Голяма или малка камина на пелети ти е нужна?

Има ли значение размерът – това е въпрос, който е валиден в много сфери и е разпалил не една или две ожесточени дискусии във всяка от тях. Отоплението с пелети, и по-конкретно, отоплението с пелетни камини не прави изключение. Малка камина на пелети ли ми трябва, или голяма? Тази дилема затруднява не един или двама души, които тепърва навлизат в тънкостите на отоплителните системи. 

Истината е, че няма нищо лошо в една малка камина за пелети. Също така, големите камини сами по себе си са чудесни уреди за уют и топлина. Размерът и мощността на една камина никога не трябва да е най-важният фактор във вашият избор. Истински важният въпрос, който трябва да си задавате е – колко голяма камина ми трябва за да отговори на моите изисквания и да задоволи моите нужди? 

Това, което изглежда като сравнително праволинеен въпрос, може да обърка всеки човек, който не е специалист в материята. За това, нека разгледаме темата отблизо и да ви помогнем да намерите правилния отговор за себе си.

Голяма или малка камина на пелети - основни разлики

Кои пелетни камини считаме за малки, и кои – за големи. Преди да се впуснем в подробности, трябва да направим това необходимо уточнение. 

Малки пелетни камини - характеристики

Една неголяма камина на пелети в никакъв случай не е миниатюрна. Първото нещо, което трябва да отбележим е, че когато говорим за малки и големи камини, нямаме предвид техните габаритни размери като ширина, големина, височина. В повечето случаи, това се отнася към техните технически параметри като номинална термична мощност, капацитета на водния им резервоар, коефициент на полезно действие и обем на камерата за горене.

Разбира се, има пелетни камини, които са дребни в сравнение с масово разпространените модели, които се срещат на пазара. Например, нормално е една камина с номинална мощност от 13kW да бъде по-ниска и по-тясна от камина с 24kW или 25kW мощност. Докато в повечето случаи последните са малко над един метър високи, по-слабите камини са в диапазона между 90-95см. Малката разлика във височината в никакъв случай не е за пренебрегване, но не тя е най-важната. 

Това, което трябва да знаете за малките пелетни камини е:  

 • Малките камини на пелети са по-скромни откъм мощност – между 10 и 15kW
 • Те са с по-нисък коефициент на полезно действие 
 • Техните камери са по-скромни откъм обем 
 • Водните им резервоари са с по-малък капацитет

Големи пелетни камини - характеристики

Малка камина на пелети

Докато по-скромните пелетни камини не могат да се похвалят с внушително КПД или помитаща топлинна мощност, то “големите им батковци” са на другата плоскост. Големите камини на пелети ги превъзхождат във всяко едно отношение – от мощност и коефициент на полезно действие, през обем на горивните камери чак до капацитета на водните резервоари. 

Напълно нормално е масивните камини да бъдат и по-обемисти и едри. За да могат да генерират тази голяма мощ все пак, техните корпуси трябва да бъдат изработени така, че да не възпрепятстват тяхната функция. Съвсем закономерно е този тип камини да бъдат по-високи, по-дълбоки, по-широки и по-тежки от останалите. Това може да е плюс, но и минус, защото усилията по транспортиране, позициониране и монтаж стават значително по-големи и изискващи. 

Най-важните характеристики на големите пелетни камини: 

 • Големите камини на пелети често се характеризират с високи нива на топлинна мощност – 24 kW – 25 kW и нагоре 
 • Съответно, тяхното КПД е голямо, достигайки 94% и нагоре 
 • Камерите на големите пелети са с голям обем 
 • Теглото при тях е голям фактор – то често надвишава 190 килограма 

 

След всичко изброено, нормално е много хора да решат, че малките камини на пелети отстъпват на по-масивните. Все пак, кой не би предпочел по-мощна, по-голяма и по-внушителна камина? 

Истината е, че понякога за вашият дом много по-добре ще е да изберете малката пелетна камина пред голямата. Как да разберете дали малките камини всъщност ще са ви по-полезни от големите – ще прочетете в следващата част на статията. Ще ви очакваме един scroll по-надолу! 

Колко голяма трябва да е твоята пелетна камина

Близък план на дървесни пелети

За да изчислите какъв размер пелетна камина ви е необходим, на първо място трябва да вземете точни размери на помещението, където ще я монтирате. Това означава да вземете височината, ширината и дължината на стаята и да ги изчислите. За да намерите обема на стаята, трябва да умножите тези три величини на стаята. След това, умножете полученото число по четири за да изчислите приблизителната топлинна мощност, която вашата камина на пелети трябва да генерира. 

Това е най-простата формула, по която може да разберете дали всъщност малката камина на пелети няма да ви свърши по-добра работа от един огромен и обемист отоплителен уред. Ако закупите камина, която е в пъти по-мощна отколкото ви трябва, това означава, че сте направили лоша инвестиция по няколко причини. 

Защо не е препоръчително да избирате голяма камина, когато една симпатична и компактна пелетна камина може да ви осигури нужното отопление:

 • Енергийна неефективност – Да закупите по-мощна камина отколкото ви е нужна за помещението означава, че няма да оползотворите напълно нейният енергиен потенциал. 
 • Излишни усилия за транспорт – Както споменахме, големите камини са изключително тежки уреди. Сам по себе си, техният транспорт е едно малко приключение. При малките пелетни камини този проблем не съществува. 
 • Трудна инсталация – Едрите камини на дървесни пелети са в пъти по-трудни за монтаж и инсталация отколкото малките. Вероятността за допускане на грешки също е доста по-висока. 
 • Излишен разход – По-мощните и габаритните пелетни камини винаги са по-скъпи от малките такива. Освен, че няма да оползотворите пълният потенциал на големият уред, вие ще сте вложил повече пари отколкото е нужно, което е основен белег на лошата инвестиция.  

Заради тези фактори, винаги внимавайте при избора на пелетните камини. Вземете внимателно размерите на помещението и преценете необходимата отоплителна мощност. Много често се оказва, че една малка камина на пелети върши в пъти по-добра работа от по-голям модел. 

Кои са най-добрите малки камини на пелети

Малка камина на пелети

За щастие, пазарът в България е достатъчно развит за да можем да намерим богат избор от малки пелетни камини от всякакъв тип. Количеството е толкова голямо, че нищо чудно да отнеме седмици, дори и месеци само да се запознаете с повечето модели малки камини, какво остава да се информирате обстойно. Заради това, ние решихме да ударим едно рамо. 

Изготвихме списък с едни от най-добрите малки камини на пелети на българският пазар: