Камина или котел на пелети: Как да избереш

Камина или котел на пелети?

Независимо дали планирате да инсталирате нова отоплителна система, или искате да реновирате настоящата си такава, ще искате да сте сигурни, че сте направили правилен избор, който отговаря на всички Ваши нужди. 

В днешни дни, все повече и повече хора смятат, че дървесните пелети са този правилен избор. 

Защо? 

Причините не са една или две.

Дървесните пелети са чудесна алтернатива на естествените трупи дървета, защото са едновременно лесни за работа и удобни за съхранение. Заради своята компактност и значително по-леко тегло, пелетите могат да бъдат подеждани много по-бързо и лесно отколкото тежките цепеници, с които сме свикнали да асоциираме
отоплението с дървесен материал. 

Също така, дървесните пелети са много по-лесни за почистване в сравнение с традиционните трупи. Плюс това, не трябва да се тревожите дали ако изпуснете един чувал с пелети ще си увредите трайно – нещо, което не може да се каже за твърдите дърва. 

Освен това дървесните пелети имат средно съдържание на влага от 20%, което ги прави ефективни и безопасни за употреба на закрито. Те генерират много по-малко пепел, не замърсяват въздуха и са многократно по-щадящи околната среда от всички други стандартни начини за отопление. 

В допълнение, дървесните пелети се произвеждат от остатъците от различни типове дъра. Това са множество дървени частици, стърготини и отпаднал материал, които иначе биха останали неизползвани. 

На последно място, но не и по значение – производството на дървесни пелети намалява нуждата от изсичане на дървета и по този начин опазва околната среда.

Това ги прави едно чудесно решение за отопление на камини и бойлери.

Защо пишем тази статия?

И тук идва въпросът около който центрираме днешната ни статия. 

Решили сте, че пелетите са правилното за Вас гориво. Дотук добре. Но кой е правилният отоплителен уред за Вас? 

Камина или котел на пелети?

Грешният избор може да доведе до редица проблеми и е важно да не бързате да взимате решения, без първо да си напишете домашното. 

За щастие, ние сме тук да помогнем. 

Надяваме се, че тази наша статия ще Ви помогне да си напишете домашното по-бързо и ще Ви помогне да се превърнете в истински отличници. 

Нека започнем с кратко описание на всеки от двата уреда. 

И така, грабвайте химикалите и тефтера и елате с нас!

Какво представлява един котел на пелети?

Котелът на пелети се използва като уред в централните отоплителни системи. Обхватът на топлинното натоварване 3,9 kW – около 1 MW. Поради мултифункционалността си и многото различни типове пелетни котли, тези отоплителни уреди намират своето приложение както в частни домове и резиденции, така и в индустриални съоръжения, търговски центрове и бизнес сгради. 

Освен широкообхватни, тези котли могат да бъдат и един чудесен начин да редуцирате общият си бюджет. “Уловката” при пелетните котелни системи е това, че те работят най-добре когато са подложени на най-голямо натоварване.

При правилно оптимизиране и настройка на уреда, разходите им могат да бъдат намалени с около 25-35 процента от цялостният капацитет на котела.

Колкото по-натоварени са, толкова по-добре за Вас, за тях и за Вашият дом. Всички са доволни!  

Как работи един пелетен котел?

Истината е, че механизмът на работа не е прекалено сложен. 

В зависимост от характеристиките на горивната камера на котела, дървесните пелети се зареждат в хранилището или ръчно (тоест Вие изпълнявате тази роля), или автоматично (ако котелът е по-висок клас). 

Топлината, която се отделя вследствие на изгарянето на пелетното гориво, започва да циркулира около горивната камера. Водата около камерата се затопля. 

Водата, от своя страна, предава топлината на въздуха у Вас. По този параграф няма съществени разлики между отоплението с пелетен котел и други отоплителни системи с по-голям стаж на употреба, като парните системи например. 

И след като казахме толкова добри неща за котлите на пелети, нека кажем и
някои лоши. 

На първо място, котлите на пелети са големи машини. Дори тези с по-малка мощност и капацитет са сравнително обемисти. Това е защото дори при тях, уредът трябва да съдържа двуходов транспортьор и бункер за съхранение. 

