Как пелетите могат да спасят Мейн, САЩ

Писнало ли ви е да спорите с хора, които си мислят, че разбират от нещо? Сигурни сме, че отговорът е положителен. 

Както за много други сфери, така и полемиката за отопление с дървесни пелети е ожесточена и бликаща от чули-недочули, разбрали-недоразбрали и чели-недочели специалисти. Ако се интересувате от темата, навярно вече сте се сблъсквали със всевъзможния мнения по въпроса. Убедени сме, че сте се наслушали на твърдения относно това как пелетите са върха, както и обратното – че са поредната безсмислена и надценена модна тенденция. 

Отопление с дървесни пелети – мисия невъзможна, или правилният път към екологично и икономично решение? 

В този материал няма да дискутираме този въпрос (поне не изцяло). В нашият сайт може да намерите достатъчно материали по темата. В тях разискваме достойнствата на дървесните пелети като отоплителен материал.  Вместо това, в тази статия решихме да подходим по друг начин. 

А именно – с пример от реалния живот. Пример за общност от хора, която съзнателно е решила да се пребори с карбоновите емисии точно чрез употребата на дървесни пелети в отоплението. И става въпрос не за каква да е общност, а щата Мейн. Да, точно така – цял щат от един икономически мастодонт, какъвто е САЩ, е избрал дървесните пелети като част от тяхното развитие в бъдещето.

Прочетете за да разберете повече!

Илюстративна снимка на пелети за статията

Защо Мейн?

Най-вероятно се питате защо избраният щат е Мейн. Защо не разглеждаме избора на отопление с дървесни пелети в Тексас, или Флорида? А защо изобщо разглеждаме американски щати вместо някоя европейска държава, след като и без това Европа е безспорен лидер в производството на дървесни пелети. 

Мейн като пример за нужда от промяна в отоплението

Отговорът е прост. Дискутираме Мейн именно защото говорим за територия, в която пелетите са все още сравнително непознат материал като средство за набавяне на топлинна енергия. И второ – те са чудесен пример за общество, което въпреки, че няма опит, е избрало именно пелетното отопление като начин да се развиват по възможно най-енергийно ефективният път. 

И това не се случва просто защото хората в Мейн са се събудили една сутрин и са получили прозорение.  

Според Future Metrics, Мейн е на челно място сред най-зависимите от нафта за отопление. Цели 61 процента от домакинствата в Мейн все още използват този отоплителен метод. Проучването също така посочва, че Мейн страда от ниска употреба на природен газ за отопление на дома. Един от основните фактори за това е  много високия дял на жилищата в селските райони.

Спрямо данни от Администрацията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ, средно около 68 процента от всеки долар, похарчен за нафта, не остава в икономиката на Мейн. И, да, това не е никак розова ситуация за всяка общност, която иска да максимизира печалбите си. Според изчисленията на АЕИ, фирмите и домакинствата в Мейн харчат приблизително 956 милиона долара годишно за отопление. От тези пари, приблизително 650 милиона напускат щата. 

Всички тези числа ни показват едно. А именно – пример за това как жизнено важен процес като отоплението може да се превърне в истински сифон, през който безвъзвратно да изтичат внушителни суми. Според АЕИ, тези загуби могат се приравнят на 39 000 потенциални работни места, които са загубени. В щат, където се трудят общо 680 000 души, това са почти девет процента от работната сила.

Като вземем предвид всичко изредено до момента, в комбинация с плановете на Мейн да сведе до 0% своите въглеродни емисии, става ясно, че ситуацията налага преосмисляне на цялостната концепция за енергия консумация, в това число – отоплението. 

Горите на щата Мейн, САЩ

Отопление с дървесни пелети - ключът към успеха за Мейн

И така, защо точно отопление с дървесни пелети е това, което е нужно на Мейн?  

Според д-р Щраус от АЕИ, както и изтъкнатият икономист Ричард Силкман, който е начело на плана за енергийно възобновяване на Мейн, използването на дървесните пелети като отоплителна суровина е в сърцевината на успешната мисия. 

Кой е примерът, който те посочват като еталон, който трябва да следват? 

Според Щраус, Силкман и експертите в екипа им, държавите в Западна Европа са успели на практика да използват съвременните високоефективни пелетни котли за да премахнат зависимостта от традиционно гориво за отопление и битова гореща вода. Разбира се, това не е план, който може да бъде изпълнен от днес за утре. 

 “Естествено, че не е осъществимо в краткосрочен план да се замени всеки котел, работещ на нафта в Мейн с котел на пелети. Въпреки това, обаче, е възможно да се обмисли като най-добрият възможен преход във времето към намалена зависимост от нафта за отопление“, пише Щраус.

Неговата теза е подкрепена и от солидни икономически аргументи.  „Мазутът за отопление се произвежда в отдалечени рафинерии и нефтени кладенци извън нашият щат. За разлика от тях, пелетното гориво се произвежда в Мейн, 100 процента, а не 32 процента, от всеки долар, похарчен за гориво за отопление на пелети, остава в щата.”

Проблемът с околната среда

Всичко звучи добре до момента, в който не се замислим как се добиват пелетите. Ако Мейн премине към отопление с дървесни пелети, какво става с прекрасните гори, които са се превърнали в една от емблемите на щата? 

Колкото и екологични и икономични да са пелетите, техният първоизточник са точно дърветата. Дървесните пелети се извличат от компресирани дървесни фибри. Те са остатъчен материал от отсечени дърва, които обикновено се влагат в други индустрии. Сред примерите са фабрики за дървен материал, специализирани преработвателни предприятия и хартиената промишленост.

Спрямо последното преброяване, населението на Мейн е около милион и сто хиляди души. Ако всички, или дори повечето домакинства в щата преминат към отопление с дървесни пелети, какво означава това за горите? Възможно ли да е се осъществи този преход без да се наруши екологичното равновесие и околната среда да пострада?

Според д-р Щраус, двата компонента не са взаимоизключващи се. Дори напротив, опазването на природата на Мейн може само да спечели от популяризирането на пелетите като отоплителен материал. Стига процесът, разбира се, да бъде извършен както трябва. 

За пелетното гориво можем да кажем, че “се възползва” от материали, които обикновено се считат за отпадъци от преработката на дървен материал. Самият Щраус описва фабриките за пелети като „последната част от веригата на горското стопанство“. Там производителите използват остатъците от обработката на дървесина, която е предназначена за продукти с висока добавена стойност като мебели например.

В тази връзка, в Мейн се наблюдава едно притеснителна тенденция. А именно – повсеместното затваряне на различни фабрики за хартия. Тази тенденция се наблюдава в различни места на целия щат. 

Екологични ли са пелетите, ако се налага да се изсичат дървета?

„Разпада на целулозно-хартиената индустрия, който наблюдаваме в последните няколко години, определено е тревожен. Но и тук има позитивна страна. Това означава, че се освобождава още повече пространство за търсене на този нискокачествен материал“, каза Отен. „Има много потенциални суровини за производство на пелети в Мейн. Не всичко е свързано с преразход на дървесен материал.“

Оползотворяването на дървесните пелети за отоплителна енергия може също да насърчи по-устойчиво управление на горите в Мейн, както и да подобри способността им да изсмукват парникови газове от въздуха.

„По принцип състоянието на горите в Мейн може да се опише с една дума – пренаселено.“, казва Адам Дейно, доцент по горска политика и икономика в Университета на Мейн.

„Това кара дърветата да се надпреварват едно с друго. В резултат на тази надпревара горите не са толкова здрави, нито пък се разрастват толкова бързо, колкото биха могли. Ако някои от тези гори се управляват по начин, при който биомасата се отстранява или освобождава ефективно, това дори би позволило на дърветата да растат по-бързо. Също така, да не забравяме, че такъв метод би увеличил скоростта на улавяне на въглерод.”

Разбира се, не всичко е толкова лесно колкото изглежда. 

Дървесината все пак трябва да се доставя по устойчив начин, каза Щраус, за да се гарантира, че няма да извадите повече дървета, отколкото се връщат обратно в горите.

Какво печели редовият потребител?

