Отопление на пелети: За или против

Отопление на пелети - да или не?

Тази година много хора в България се питат дали да не преминат към отопление на пелети в техните домове. Напълно нормално, някои от най-задаваните въпроси са относно качествата на пелетите като ефективен метод на отопление. 

И въпреки растящата им популярност, все още много хора не могат да вземат решение дали да използват пелети или не. Поради много причини, все още цари голямо объркване около този метод на отопление, заради което решихме да помогнем с този казус.

Ще покрием всичко, което трябва да знаете – от първоначалните инвестиционни разходи до текущите консумативи за поддръжка; включително какво можете и какво не можете да да очаквате, ако решите да направите стъпката към отопление на пелети.

Аргументи против отопление на пелети

Нека започнем статията като разгледаме някои от най-често използваните аргументи против пелетното отопление.

Аргумент 1: Отопление на пелети е трудоемко

Един от основните аргументи, които ще срещнете против употребата на пелети е голямата разправия около този отоплителен метод. Някои хора не харесват идеята да трябва да пълнят своите хранилки за пелети всеки ден, след което да почистват и грижливо да складират остатъка от материала за следващият път. 

От една страна, това е разбираемо. 

Много собственици на жилища са заети и може да нямат време или желание да свършат работата, която е включена в зареждане. Може да почувстват, че това е просто още едно задължение, още една порция допълнителни дейности, за които трябва да поемат отговорност след края на дългия работен ден.

Независимо от разхода и честотата на употреба, пелетните котли и камини изискват поддръжка, която трябва да се извършва регулярно. Това включва освен захранване и почистване, проверка и профилактика на уреда, както и техническата изправност. 

Разбира се, някои от Вас ще си кажат “Голяма работа, колко пък да е трудно?”

Истината е, че процеса около поддръжката на камина или котел за пелети човек трябва да хвърли не малко грижи и внимание. Заради това, някои хора все още подхождат с едно наум, когато става въпрос за този метод на отопление. 

И кой може да ги вини в това забързано ежедневие? 

Аргумент 2: Отопление на пелети е скъпо

Напълно в реда на нещата, ние хората винаги търсим начини да спестим пари и да живеем по-устойчиво и ефективно. Разбира се, това означава, че искаме нашите разходи за отопление да бъдат възможно най-ниски. А защо не дори безплатни?! Тогава ще е най-добре, нали така? 

Достатъчно е да погледнете в някой каталог за качествени котли или камини на пелети за да разберете, че “ниски” е последният термин, който може да употребите за тях. Следователно, за съжаление няма как първоначалната инвестиция да излезе евтино. 

И напълно очаквано, някои хора смятат, че отоплението на пелети е неоправдано скъпо. Не само като време за поддръжка, а и като финансов разход. 

Веднъж след като хората се сблъскат челно с високите цени на машините за обработка на пелети, няма как да очакваме от всички да обърнат внимание на определенията за самите пелети като еко-съобразен, устойчив и ефективен начин на отопление. 

Да, всички тези характеристики на пелетите може да са истина, но щом цената на един добър котел започва от няколко хиляди лева нагоре, как може да очакваме, че цялостната система ще е икономична?

Пелетен огън

Аргумент 3: Отопление на пелети е неефективно

В интернет е пълно с тонове статии и проучвания, а в библиотеките е пълно с още повече тонове книги, в които надълго и широко е обяснено защо пелетите са ефективен, устойчив и икономически изгоден начин за домашно отопление. 
Но не всеки чете проучвания в интернет, а още по-малко хора ходят в библиотеките. 

Заради това, все още има достатъчно на брой недоверчиви люде, които се съмняват в горепосочените качества на пелетите като материал за отопление. 

Безспорно, има много страшно много отоплителни методи и не може да се очаква от всеки човек да е запознат с тях индивидуално. Несъмнено, отоплението на пелети може да не е опция за всички къщи – и в някои случаи може да не е най-ефективното средство за отопление. 