Всичко това означава, че тези уреди заемат пространство. За да имате пелетен котел, на първо място трябва да имате мястото, където той да бъде ефективно инсталиран и настроен.

Ще обърнем по-голямо внимание на това по-късно в статията.  

Друга важна черта на котела на пелети, за която трябва да знаете е – това е уред, който изисква абсолютно и безпрекословно следване на всички мерки за безопасност. 

Тоест – трябва да се уверите, че при котелът няма риск от пряк досег с лесно запалими вещества и предмети. 

За съжаление, не един или два нелепи инциденти са могли да бъдат избегнати при съобразяване на пелетния котел със средата, в която той е монтиран и се използва.

След като направихме тези уточнения, нека обобщим. 

Котлите на пелети са икономичен и ефективен, макар и обемист, отоплителен уред. Въпреки, че добрият пелетен котел изисква немалка първоначална инвестиция, бъдете сигурен, че тя ще се изплати в бъдеще.

Какво представлява една камина на пелети?

След като минахме набързо през котлите, нека отделим малко внимание на пелетните камини. 

Много хора просто не могат да не асоциират камините с нещо друго освен купчината дърва струпани около тях, игривият огън и уютното пращене на изгарящите дървени отломки в тях. 

Следователно, много хора просто не могат да си представят как пелетните камини функционират, освен ако те самите не са виждали такава. 

На първо място, не очаквайте, че една камина на пелети е технологично чудо, което ще преобърне представите Ви за отопление. 

Пелетните камини съществуват от десетилетия. Няма нищо фундаментално различно, което да ги отличи от традиционните такива.

Като алтернатива на старите камини, които всички познаваме, те са екологични и много по-икономични. 

Пелетните камини работят точно като традиционните камини, но с подаващо устройство за пелети вместо открит пламък. Това е главнатa разлика.

Но, няма как да не отбележим, че технологията зад тях измина дълъг път през годините. 

Днешните камини на пелети предлагат функции, които навярно хората изобретили тези уреди не са могли да си представят в най-смелите си мечти.

Старомодните камини бавно, но стабилно биват изтласкани от по-модерните, по-напреднали модели. Новите камини са стилни, многофункционални, което ги прави освен високоефективни и лесни за използване, така и естетически издържани и разкрасяващи Вашият дом. 

Предимства на пелетните камини

Днешните пелетни камини са изработени от първокачествен метал, оборудвани са със съвременни методи за контрол и разпределение на топлината, екологични и не на последно място – много по-лесни за поддръжка. 

Пелетните камини днес са не само са ефективни, но изглеждат добре във вашия дом и го правят по-топъл и уютен. 

В днешни дни, може да си купите камина на дървесни пелети, която да изглежда като произведение на изкуството. И то не само като визия, но и като функционалност. Пелетните камини днес предлагат широк набор от варианти за контрол на начина, по който отопляват. 

С качествените отоплителни уреди, можете да контролите всеки елемент – от температура, въздушен поток, през запалване и първоначални настройки, чак до нивото на звука от пукащи пламъци.

Какво доведе до това? 

Камините на дървесни пелети, подобно на котлите на този тип гориво, претърпяха истински бум през последните няколко десетилетия. Това бързо и високотехнологично развитие доведе до интегрирането цифрови термостати, вентилатори, възможност за инсталиране на системи с водна риза и други. 

Ако има доказателство за това колко много са напреднали технологиите за отопление през последните години, то камините са доказателство за това. 

Но, също както при пелетните котли, така и при камините на пелети не всичко е цвята и рози. 

Недостатъци на пелетните камини

И впъреки, че камината е елегантно допълнение към всеки един дом, то има някои негативи, за които трябва да сте наясно. Ако обмисляте да вземете камина за дома си, ето какво трябва да знаете за тях. 

Поддръжката на една пелетна камина е не просто еквивалентна на този процес при котлите, но дори и по-времеемка. 

