Време за горене на дървесните пелети

За колко време изгарят 10 кг дървесни пелети? А за колко време горят 15 кг? Наскоро един приятел си е купил 50кг и са свършили за отрицателно време – това вярно ли е?

Сигурни сме, че това са въпроси, които вълнуват всеки един човек, който е решил да използва дървесните пелети като свой материал за отопление. 

В действителност, въпросът за времето за горене е важен, когато става въпрос за отопление чрез каквато и да е суровина. То е критичен фактор що се отнася до домакинските разходи и трудно може да бъде пренебрегван. 

Заради това решихме, че е най-добре да напишем няколко реда по въпроса. И така, в тази статия ще се впуснем дълбоко в темата за това колко време котлите горят дървесни пелети

Надяваме се, че ще намерите нужната от вас информация. 

И така, готови сме за старт. 3, 2, 1… Потегляме!

Време за изгаряне на пелети - илюстрация на изгарящи пелети 1

Връзката между отоплителния уред и времето за изгаряне на пелетите?

Разбира се, че системата, която използвате за вашите пелети е от огромно значение. Няма как да е другояче. 

Нека започнем с няколко встъпителни думи за котлите на пелети. 

В днешно време, голяма част от ефективните и качествени пелетни котли са напълно автоматизирани. Това означава, че те сами могат да контролират всички процеси, необходими за изгаряне на пелети и съответното топлоотдаване. 

Съотношението гориво/въздух, необходимо за пелетните котли , за да осигурят възможно най-чистото изгаряне, се контролира от централен контролен блок на камината. Настройките на блока за управление на пелетни камини обикновено подлежат на пълна регулация. Това означава, че като потребител сами може да настройвате времето на горене и необходимите стайни температури. 

И да, по този начин пряко може да влияете на времето за горене на пелетите.

Много модели котли на дървесни пелети позволяват до 24 часа непрекъснато горене всеки ден. Необходимото условие, разбира се, е бункерът на котела е зареден със достатъчно количество пелети. Освен това, на пазара се предлагат пелетни котли, които също позволяват на потребителите да въвеждат определени часове от деня, в които да генерират топлина. По този начин може да оптимизирате времето на горене на пелетите по най-добрия и изгоден за вас начин. 

Стига отоплителният уред да е достатъчно мощен и надежден, може да ви  позволи непрекъснато горене, което означава, че може да бъде включен 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. 

Разбира се, отново ще опрем до това дали уреда е пълен с достатъчно пелети.

Времето за изгаряне на пелетите: Кои са факторите?

Може би от преходната част ви стана ясно, че независимо от това колко качествен пелетен котел използвате, най-важното за времето за изгаряне на пелетите… са (готови ли сте да бъдете шокирани) самите пелети!  (drum roll) 

И нямаме предвид количеството пелети, което сте заделилил. Времето за изгаряне на пелетите се определя от няколко различни фактура, като всеки един от тях е важен сам по себе си. 

Заради това, ние ги разделихме на няколко групи. 

Време за изгаряне на пелети - илюстрация на изгарящи пелети 2

Атмосферните условия, в които пелетите се съхраняват

Много често складираме пелетите на двора, под навеса, в мазето или на терасата. Това е напълно разбираемо. Не всеки от нас има време, пространство или възможността да обособи отделно помещение, което да е предназначено единствено за складиране на пелети. 

Въпреки това, няма как да не споменем – атмосферните условия, в които съхранявате пелетите пряко влияят на тяхното време на горене. Заради това, независимо от това къде ги съхранявате, имайте този фактор наум и направете всичко възможно за да бъдат защитени добре. 

България е страна с разнообразен климат, който варира доста спрямо регионалните особености. Ако, например, се намирате на място, което е по-студено целогодишно, това означава, че трябва да вземете мерки за да обезопасите дървесните си пелети по най-добрия начин. 

Ако пелетите са пряко и продължително изложени на дъжд, вятър и сняг, то бъдете сигурни, че качеството им ще бъде компрометирано. Оттам – и времето за горене, което пък от своя страна ще се отрази на цялостното отопление на дома ви.

Плътност на дървесните пелети

Това е аспект, който много хора игнорират. Според нас – напълно незаслужено. Плътността се отразява на времето за изгаряне на пелетите, независимо в какво се опитват да ви убедят разни разбирачи.

Дървесните пелети, които имат много дървесина в тях, тоест – тези, които са по-плътни, ще горят по-дълго. Няма да намерите истински специалист, който да не потвърди, че плътните дървесни пелети са по-издръжливи от тези с по-малко дървесина в тях. И въпреки това, все още има разни “хитри” търговци, които се мъчат като грешни дяволи и твърдят, че това са “небивалици” и нямат нищо общо с времето за изгаряне. Нашият съвет – не ги слушайте.  

И без тяхна помощ можете да разберете колко плътни са пелетите, които обмисляте да закупите. Стига производителят или търговецът да е наистина коректен, пелетите трябва да са етикирани и всички техни характеристики да бъдат ясно обозначени върху опаковката. 

Когато знаете колко плътни са пелетите, така ще може да пресметнете колко време те ще горят.

Количеството масло в дървените пелети

Да, прочетохте правилно. 

Евтиното доста често излиза скъпо. Това правило важи за всеки един продукт и дървесните пелети не са изключение. Но какво общо имат евтините пелети с маслото, а какво общо имат тези двете неща с времето за изгаряне? 

Веднага обясняваме. 

Вече споменахме хитрите търговци. Нека уточним какво искаме да кажем с този термин. “Хитрите търговци” са всички онези, които избягват добри практики като предварителни тестове на пелетите, щателна обработка на първичната дървесина, правилно складиране според добрите практики и много други. Въпреки това, те много често примамват с обещания за “изгодни пелети”, “пелети на най-добра цена”, “качествено, но и евтино” и куп подобни магически заклинания. 

Можем да ви кажем, че много често тези евтини пелети са обрантото на разумна инвестиция във вашето отопление. Причината е, че много от производителите и търговците на подобни “изгодни” продукти добавят различни примеси в дървесните пелети. Сред най-често използваните са разни видове масла и разредители, които играят ролята на “заместници” на плътната дървесина. 

Тези масла карат дървесните пелети да изгарят за многократно по-малко време. По-малкото време за изгаряне на пелетите води до много повече количество пелети, с които трябва да се снабдите за да поддържате желаната от вас температура. 

Следователно, вместо да купите 10кг за 30лв (съвсем образно казано), вие може да купите 10кг за 15лв, но може да е окаже, че тези пелети за 15лв да горят три пъти по-бързо от тези за 30лв. И какво правим тогава? Тичаме за още няколко торби пелети от по 15 лв и ето как евтиното излиза скъпо… Отново! 

Време за изгаряне на пелети - илюстрация на изгарящи пелети 3

Желаната температура за отопление

На последно място, но не и по значение, трябва да отбележим още един фактор, който има пряко отражение върху времето за изгаряне на пелетите. Става въпрос за вас и вашият дом и по-конкретно, каква температура искате да поддържате? 

Най-просто казано, колкото по-топло искате да ви е, толкова по-бързо ще изгарят пелетите в котела или камината.

Ако сте се заели да изчислявате времето за изгаряне на пелетите, които сте закупили, не трябва да взимате предвид единствено котела или камината и вида пелети, с който сте се снабдили. Освен тези елементи, трябва да помислите за енергийната ефективност на вашето жилище. Каква е термоизолацията? Каква е фасадата? Изолационните характеристики на вашият стъклопакет също влизат в тази графа. 

Защо толкова много сметки? 

Защото всички тези компоненти определят мощността, времето за работа и времето за изгаряне на пелетите, които ще са ви необходими за да поддържате оптималната за вас температура. 

Разбира се, далеч сме от мисълта, че всички ще изпаднат в такива крайности като да пресмятат времето за горене с точност до секундата, но ако сте от този тип перфекционисти – подгответе се, сметките не са една и две. 

Заключение

За да обобщим нашият материал, нека напомним още веднъж, че офертите тип “прекалено добро за да е истина” много често са… прекалено добри за да бъдат истината. Не падайте в капана на мошениците и тарикатите, които ви обещават качествено отопление на ниска цена. 

Вместо това, интересувайте се от всички фактори, които определят времето за изгаряне на пелетите. Това включва не само самите дървесни пелети, но и вашият отоплителен уред, който използвате, както и изолационните качества на вашето жилище. 

Надяваме се, че успяхме да поясним защо отговор на въпроса “За колко време изгарят 10кг пелети” е невъзможен сам по себе си. Времето за изгаряне на пелетите се определя от куп други елементи и далеч не се изчислява толкова просто колкото на всички ни се иска. 

За наше и ваше щастие, обаче, живеем в 21-ви век. Достъпът до информация никога не е бил толкова лесен и бърз, така че – възползвайте се. Перфектните пелети за вас са по-близо отколкото предполагате!