Български или румънски пелети да изберем за отопление?

Кои пелети са по-добри – българските или румънските? Това се превръща във все по-популярен и нашумял въпрос. Спорове по темата се водят от повече от десет години, но все още нямаме категоричен отговор. Истината е, че може би никога няма да има такъв. 

Дали българските или румънските пелети са по-добър продукт? Сам по себе си, това е един изключително подвеждащ въпрос. Да се отговори еднозначно е толкова трудно колкото да се каже кой отбор е по-добър – Реал Мадрид или Барселона? И толкова главоблъскващо като да определиш по-добрия филм – Кръстникът или Изкуплението Шоушенк? Също толкова абсурдно колкото да отговориш на въпроса кой е по-влиятелния албум – The Dark Side of the Moon на Pink Floyd или “Болка от любов” на дует Ритон?

Накратко казано, към тази дилема с пълна сила можем да приложим клишето “Няма верен отговор.”

Причината, поради която спорът за разликата пелетите от Румъния и България се среща все по-често е проста. Машините за производство на дървесни пелети стават все по-достъпни, до голяма степен заради конкурентните цени на Китайските производители. От друга страна, заради напредъка на технологиите и интернет, това да си поръчаш пелетна машина от Китай отдавна не звучи като научна фантастика. 

С четири думи – пелетният пазар се либерализира. Все повече хора имат достъп до различни видове пелети, все повече хора имат достъп до информация, и всички тези хора имат общо поле за изява – дигиталният свят. В резултат на това, много често може да срещнете мнения от сорта на “българските пелети не стават за нищо” или “пелетите от Румъния са най-добрите пелети в света.”

Нека обясним защо качеството на пелетите не се дължи на това дали идват от Румъния, или са произведени в нашата държава. 

Дървесни пелети

Български или румънски пелети - къде е разликата

Толкова добри ли са румънските пелети? Толкова лоши ли са тези, произведени на родна почва? 

Нека отговорим на въпроса от заглавието възможно най-просто: между българските и румънските пелети няма разлика. Има разлика между различните производители на дървесни пелети, независимо от това къде се намират. Производител в Румъния може да предлага по-добри пелети от този в Канада, а производител в България може да осигурява по-добра продукция от такъв във Румъния. Качествата на суровината не опират до националност. 

Бързаме да направим важно уточнение – разбира се, че има разлика в дървесината между различните географски ширини. Климатът не е еднакъв във всяка точка на земята, нито природните особености и земните блага в различните държави. И понеже пелетните гранули са резултат от обработката на остатъчен дървен материал, то природните характеристики няма как да не окажат влияние. 

Нека за малко се спрем на разликите в географията и климата на България и Румъния. До колко решаващи са те за качеството на пелетите в двете държави? 

Географски и климатични особености на Румъния - до колко имат значение за пелетите

Да започнем с климата в Румъния – той не е толкова различен от българския. Подобно на нашенският, той е умереноконтинентален. С други думи, той се характеризира с топло лято и студена зима. В никакъв случай няма драстични разлики, които да са истински значим фактор в производството на пелети. Няма нищо в климата на Румъния, което да дава огромно предимство на тамошната продукция. 

Продължаваме напред с почвите в двете страни. Тук България дори има известно предимство откъм разнообразие. Докато черноземните и черноземновидните почви са преобладаващи на територията на северните ни съседи, нашата родина може да се похвали със няколко типа, които са сравнително равномерно разпределени. Става въпрос за черноземни почви, сиви и кафяви горски почви, алувиално-ливадни почви и смолници. 

И двете държави могат да се гордеят с богата растителност, залежи на полезни изкопаеми и богата флора и фауна. Там, където се корени вечния спор за пелетите, обаче, са горите. И по-специално – техният обем. Румъния е повече от два пъти по-голяма като площ от България. Съответно, едва ли е изненадващ факта, че гористните местности там са доста повече. Това, което може би не знаете е, че Румъния е на първо място в целия Европейски съюз по площ девствени гори. 

Един от големите екологични проблеми на Румъния в последните години е именно незаконната сеч на диви и защитени гористи местности. Сред хората, които се възползват от богатството на румънската държава са именно незаконни производители и търговци, които впоследствие продават, или сами преобръщат, остатъчния материал за пелети. 

Изключително голямата площ гори е най-важният фактор, който допринася за статута на Румъния като държава – производител на дървесни пелети. Но многото дървесина означава ли, че румънските пелети са непременно по-добри от българските? Отговорът е не, по никакъв начин. 

Нека задълбаем в темата. 

Български или румънски пелети - кои са по-добри

Спорът за качествата на дървесните пелети не трябва да бъде обвързан с това дали те идват от Румъния, или България. Може би ще се запитате – а с какво тогава? Как да разберем кои пелети са по-добри? 