На първо място, камината може да доведе до натрупване на опасни газове и дим в дома, ако не е правилно вентилирана. Да, дървесните пелети са многократно по-чисти и екосъобразни от твърдата дървесина. Това, обаче, не означава, че те не произвеждат дим.

Тоест, вентилацията на камината трябва да бъде абсолютно обезопасена и редовно инспектирана за да сте спокойни. 

Също така, бързите настройки и регулации на температурата са многократно по-трудни при пелетните камини отколкото при котлите. Дори съвременните модели не предлагат възможност за оптимизиране и автоматизация на зареждането с пелети. 

Камина или котел на пелети - как да изберем?

След като преговорихме набързо някои от основните фундаменти за пелетните котли и камини, вече можем да навлезем по същество в сърцевината на днешната статия.

А именно, как да направим избора – кой уред за пелети е най-добър. Камината или котелът? 

Както сами може да се досетите, няма такова нещо като най-добър уред за всички цели. Такъв универсален отговор просто не съществува (за наше огромно съжаление). 

Иска ни се да беше толкова лесно колкото да Ви кажем “камината е по-добра” или “котел на пелети е многократно по-подходящ”, но уви, не е толкова просто. 

Напълно сме наясно с това, че всеки дом има своите индивидуални характеристики и особености. Тези особености създават различни условия за отопление. 

Като например – обем свободно пространство за инсталация на отоплителния уред; състоянието на термоизолацията на фасадата на жилището; качеството на дограмата и стъклопакета; околната среда и климата; температурните амплитуди, както и още много други фактори. 

Сами разбирате, че няма как да кажем с чисто сърце “изберете котел, каквото и да става.”

Заради това избрахме да разгледаме основните компоненти на един отоплителен уред един по един. Ще проследим това как котлите и камините се представят спрямо всеки от тях. Така веки от нашите читатели ще може да си изгради първоначална представа, възоснова на която да предприеме по-подробно проучване. 

И така, нека започваме! Камина или котел на пелети – кой е правилният отговор?

Пелетна камина - вградена

Камина или котел на пелети - как да изберем?

След като преговорихме набързо някои от основните фундаменти за пелетните котли и камини, вече можем да навлезем по същество в сърцевината на днешната статия. 

А именно, как да направим избора – кой уред за пелети е най-добър. Камината или котелът? 

Както сами може да се досетите, няма такова нещо като най-добър уред за всички цели. Такъв универсален отговор просто не съществува (за наше огромно съжаление). 

Иска ни се да беше толкова лесно колкото да Ви кажем “камината е по-добра” или “котел на пелети е многократно по-подходящ”, но уви, не е толкова просто. 

Напълно сме наясно с това, че всеки дом има своите индивидуални характеристики и особености. Тези особености създават различни условия за отопление. 

Като например – обем свободно пространство за инсталация на отоплителния уред; състоянието на термоизолацията на фасадата на жилището; качеството на дограмата и стъклопакета; околната среда и климата; температурните амплитуди, както и още много други фактори. 

Сами разбирате, че няма как да кажем с чисто сърце “изберете котел, каквото и да става.”

Заради това избрахме да разгледаме основните компоненти на един отоплителен уред един по един. Ще проследим това как котлите и камините се представят спрямо всеки от тях. Така веки от нашите читатели ще може да си изгради първоначална представа, възоснова на която да предприеме по-подробно проучване. 

И така, нека започваме! Камина или котел на пелети – кой е правилният отговор?

Мощност на отопление

Отоплителната мощност е стандартната единица за измерване нивото на топлинна мощност, която се генерира докато отоплителните уреди работят. Отоплителната мощност определя количеството топлина, което едно отоплително устройство може да произведе за един час. Измерва се с киловатчас (kWh). 

Чрез определяне на отоплителната мощност можете да разберете колко висока е цялостната ефективност на отоплителното устройство и какво време за нагряване има. 

Именно заради това, това е един от най-важните показатели, които хората следят при избор на отоплителна система. 

Отоплителна мощност на пелетните котли

Повечето котли на дървесни пелети днес са с отоплителна мощност от 10 kW нагоре. 

