този проект, който ние наричаме Мисия „Пелети София“

Заради това, в тази статия ще се концентрираме върху тези проблеми, които може да срещнете в големият град. Правим го, защото можем да бъдем доста по-полезни в тяхното решение отколкото в темата относно чистотата на въздуха. Нея ще я оставим на съответните специалисти. 

И така, нека започваме!

Мисия Пелети София 1: Проблемът с транспорта

По официални данни от 2017 година, официалното население на София е 1,236 милиона души. По неофициални данни, населението на града със сигурност е повече. 

Добре, това какво общо има с пелетите?

Веднага казваме. 

Тяхното транспортиране. 

Представете си, че живеете някъде във Връбница 2.

След това, представете си, че сте намерили страхотни пелети за Вашият отоплителен уред. Пелетите, на които сте попаднали изглеждат чудесно. Те са с висока калоричност, направени от първо качество дървесина, с ниско съдържание на прах. 

Всичко изглежда чудесно, нали?

 А сега си представете, че тези пелети се намират в източната част на квартал Подуяне. 

И само в рамките на едно изречение нещата се промениха, нали? 

Ето защо транспортът на пелети в София е от толкова голямо значение. Не само заради дистанцията. Разстоянието в нашият пример не е малко, но в никакъв случай не е невъобразимо голямо. 

Както и да го погледнете, обаче, ще Ви се наложи да платите за транспорт. В зависимост от фирмата, това може да доведе до една значителна надбавка над цената.

Нека предположим, че сте склонни сами да транспортирате избраните от Вас пелети.

Тук влиза друг фактор – градският трафик. Дори да сте готови сами да натоварите избраните от Вас пелети, то най-вероятно ще трябва да транспортирате пелетите преди, или след работното Ви време.

А както всички, които са имали удоволствието да шофират в София могат да потвърдят, шофирането в тези пикове часове може да се превърне в Херкулесово изпитание за всяка психика.

Като добавим към това горивото за превозното средство, което сте изразходили, крайната стойност на сметката отново набъбва.

За щастие, повечето търговци предлагат транспорт. За нещастие, не всички от тях са коректни.

Винаги взимайте транспрота предвид като фактор в доставката на пелети за София Преди да платите за избраните от Вас пелети, винаги се интересувайте от условията по доставка, които фирмата предлага.

Бял котел на пелети

Мисия Пелети София 2: Как да съхраняваме пелетите

Този проблем може да се разгледа по два различни начина, в зависимост от това дали живеете в къща или апартамент.

Съхранение на пелети в къща

Ако живеете в къща, тогава проблемът със съхранението се състои в това да осигурите място за Вашите пелети, където те ще са напълно защитени от намокряне. Веднъж намокрени и прогизнали, пелетните гранули стават на практика безполезни. 

Не разчитайте на пакетирането да спаси пелетите от проливни и продължителни дъждове. Все пак, те са направени от дървесни частици. A дървесината, катко знаем, не се разбира много-много с водата. 

Чували сме твърде много истории, в които някой запасява двора си с пелети за целия зимен сезон. След всичките грижи по транспорта, чувалите с пелети все пак стигат до къщата. И след това… Те биват запокитени под навеса, без особено внимание и старание в процеса. 

Като резултат, след първият по-проливен дъжд половината от закупените пелети вече стават единствено за авангардна подова декорация. 

Поради тази причина – помислете за съхранението на пелетите във Вашата къща. Помислете добре и вземете всички мерки за тяхното обезопасяване. 

Съхранение на пелети в апартамент

Тук отново ще говорим за обезопасяване, но от по-различен характер.

Освен ако не сте екстравагантна личност и не съхранявате всичките пелети на терасата си, дъждът и вятъра няма да представляват проблем. 

Това, обаче, не означава, че няма да срещнете проблеми от друг характер. А именно – посегателство на личното Ви имущество. 

Отсега искаме да кажем, че тази част не засяга тези от Вас, които не се запасяват с по-голямо количество пелети, а вместо това купуват по-малки количества, но регулярно. 

А какво правят онези собственици на апартаменти, които искат да купят пелети и да не мислят за това през цялата зима? 

Бихме предположили, че повечето апартаменти в София не са оборудвани със специализирани помещения за съхранение на многобройни чували пълни със пелетни гранули. Също така, бихме предположили, че едва ли има някой сред четящите, който е склонен да трупа пелетите в спалнята, или пък хола зад телевизора.  

Следователно, може би най-удачният избор ще е мазето (поне за тези, които имат такова). В този случай, задължително направете всичко възможно за да подсигурите Вашето мазе. Инвестицията със сигурност ще си струва. Най-малко с това, че ще може да спите спокойно. 

На кой ще му хрумне да краде пелети, ще се запитате вие. 

И тук ние ще отговорим – никога не трябва да подценяваме човешката злоба, особено когато има шанса лесно да се сдобие с безплатен материал за отопление за няколко месеца напред.

За това – сменете ключалката, резето, пантите, или каквото трябва. Но бъдете сигурни, че Вашите пелети са на сигурно място.

Червен пелетен котел

Мисия Пелети София 3: Как да намерим коректен търговец?

От една страна, хубавото на един голям град като София е, че той предоставя богат избор от множество търговци и производители на пелети. 

От друга страна, обаче, лошото на един голям град като София е, че човек лесно може да се изгуби в този богат избор. 

Това важи с особена сила, ако сте нов във отоплението на пелетите, за първи път работите с пелетен уред за отопление и нямате близки или познати, които да имат опит с този метод. Тогава е особено лесно да бъдете уловени в примката на сладкодумните фирмени представители, които са готови да Ви обещаят света единствено и само срещу това да похарчите парите си при тях. 

Това, което можем да Ви посъветваме със чиста съвест – не вярвайте на всичко, което чуете, независимо колко убедително звучи. Не се притеснявайте да задавате всеки въпрос, за който може да се сетите и не мислете за това дали звучите глупаво.

Всички ние се учим постоянно и най-нормалното нещо на света е да не сме специалисти по всичко, особено отопление на дървесни пелети. 

За съжаление, най-добрият начин да разпознаете коректният професионалист е, когато се наложи да се обърнете към него заради проблем. Това как подхожда към този проблем много ясно ще Ви покаже на кои фирми си заслужава да се доверите. 

Как реагира, ако искате да замените некачествени пелети? 

Склонен ли е безвъзмездно да ги замени с друга партида на момента? 

Предлага ли да възстанови заплатената от Вас сума? 

Отговаря ли търпеливо на всички Ваши въпроси? 

Предупреждава ли Ви за потенциалните странични ефекти? 

Разпитва ли Ви за това какъв е Вашият модел пелетна камина или котел?

Предполагаме сами знаете, че такова нещо като сто-процентови гаранции не съществуват. Въпреки това, това как компанията реагира в горепосочените ситуации може да Ви послужи като сериозен индикатор за нейната стойност.

Горящи и цели пелети

Заключение

На финала на тази статия искаме да заявим, че сме напълно наясно, че съдържанието тук не покрива абсолютно всичко, свързано със закупуването, съхранението и транспорта на пелети в София. 

Но това не е нейната цел. 

Целта на тази статия е да Ви предостави основни ориентири в търсенето на пелети в град като София, или друг голям град, където транспортирането на пелети и намиране на качествени доставчици и производители е по-трудно от обичайното. 

Разбира се, в по-малките населени места едва ли толкова лесно ще намерите голям брой различни видове пелети от висок клас. Но поради това, че търговците са в пъти по-малко от София, по-лесно ще разберете от кой си струва да купувате и кой трябва да избягвате. 

Освен това, проблемът с транспорта в по-малките населени места е практически несъществуващ. 

За това, когато тръгнете на лов за истински качествени пелети, може да се позовете на факторите, които описахме в статията ни. 

Искрено се надяваме, че отчасти благодарение на нас, Вашата мисия “Пелети София” ще бъде не просто възможна, но и истински успешна!