До тук обсъдихме как щата Мейн може да спечели от отопление с дървесни пелети под формата на допълнителни работни места, максимизирани печалби и цялостен имидж. Освен това разгледахме и как, стига всичко да мине гладко, дори околната среда би могла да извлече позитиви от широката употреба на пелетите като отоплителен материал. 

Отопление с дървесни пелети като начин за спестяване

Отопление с дървесни пелети - илюстративна снимка за статията

На първо място, домакинствата могат да се топлят далеч по-изгодно. Икономическите предимства на дървесните пелети са поразителни в сравнение с изкопаемия нефт или природния газ. При правилна комбинация между вида пелети и ефективен отоплителен уред, можете да намалите разходите си наполовина. 

Забележете, че споменахме отоплителният уред, който се изпозлва за усвояването на пелетите. Това е безспорно важен фактор за ефективността на цялостният процес. Висококачествените котли за централно отопление на дървесни пелети, както и камините на дървесни пелети преобразуват повече от 90 % от енергията, съдържаща се в горивото, в използваема топлина.

Отоплението с пелети е по-удобно

Котлите за централно отопление на дървесни пелети се отличават с три характеристики: с висок комфорт на потребителя, лесна работа и чистота при изгаряне на суровината. Самият транспорт на пелетите до уреда не е кой знае колко труден. Пелетите се опаковат в различни разфасовки, така че да може да прецените колко може да транспортирате. А дори и да не можете – голяма част от производителите и търговците предлагат доставка до адрес. 

Продължаваме с настройките на самият уред. Стига да сте инвестирали в съвременен котел, то запалването, управлението, почистването на котела и обезпепеляването обикновено се извършват по напълно автоматичен начин. 

Това, което остава на потребителя да направи, е да изпразва кутията за пепел веднъж или два пъти на отоплителен сезон. Е, разбира се, и някои други неща свързани с поддръжката на един уред за отопление с дървесни пелети. Но нито едно от тях не е особено трудоемко.

Печките на дърва на пелети имат много предимства за комфорт пред конвенционалните печки на дърва. 

След като се напълни с дървесни пелети, пелетната камина автоматично осигурява постоянно отопление за период в рамките на 2-3 дни. Веднъж седмично или през седмица пепелта трябва да се отстранява. Техническите подобрения, като включване, изключване и наблюдение на отоплителното устройство чрез мобилен телефон, допълват картината на изключително лесна за потребителя отоплителна система.

Support your locals

На последно място, но не и по значение – избора на пелетите като отоплителен материал може да помогне на обществото, в което живеете. 

Нека не забравяме, че в тази статия разглеждаме един частен случай – щата Мейн и неговите икономически терзания. Но това важи за всяко едно място, богато на гористи местности. 

В този случай, парите, които хората в Мейн спестяват от разходи за отопление, се изразходват на местно ниво там, в самият щат, или поне в Съединените щати. Дървесните пелети, произведени в Мейн, ще подпомогнат местната икономика чрез заетост, данъци и пари, изразходвани от хората, работещи в тези бизнес сектори.

Дървесните пелети се считат за въглеродно неутрално гориво. Това означава, че въглеродът, освободен в процеса на изгаряне, е равен на въглерода, извлечен от въздуха от дървото. Изгарянето на нефт и въглища просто отделя повече въглерод в атмосферата, който отдавна е бил съхраняван от дървета и растения. За домакинствата, това означава, че те не нарушават екологичното равновесие в средата, в която живеят. 

Заключение

В този материал разгледахме щата Мейн, САЩ, но това далеч не означава, че всичко казано тук е валидно само там. Просто самият пример е показателен за това как едно място би могло да използва природните си дадености за да подобри живота и околната си среда. 

Напротив, дървесните пелети имат множество предимства като източник на топлинна енергия. Освен, че ни помагат да поддържаме природата си по-чиста, балансирана и подходяща за живот, те могат да ни помогнат да редуцираме разходите си и да живеем по-добре. 

Ако обмисляте да преминете към отопление с дървесни пелети, съветваме ви да си набавите цялата информация, която можете. Проучете всичко свързано с вида пелети, типа отоплителен уред, който ще ви свърши работа и всичко останало. По този начин ще сте готови да преминете на една нова фаза в еволюцията на вашето домакинство.