В проектирането и монтажа на една цялостна отоплителна система има толкова много фактори, че няма как пелетите да са подходящ избор за всеки дом. Разбира се, същата максима важи за електрическото отопление, водно отопление и т.н.  

Горе-долу с това се изчерпват доводите против употребата на пелети. И след като разгледахме трите най-често срещани аргументи против, нека преминем “от другата страна.” И нека заедно да разберем дали тези пелети са толкова лоши. 

Като нищо може да се окаже, че те са един чудесен начин да пазим нашият дом уютен и топъл. 

Готови ли сте?

Нека продължим.

Аргументи в полза на отопление на пелети

След като разбрахме защо хората могат да бъдат против пелетните инсталации, нека разгледаме и страната на онези милиони луди, които вече са избрали пелетите като предпочитан начин за отопление. 

Може би не са чак толкова луди.

Аргумент 1: Поддръжката на пелетни котли и камини не е трудна

На първо място, самата механика на котлите и камини на пелети не е нещо, което предразполага към главоболия. Разбира се, това са уреди, които изискват поддръжка, но тя не е по-трудна от грижите, които отиват за един климатик, бойлер. 

Освен това, има сериозна причини поради които можем да кажем, че котлите и камините на дърва искат много повече отколкото пелетните им алтернативи. Това, обаче, е тема за друга статия. 

Отопление на пелети не означава непременно къртовски труд. 

Дори напротив. Котлите за централно отопление на дървесни пелети са известни с високото си ниво на комфорт на потребителя, лесна експлоатация и, не на последно място, чистота при употреба. Всичко, което влияе на работата на отоплителния уред – стартиране, управление, както и отстраняването на пепелта се извършва напълно автоматично.

Това, което потребителите трябва да правят е да зареждат котела или камината с необходимия брой пелети. Също така, трябва да изпразват кутията за натрупаната пепел, но това рядко се налага повече от един-два пъти на отоплителен сезон. 

Не звучи като Херкулесова задача, нали? 

Тук трябва да споменем, че качествените пелетни камини и котли сами помагат за тяхната поддръжка. Те имат най-модерните функции, като системата за автоматично подаване. След като се напълни с пелети, уредът автоматично осигурява постоянно отопление до три дни.

На последно място, но не и по значение, бихме могли да кажем, че пелетното отопление е по-чистият избор. Пелетните уреди са по-удобни от конвенционалните печки на дърва, защото произвеждат значително по-малко дим и миризма, което ги прави идеални не само за къщи, а за апартаменти.

Аргумент 2: Отоплението на пелети е в пъти по-изгодно и екологично

Пелетите са ефективен и евтин начин на отопление. Особено когато го сравним с конвенционалните системи на дърва. Това е факт, който е на практика необорим. 

Дори да вземем предвид първоначалната инвестиция за оборудване и монтаж, това пак не прави недостимижо скъп вариант. 

На първо място, няма как една ефективна, добре функционираща и стабилна отоплителна система, независимо какъв отоплителен материал се използва в нея, да излезе без пари.

Също така, хубавите котли и камини на дърва, както и конвекторите, са всичко друго, но не и евтини уреди.

Жестоката истина е следната – ако искаме да ни е топло, трябва да сме готови да си платим. Във всеки един случай, ще трябва да инвестирате не-малка сума за техника и инсталация. Независимо с какво смятате да се отоплявате. 

Но нека продължим с повече подробности за пелетното отопление. 

Защо пелетите са далеч по-икономичният избор в дългосрочен план? 

Защо използването на дървесни пелети може да бъде разумно решение за тези, които искат да се грижат за околната среда и в същото време да спестят пари? Не звучи ли всичко това прекалено добро за да е истина? Не звучили ли невъзможно?

Науката твърди, че е напълно възможно. 

Горящи и цели пелети - едър план

Аргумент 3: Отоплението на пелети е устойчиво и ефективно

От трите аргумента против използването на пелети, този е най-малко валидният. 