Критериите за качество на дървесните пелети са: 

  • Производствен материал
  • Съдържание на пепел
  • Калоричност на пелетите

 

Нека преминем и през трите елемента индивидуално. 

Производствен материал

Дървесните пелети могат да бъдат произведени от много суровини. При качествените типове пелети, обаче, най-често производственият материал бива: остатъчен материал, който е отделен по време на дървопреработка; дървесен материал, който е технологично обработен; смесица от последните две суровини. 

Не винаги може да отсъдите за качеството на вложените суровини и това е напълно разбираемо. За хора, които не са тесни специалисти в областта, да анализират качеството на остатъчният материал, използван за пелетите, е мисия невъзможна. 

Това, което може да запомните е наличието на кора от материала в пелетите. Нейното присъствие в пелетните капсули оказва влияние в определени случаи. 

Например, при дървесните пелети, които са направени от остатъчен материал от бели борове, присъствието на кора не вреди на ефективността изобщо. При пелетите от широколистни дървета, обаче, нещата не стоят така. Дъбовите пелети, при чието производство има наличие на кора, отделят повече количество пепел в сравнение с тези без кора.

При наличието на кора в пелетите от черен бор, например, по време на горене се натрупва шлака. Тази шлака, която е резултат от съдържанието на силикат в черните борове, може да бъде по-вредна отколкото си мислите. С времето тези натрупвания могат да доведат до сериозен проблем в камината или котела, които изгарят пелетите. При този тип пелетни гранули е абсолютно задължително отделянето на кората по време на производство. 

Съдържание на пепел

Дървесни пелети

Винаги внимавайте за съдържанието на пепел в дървесните пелети, с които се отоплявате, независимо дали са купени от български или румънски пелети. Много търговци все още разчитат на това, че могат да кажат “в сравнение с дървата, пелетите не отделят никаква пепел.” Това е само донякъде вярно. 

 

Дървесните пелети са екологичен отоплителен материал. По тази тема няма място за спор. Това, обаче, не означава, че те са сто процента чисти и при изгаряне отделят само дъги и позитивна енергия. Приблизителното съдържание на пепел в една гранула пелети е някъде около 0,4-0,6%. 

Колкото и малко да ви се струва това количество пепел, имайте предвид, че няма как вашият уред да работи ефективно без почистване. Дори и малките натрупвания на пепел стават сериозен проблем, когато не се премахват редовно. В тази връзка, не се подвеждайте по гръмки обещание за “самопочистващи се системи”, котли на пелети които преработват остатъците от пепел и други подобни. Поддръжката трябва да е главен приоритет при отоплението с пелети.

Калоричност на пелетите

Калоричността е един от важните показатели за качество, както на пелетите от Румъния, така и на тези от България. Тя се определя от два фактора. На първо място, вложените в производството суровини и на второ, нивото на влажност. 

Нивото на влагата варира от едни пелети до други. Главен показател за този параметър е климатът, съответно – времето от годината, когато дървесните суровини са били обработвани в пелетни гранули. Както уточнихме, България и Румъния споделят сходен климат, така че този показател сам по себе си не може да се определя от това дали пелетите са правени тук, или там. 

Един съвет от нас за да проверите дали ви продават пелети с по-висока влажност – огледайте гранулите добре. Ако забележите наличието на много пукнатини, разположени в голяма близост една до друга, това е добър знак, че продукцията е рехава и по-влажна от стандартното.

Какви пелети да си купя - от България или Румъния

Шепа пелети

И така стигаме до заветният въпрос – все пак, на кое да се спра? На български или румънски пелети? Нашият отговор е – оставете произхода на втори план. 

Както вече разбрахте (надяваме се, че не сме досадили), факторите за качеството на пелетните суровини се простират отвъд държавата, в която са произведени. Това дали едни пелети са добри зависи от суровините, вложени в тях, количеството пепел при изгаряне, нивото на калоричност. Разликите между България и Румъния по отношение на климат и география не са толкова определящи за да резултират в категорична разлика при дървесните пелети. 

Разбира се, огромната площ на гори в Румъния би мога да им помогне в постигане на конкуренти цени на румънски пелети, поне на близките пазари. Но това не важи непременно за тяхната ефективност. 

За това, когато се двоумите дали да изберете български или румънските пелети, просто се концентрирайте над следното: 

  • Търговецът или производителят, от който пазарувате – коректен ли е, бяга ли от неудобни въпроси, готов ли е да предостави документация, която да свидетелства за качеството на стоката 
  • Вложените в производството суровини на пелетите, които сте избрали 
  • Количеството пепел, което се отделя при изгаряне на пелетните капсули 
  • Пелетната калоричност 

 

Гореизброените фактори са истински значимите за качеството на отоплителният материал. Това дали сте избрали български или румънски пелети никога не трябва да е от първостепенно значение във вашия избор.