Отоплителната мощност на котлите на дървесни пелети е около 4-5 пъти по-голяма от тази на обикновените горелки на дърва. Това ги прави чудесни за осигуряване и поддържане на оптимална температура, както при по-големи, така и по-малки площи. 

Това означава, че те могат да бъдат изключително ефективно средство за създаване на топла и уютна среда. Разбира се, тук трябва да направим уговорката, че да реализирате пълния потенциал на тази отоплителна мощност, Вашият котел трябва да е безупречно излораин. Това позволява възможно най-ниски загуби във вашето котелно помещение. 

“Чакай, чакай… Котелно какво?”

Веднага обясняваме. 

Котелното помещение се нарича затвореното пространство, част от Вашето жилище или сграда, в което се помещава отоплителният уред. 

Да, разбира се, че се нуждаете от такава стая, ако сте решили да използвате котел на пелети. Котелното помещение е задължително за всяка отоплителна система – то Ви позволява да изградите една напълно функционираща отоплителна система. 

И не, не може да инсталирате котела в спалнята.

Устройство на пелетен котел

Отоплителна мощност на пелетната камина

Стандартните камини на пелети обикновено служат за отопляване на едно помещение. В зависимост от типа камина, помещението може да е по-голямо или по-малко. Но каквато и да е стандартната камина, обаче, обикновено тя може да поддържа адекватна температура в не повече от една стая. 

Разбира се, има и друг вид пелетни камини. Те са снабдени с водни ризи, фабрично интегрирани в тях. Тези водни ризи могат да бъдат свързани към водната отоплителна инсталация на целия Ви Дом. И ето така, може да топлите целия Ви дом само чрез една камина. 

Ако сте решили да изберете камина на пелети, трябва много внимателно да прецените отоплителната мощност, която ще Ви е необходима за помещението или броя помещения, които искате да отоплявате. 

Това важи с двойна сила, ако говорим за пелетни камини с водна риза, които са част от цялостна отоплителна система за дома. В този случай, най-важното, което трябва да знаете е, че имате пълен контрол над мощността, която камината отдава на останалите отоплителни уреди. Може да я настроите по най-удобния за Вас начин.

За разлика от мощността към отоплителната система, обаче, не може да контролирате мощността отдавана на самото помещение.

Ако пренебрегнете тази особеност при контрола на отоплителната мощност има риск да се окажете в ситуация, в която холът е толкова топъл, че може да го сбъркате със Сахара, докато в спалнята трябва да влизате с екипировка за  Антарктика. 

Добре, де, може да преувеличаваме малко, но това не променя факта. Възникването на разлики между температурите в отделните стаи са както икономически неефективни, така и нездравословни.

Друг важен момент, който трябва да се отбележи, е, че ефективността на камината до някаква степен зависи и от нейния дизайн. Има много красиви, камини на пелети, които обаче не са изолирани оптимално, точно заради постигането на този външен вид.

Начин на инсталация

Камина или котел на пелети – кое е по-лесно за монтаж? Навярно ще се изненадате, когато Ви кажем, че много хора дори не си мислят за момента, в който отоплителният им уред ще бъде монтиран у дома. 

Улисани в това да сравняват ефективност, производители, цени и характеристики (важни фактори безспорно), те пропускат факта, че всъщност избират уред с далеч не толкова малък обем. 

И още нещо – този уред не само трябва да бъде транспортиран до техния дом, но и да бъде инсталиран там. 

За това – не правете грешката да поценявате монтажа на Вашият отоплителен уред! 

И така, кое е по-лесно за инсталация – пелетният котел, или камината на пелети? 

Краткият отговор – монтажът на нито един от двата уреда не е лесно преживяване. Това важи с особена сила за тези от Вас, които нямат никакъв или малък опит с инсталацията на отоплителни системи. В тази връзка – винаги се обърнете към квалифициран специалист или добра фирма-изпълнител, които да се ангажират с този процес. 

И така, нека разгледаме как стоят нещата при монтажа на камините и котлите.

Монтаж на котел на пелети

Както споменахме в статията, за да инсталирате правилно един пелетен котел задължително трябва да имате котелно помещение. 

Едно изречение и вече започнахме с проблемите, нали? 

Защо проблеми? 