На първо място, дървесните пелети имат научно доказано предимство пред изкопаемите горива: Те се произвеждат от възобновяеми материали като дървесни стърготини и дървени стърготини. Тези материали са известни като отпадъци от биомаса и горят при много високи температури, което води до много по-чист и по-ефективен ресурс. 

И по какъв начин пелетите се превръщат в това чисто и ефективно чудо на отоплението? 

Това се постига чрез тяхното изсушаване, което повишава енергийната им ефективност. Освен това изгарянето на пелети създава много по-малко креозот и пепел, отколкото изгарянето на дърва.

Пелетите, които са въглеродно-неутрален енергиен източник, се обработват по същия начин като въглищата и дървата. Но има една съществена разлика- те не отделят никакви прахови частици или сяра при изгаряне. Тези фактори допринасят за по-чист въздух и среда на живот. Не само в природата, но и във Вашия дом. 

На второ място, пелетите са известни със своето съдържание на влага. То е значително по-ниско от суровата биомаса, като средното съдържание на влага е около 4-8% спрямо това в суровата биомаса, което варира около 20-60%. Пелетите също имат по-висока плътност от суровата биомаса, със средно 640 кг/куб.м в сравнение с 290-320 кг/куб.м. 

Трето, стойността на BTU (количеството топлина, което е нужно за повишаване на температурата с 0.56 градуса по Целзий) за пелетите е по-висока от суровата биомаса. Това означава, че те се нагряват по-бързо и по-ефективно от своите “колеги”. От своя страна, това означава по-бързо затопляне и повече комфорт в студеното време. 

Заключение

В крайна сметка, струва ли си да преминем към отопление на пелети? 

Отговорът е, че няма общовалидно решение. 

Не всяко домакинство може да си позволи, или да намери пространство, за инсталация на пелетна камина или котел. Ситуацията не винаги позволява прехода към пелетно отопление. Също така, изграждането на устойчива и ефективна отоплителна система на пелети не е евтино начинание.

И тук трябва да отлебележим – нито една устойчива и ефективна отоплителна система не е евтина. 

Ако имате възможност да се възползвате от много безспорни предимства на пелетите като материал за отопление, направете го. 

Пелетите са не само екосъобразен, но изключително чист, икономичен и ефективен начин да си осигурите комфорт и уют у дома. Освен, че оставят далеч по-малко пепел и никакви остатъчни мръсни частици при горене, пелетите са и далеч по-лесни за съхранение и пренасяне материал от дървата. 

Като допълнение, пелетите изгарят при много по-високи температури от стандартните горива. Това води не само до понижаване на средните битови разходи за отопление, но и до по-чист въздух за Вас и Вашите близки.

Двойна снимка на пелети и камина на пелети

Често Задавни Въпроси

Отговорът е: зависи. Има много фактори, които трябва да вземете предвид. Най-важните са: цената на пелетната камина или котел; цената на инсталацията и пускането в експлоатация; очакваният разход на пелети.

Пелетите са направени от странични дървесни продукти и дървени стърготини, които се компресират в малки трупи, които приличат на дървени трупи. Пелетите трябва да се изгарят в пелетна печка или камина, тъй като те не отделят въглероден окис, както при открит огън. При изгаряне пелетите произвеждат топлина и отделят водна пара, но не и дим. Това предотвратява натрупването на креозот, който запушва комините и причинява пожари.

Да намериш добри пелети в нашият пазар е трудна, но в никакъв случай невъзможна задача. Трябва да се интересуваш от техните характеристики, като дървесният материал, от който са направени; тяхната плътност; тяхната устойчивост. Съдържанието на влага не трябва да надвишава 8-10%. Качествените пелети съдържат изключително малко пепел, под 0.7%. 

Отново въпрос, който няма точен отговор. Това зависи от техническите характеристики както на котела, така и на пелетният материал, който използвате. Трябва да отчетете и двата фактора за да може да изчислите обема на работа на един котел на пелет