Машина за пелети – струва ли си инвестицията? [всичко, което трябва да знаете]

Щом се намирате на сайт, който се казва Peletisofia.com и четете тази статия, има повече от голям шанс да се интересувате от дървесните пелети като материал за отопление. Е, не сте сам. Получаваме все повече запитвания на нашата поща, като не малка част от тях са свързани с пелетните машини. Какво е машина за пелети? Заслужава ли си да инвестирам в такава техника? Как всъщност работи една такава машина? 

За да дадем отговор на всички въпроси свързани с машините за производство на пелети, решихме да съберем най-важните неща на едно място – принцип на работа, цени, полезна информация и любопитни факти. Обещаваме, че сме го направили лесно за четене. 

Нека започнем!

Какво представлява машината за пелети

Машина за дървесни пелети
Машина за пелети

Какво е пелетната машина? Наричана жаргонно “мелница”, този тип уред обработва дървесина, дървени стърготини, черупки от ядки, слама и подобни материали. Една такава машина може да обработва много видове суровини, като нейното предназначение е едно – придаване на по-голяма плътност на първичните материали в нея.

Защо е толкова важно пелетните машини да придават плътност? Защото биомасата, която те превръщат в пелети, е с ниска плътност сама по себе си. Именно ниската плътност ограничава този вид суровини от оптимална експлоатация в отоплителни процеси, както и тяхната енергийна ефективност. 

За разлика от големите уреди за смилане на дървесина, пелетните машини не разбиват големи парчета дървесина на по-малки частици. Вместо това те събират и комбинират миниатюрни парчета суровини в един по-голям и хомогенен елемент, който прилича на гранула и който всички познаваме като дървесен пелет. 

Повечето машини за пелети не изглеждат толкова впечатляващо колкото бихте си помислили. В повечето случаи, техният дизайн е максимално опростен и ефективен, така че да улесни използването и контрола. Така че ако си мислите, че да боравите с пелетна мелница е нещо равносилно на пилотирането на боен самолет, бъдете спокойни. Всеки може да го прави с малко подготовка и практика.

Но как протича целият този процес на трансформация от микроскопични и разпилени дървесни остатъци в енергийно-ефективни и икономични суровини за отопление?

Как работи една пелетна машина

Принципът на работа на този тип мелници е удивително елементарен, но въпреки това – доказано устойчив. Обърнете внимание, че в тази част обсъждаме така наречените “домашни” пелетни мелници. Ще оставим индустриалните машини за производство на пелети за друга статия. 

Как работи машината за пелети?

 1. Зареждате пелетната машина
 2. Проверявате дали суровините са правилно разположени
 3. След като машината заработва, суровините се разстилат върху воденичния камък
 4. Ролката на машината пресира суровините и изтиква материала през отвора
 5. Фрезата нарязва образуваният материал
 6. Дървесните пелети се образуват в резултат на всичките тези процеси 

 

Но нека разгледаме процесът по производство на пелети по-отблизо. 

Как се зареждат суровини в машината

Куп пелети, разположени на дървесен фон

На първо място, машината за пелети трябва да бъде заредена. Да, точно така – пелетите не са плод на магия (колкото и разочароващо да е това). 

Какъв материал може да използвате за производството на пелети до голяма степен зависи от самата мелница. Най-честите видове суровина, които се използват за тези машини са дървени стърготини, сено, листа, клонки и подобни дреболийки. Това е особено добра новина за всички, които могат да се похвалят с двор. Защо добра? Защото най-накрая може да намерите полезно приложение на всички онези стръкчета трева, клонки, храсталаци, листа и така нататък. 

Захранването на пелетните машини със суровини лесно може да бъде подценен етап – грешка, която не трябва да допускате. На първо място, уверете се, че материалите, които използвате са почистени и изсушени. Огледайте добре и премахнете частици като камъни, парчета пластмаса и подобни елементи, които биха затруднили и увредили механизма на машината. 

Също така, стремете се да улесните работата на вашата пелетна машина. Ако има по-големи клони, счупете ги на малки части. Същото важи за дървесни остатъчни материали и друг тип материали, които може да направите по-лесносмилаеми.

Как машината обработва първичния материал

След като мелницата е захранена по правилен начин и с правилните суровини, то тогава е време за екшън! Но какво се случва по време на този екшън? 

След като колелата се завъртят, заредените суровини попадат в камерата на пелетната машина и се разстилат върху плочата там. След това, те попадат под натиска на машинните ролки. Тези ролки пресират всички частици в камерата наред като по този начин ги изтъняват и правят по-лесни за обработка. 

Ролките на машината изпълняват и друга роля. Под техният натиск, пресованите частици биват изтласкани. Къде отиват? Плочата в камерата е с много дупки. Тези дупки са с различни диаметри според конкретният модел мелница. Вследствие на работата на ролките, пресованите суровини пропадат през дупките на плочата. 

Докато пропадат през процепите на плочата, суровите материали придобиват цилиндричната форма, с която всички ние свързваме пелетите. Междувременно, триенето между ролките и плочата в машината повишава температурата на суровината. Целта на този процес е температурата на материалите да достигне до 80 градуса по Целзий. Това е и точката, в която фибрите и лигнинът омекват, което от своя страна увеличава адхезивната сила на суровината. 

Диаметърът на пелетните цилиндри се определя именно от големината на дупките в машинната плоча. А какво определя тяхната дължина? Веднъж преминали през тези процепи, материалите биват нарязани от режещият инструмент, който е разположен под плочата. Повечето машини за пелети предоставят възможността за регулиране на позицията на резачката. По този начин вие може да настройвате дължината на вашите пелети по ваше усмотрение. 

Какви машини са необходими за производството на пелети

Горящи пелети

Един от най-често задаваните ни въпроси е: Каква машина за пелети трябва да си купя? Този въпрос няма еднозначен отговор. Машините за пелети са със сходен механизъм на работа, но това далеч не означава, че са абсолютно идентични. 

Основният проблем, които трябва да адресирате, когато се питате какви пелетни машини са ви необходими е следният – каква цел ще изпълнява въпросната техника? 

Ако възнамерявате да се сдобиете с домашна пелетна машина, трябва да си направите сметката добре. На първо място, самите вие трябва да прецените какви са собствените ви нужди.

 • Колко често ще използвате пелетната машина у вас
 • Какво количество пелети ви е необходимо на сезон
 • Сигурни ли сте, че ще е по-рентабилно да правите пелетите си сами вместо да ги купувате от борси за пелети?

 

Може би искате да се сдобиете с пелетна машина за търговски цели – да продавате на едро, дребно или и двете. В такъв случай въпросите, на които трябва да отговорите са различни: 

 • Какъв обем пелети планирате да продавате всяка година
 • Разполагате ли с необходимото помещение за правилно съхраняване на такъв тип техника?
 • Може ли да осигурите бързо сервиз за отстраняване на проблеми с машината? 

 

Разбира се, около закупуването на пелетна машина има още десетки въпроси и препятствия, за които трябва да се подготвите, но тези, които изброихме са най-важните.

Пелетни машини втора ръка - за или против

Друго често срещано запитване от наши читатели е свързано с това дали закупуването на машина за пелети втора ръка е добър избор. С риск да се повторим, бихме дали класическият консултантски отговор – зависи от ситуацията. 

Ако ви трябва машина, която да използвате за битови нужди по няколко пъти в зимата, и без да се налага да обработвате особено голям обем суровини – тогава една пелетна машина втора ръка би била удачен избор. Тук трябва да отбележим, обаче, че това важи само, ако закупеният уред е наистина в добро състояние. Все пак, няма как да очаквате чудеса от машина, която е било използвана преди вас. А ако стопанинът на уреда не е полагал необходимите грижи, тогава има сериозен риск да се разочаровате заради грешната инвестиция. 

И тук трябва да споменем най-големият проблем при пазаруването втора ръка. Той се отнася не само за пелетните машини, но за всякакъв тип техника. А именно – надеждността на стоката. Замислете се дали бихте си купили камина на пелети втора ръка, подозрително намалена на половин цена – колко ефективен и безопасен би бил такъв уред? Машините за производство на пелети не са пример за най-високотехнологичните устройства в света, но не трябва да забравяме, че не става въпрос за покупка на лъжици за кафе. 

Пелетните машини са специфични уреди и е много лесно за един новак в областта да се окаже заблуден. За това, когато сте се ориентирали към покупка на пелетни машини втора ръка, трябва да се интересувате не само от цената. Това, че дадена машина изглежда сравнително запазена, а цената й е наполовина спрямо пазарната, не трябва да ми подвежда, колкото и изкушаващо да е. 

Когато се занимавате с техника втора ръка, нашият съвет е винаги да настоявате за оглед на живо. Това важи особено силно за онлайн обявите, с които интернет сайтовете са пълни. Ако някой продавач започне да се държи уклончиво, когато пожелаете да прегледате машината на живо,то това е повече от ясен знак, че има нещо гнило. 

Дървесни пелети в торба, разположени върху маса

Кой продава машини за пелети

В днешни дни може да намерите обяви за пелетни машини на много места в интернет. В Peletisofia.com изготвихме списък със сайтовете, които може да разгледате за най-добрата машина за пелети, която да ви свърши работа. Но сме длъжни да отбележим, че колкото и привлекателно да изглежда един продукт, винаги трябва да подхождате с едно наум. Проверявайте търговците, комуникирайте с тях, задавайте им въпроси и бъдете критични. 

По-надолу може да намерите списъка на Peletisofia.com за машини за пелети: 

https://bit.ly/3Pt9zF – OLX е един от най-големите сайтове за обяви в България. Излишно е да казваме, че голяма част от машините за пелети в OLX са втора ръка и трябва да сте внимателни. 

https://bit.ly/3PKH4T4 – Alo.bg е друга платформа за обяви. Подобно на OLX, тук може да намерите предимно машини втора ръка. 

https://bit.ly/3J1MqHx – Специализиран магазин за хоби и професионални машини

https://bit.ly/3OjMlzT – Профилиран онлайн магазин за пелети, котли и машини 

https://bit.ly/3IUJFYw – В Grad.bg може да намерите машини за пелети втора ръка 

https://bit.ly/3Po1uBR – Употребявани преси за пелетиране