Котелно помещение: Защо ти трябва?

По простата причина, че далеч не всяко жилище включва обособена стая, в която да бъде разположен котел на пелети. А обособяването на едно такова помещение може да се окаже по-трудно отколкото си представяте първоначално. 

На първо място, в помещението не трябва да има абсолютно никакви запалими материали, вещества и предмети. Котелът на пелети трябва да бъде изолиран и максимално обезопасен. Стаята не трябва да бъде достъпна за деца, оставени без надзор. 

Надяваме се разбирате, че да разположите един пелетен котел в гаража, или мазето, където съхранявате стари вещи и/или зимнина, просто не е опция. 

И въпреки, че може да е трудоемка задача, обособяването на специализирана котелна стая е напълно задължително за една ефективна отоплителна система.

Свързване на котел с тръбната мрежа

За съжаление, трудните моменти не се изчерпват с котелното помещение. 

Котелът е сърцето на една отоплителна система, но това не означава, че може да свърши всичко сам. Напротив, колкото и важен елемент да е, той е само част от цялостната инсталация, която отоплява Вашето жилище.

Освен настройката на котела, уредът трябва да бъде свързан с останалите компоненти на отоплителната система у Вас. В зависимост от типа на системата, дори може да се наложи котелът да бъде свързан и с водопроводната мрежа. 

Сами по себе си, тези два процеса са достатъчно предизвикателни и изпълнени с множество технически специфики, за да разберете колко е важно да се обърнете към хора, които правят това професионално. 

Но освен тях, има още други задачи, които трябва да се изпълнят. А именно – настройките по системата за безопасност на котела, позиционирането на уреда така, че поддръжката и почистването впоследствие да са възможно най-лесни, настройка на механизма за зареждане на пелети в горивната камера.

Монтаж на камина на пелети

Дървесни пелети пред горяща камина

Нека започнем с това, че за разлика от пелетния котел, не е необходимо да обособявате отделно помещение за камината. Това прави нещата с пространството по-лесни, нали така? 

Да, но не съвсем. Нека обясним защо.

На първо място, камината също заема не малко пространство. Така че трябва добре да планирате и да се подготвите за промените в интериора, които един такъв уред носи със себе си.

Тук идва моментът, в който трябва да споменем връзката между камината и  комина. Тя се осъществява по-особено отколкото при котела на пелети. 

Причината е, че хоризонталната част на камината не трябва да бъде повече от една четвърт от общата височина на коминното тяло. Всяка сгъвка на камината редуцира височината с 1мл.

Тази особеност е определяща за избора на пространство и помещение за камината. Бъдете сигурни, че сте я предвидили и включили в проекта си.

Това, което най-много отличава пелетните камини от котлите по отношение на тяхната инсталация е, че всичко е в тях. Под “всичко” имаме предвид онези елементи, заради които пелетните камини функционират като отоплителен уред. Помпата, вентилите, разширителните съдове – всичко е монтирано и готово за употреба. 

“Готово за употреба”, обаче, далеч не значи, че работата около камината се свежда до поставянето й на подходящото място. 

Напротив. 

След като е веднъж позиционирана, както котела, така и камината трябва да бъде свързана с тръбната мрежа. Освен това, предпазителния вентил и неговия изход трябва да водят по ефективен и подсигурен начин към канализацията на дома Ви.

Зареждане в камина или котел на пелети

Пелетите са един чудесен метод за отопление. Щом четете тази статия, навярно Вие сте на същото мнение. 

Една от много причини за тяхната ефективност е това, че те могат да бъдат автоматично зареждани за горене към отоплитения уред. Да, точно така – независимо дали ще изберете камина или котел на пелети, Вашият уред може автоматично да регулира процеса на запалване и горене. 

И все пак, и този аспект има своите характерни черти. Нека поговорим за тях.

Зареждане на пелети в котел

В камина или котел на пелети е по-лесно да заредим самите пелети? При пелетните котли, подаването на пелетите се осъществява благодарение на връзката между два компонента. 

На първо място е горивната камера.Както се подразбира от името, тя отговаря за изгарянето на горивото и отделянето на топлинна енергия. Тази камера е свързана с пелетния бункер.

Пелетният бункер съхранява определено количество пелети, които се зареждат в камерата. 

Обемът на бункера и количеството съхранявано гориво не е фиксиран. Той зависи до голяма степен до характеристиките на пространството у Вас и Вашите възможности. 

Един от безспорните плюсове на пелетните котли е, че, стига да може да си го позволите, може да напълните бункера с пелети за няколко месеца напред. Стига уредът да е правилно настроен, може да го оставите да работи. Той сам ще “транспортира” пелетите между бункера и камерата.

От своя страна, камерата ще изгаря пелетите и ще топли Вашето жилище. 

От Вас се иска да се наслаждавате на чудесната си отоплителна система.

Звучи прекалено хубаво за да е истина, нали? 

Има защо. 

Това до колко може да оставите котела на пелети да върши всичко сам зависи от неговата система за почистване. 

Да, ако той е по-напреднал тип котел и е снабден със самопочистваща се система, тогава единственото, което се изисква от Вас е на определен период от време да проверявате кутия за пепел и да я изпразвате. 

Ако, обаче, уредът няма система, която да го чисти автономно при нужда, тази работа ще падне изцяло на Вашите плещи. Разбира се, не става въпрос за часове тежък труд, но е допълнително време, което ще трябва да отделите за поддръжка. 

Зареждане на пелети в камина

За съжаление, пелетните камини не разполагат с толкова пространство за съхранение и зареждане на пелети колкото котлите. 

При тях няма устройства като пелетният бункер при котела, нито пък има опция, която да Ви позволи да разширите обема на своята камина без да я компрометирате цялостно. (С други думи, опасно е да се правите на майстор, когато не сте такъв) 

Обемът за съхранение на дървесни пелети варира според конкретният модел камина, производител и технически параметри. В повечето случаи, диапазонът е някъде около 20 – 30 кг пелети. 

Кратък съвет за да се ориентирате горе-долу в това за колко време говорим като минути горене – един килограм дървесни пелети изгаря за време от порядъка на 25-40 минути. Точното време, разбира се, зависи от вида пелети, с който се отоплявате, но това число може да Ви служи като ориентир. 

За да направим ситуацията още по-весела трябва да добавим, че камините не включват и възможност за автономно зареждане на гориво. Тоест, за разлика от пелетните котли, Вие и изцяло Вие ще сте отговорни за това колко пелети има в камината. 

Като допълнение, трябва да отбележим пепелта, която се отделя в стаята докато захранвате камината си с пелети. Да, за съжаление колкото и внимателно да подхождате, няма как да избегнете този неприятен момент. Малко или много, ще трябва да почиствате след всяко зареждане. 

За наше всеобщо щастие, обаче, на пазара вече се предлагат достатъчно много специални прахосмукачки за прах. Те правят този процес значително по-лесен. 

Горящи пелети

Цялостна визия

В края на краищата – кое изглежда по-добре? Камина или котел на пелети?

Няма значение дали говорим за камини или котел на пелети. И в двата случая става въпрос за уреди, които са жизненоважни за поддържането на приятна и здравословна домашна среда. 

Освен това, обаче, и двата уреда се превръщат в една не-мала част от дома и ежедневието на собственика. 

Макар, че за много хора факторът “външен вид” е далеч от определящ, няма как да завършим статията без да му обърнем специално внимание. 

Визията на пелетните котли

Тук ще е много трудно да отделим повече от няколко изречения. Не защото ни мързи или ни липсва вдъхновение. 

Сами може да разберете защо, ако в Google Images напишете “котел на пелети” и разгледате първите снимки в резултатите. 

Със сигурност едно нещо Ви прави впечатление. А именно – всички котли, малко или много, изглеждат еднакво. Във визията дори на най-високият клас пелетни котли няма нищо кой знае колко открояващо се. Няма нещо, което да допринесе особено много от чисто естетическа гледна точка.

Тук трябва да отчетем факта, че самият котел е разположен в специално помещение, което няма никаква друга функция освен да съхранява уреда. Да, разбира се, че може да седнете и да почетете книга там, но… Нека сме честни, кой би искал да го направи? 

Следователно, не само, че котелът на пелети не блести откъм визия, но и самият той не е част от интериора, в който прекарваме по-голямата част от времето си.

Не е трудно да определим едноличен победител в този аспект.

Визията на пелетните камини

Истината е, че откъм визия пелетните камини превъзхождат котлите във всеки един аспект. 

На първо място, за разлика от котлите, на пазара се предлагат камини със всевъзможни визии. Достатъчно е да разгледате няколко статии в интернет за да видите за какво разнообразие става на въпрос. Има изделия за всеки вкус, всяко пространство и всеки интериорен дизайн. 

На второ място, пелетните камини са създадени за да бъдат активна и жива част от Вашият дом. Независимо в кое помещение сте решили да разположите своята камина, тя ще внесе уют, топлина и атмосфера едновременно. 

Въпреки, че отстъпват на котлите като капацитет на дървесни пелети откъм съхранение, камините компенсират с неподправеност и чар.

Добре, де, какъв е този чар, ще попитат някои от вас. 

Нашият отговор е да помислите за други отоплителни уреди, които не само изглеждат фантастично, а Ви позволяват да се насладите на гледката на огънят, който топли Вас и Вашият дом. 

Няма такива, нали?

Защо да изберете котел на пелети?

Пелетните котли са един чудесен метод на отопление, когато става въпрос за по-големи площи. 

Тези отоплителни уреди разполагат с по-голям капацитет за съхранение на дървесни пелети, благодарение на бункерите, с които са снабдени. Те позволяват дългосрочното складиране на гориво, което може да Ви е достатъчно за цял сезон. 

Независимо дали Вашият котел на пелети е снабден със самопочистваща се система, или не, поддръжката на пелетния котел се извършва сравнително лесно. 

Ако котелът е настроен правилно, може да го оставите да работи сам за време от порядъка на няколко дена, без да трябва да го зареждате. 

Обема пелети, които един котел може да съхранява, по-лесната поддръжка и по-голямата автономност правят този отоплителен уред идеален за хора, които живеят в една или няколко етажна къща.

Защо да изберете камина на пелети?

Пелетните камини са по-подходящи за апартаменти, мезонети и като цяло – по-малки жилища. 

За разлика от котлите на пелети, камините не изискват да се обособява отделно помещение, което впоследствие трябва да бъде обезопасено и изолирано.

Те са отоплителен уред, който изисква далеч по-малко пространство. 

Освен това, пелетните камини не разполагат с толкова голям капацитет откъм съхранение на пелети. Това означава, че ще Ви се наложи доста по-често да захранвате камината с пелети. 

За това бихме могли с ръка на сърцето да препоръчаме пелетните камини за онези от Вас, които оценяват не само качеството на отопление, но и очарованието и уюта, които една камина внася във Вашия дом. 

И все пак - камина или котел на пелети?

И ето, че достигнахме до финала на нашата статия! 

Надяваме се, че този материал е бил полезен за Вас. Решението да изградиш отоплителна система, или да реновираш изцяло съществуваща си такава, е трудно за вземане предвид многото фактори, разходи и труд в процеса. 

Да избереш между камина или котел на пелети не е лесно. И двата уреда имат своите особености, както и своите положителни и негативни страни. 

Тази статия няма за цел да бъде подробен учебник за всичко, свързано с пелетните котли и камини. Нито пък искаме да я превърнем в справочник, който да Ви изсипе цялата информация свързана с брандове, цени и технически параметри на различните модели. 

Целта на нашата статия е да Ви помогне да се запознаете с основните параметри и разлики. Така, че когато избирате дали да закупите камина или котел на пелети да имате готова рамка, според която да се впуснете в детайлно проучване и сравнение. 

Истината е, че пазарът на дървесни пелети, както и на отоплителни уреди за този тип гориво, преживява изключителен растеж. В момента има много богато разнообразие на различни модели между които да избирате. 

Съветваме Ви да се въоръжите с търпение и желание за учене. Вярваме, че това Ви е най-необходимото за да може да направите правилния избор!