Български котли на пелети – струва ли си да избереш родното?

“Всичко българско и родно любя, тача и милея!” А ако става въпрос за български котли на пелети? До каква степен тези слова отговарят на днешните настроения в България? От една страна, все още има не малко хора, които са добре настроени спрямо продуктите, произведени у нас. Те не са “жертви” на максимата, че родното производство е достойно да се конкурира единствено с второразредни индийски предприятия. Трудно ни е да дадем точната бройка на тези хора, но спокойно можем да ги окачествим като “потребители-родолюбци.”

За добро или лошо, в България има и значителна бройка потребители, които са обратното на родолюбци. Този тип хора често са склонни да променят коренно мнението си за дадена стока, ако разберат че е българска, дори ако преди това разкритие да са били на милиметри от закупуване. 

В този ред на мисли, българските котли на пелети и техните качества стават все по-популярна тема. Дървесните пелети набират сила в последните години и много домакинства започват да се обръщат към тях като начин да се топлят икономично и ефективно. Съвсем закономерно, пазарното търсене на отоплителни уреди на пелети се увеличи. Напълно закономерно, всеки иска да закупи най-добрият уред на най-добрата възможна цена. И ето как стигаме до въпроса – струват ли си българските котли на пелети? 

В днешният материал се впускаме в едно кратко, но изчерпателно изпитание. Нашата крайна цел – да разберем дали родните пелетни котли са продукт, който заслужава потребителският вот на доверие или не. 

Елате с нас – обещаваме, че няма да е скучно! 

Защо може да разчитате на български пелетни котли

Зареждане на пелети

Когато избирате отоплителен уред, независимо какъв е той, има много фактори, с които трябва да се съобразите. Това в коя държава е изработен уреда е само една част от пъзела, който трябва да сглобите. Според нас, тази част дори е една от по-малко значителните от всички. 

Не ни разбирайте погрешно – страната на производство определено има значение за качеството на всеки продукт. Все пак, различните държави са с уникални за тях достъп до технологии, стандарт на живот и работа, следват различни качествени стандарти и специализират в различни направления на производството и услугите. Напълно нормално е да има разлики между пелетен котел, произведен във високотехнологично немско предприятие и котел, направен в индийска фабрика, за която няма никаква информация и координати за контакти. 

Когато става въпрос за сложни материи като отоплителната техника, обаче, трябва да сте изключително добре подготвени. И това не означава да знаете, че “немските радиатори са много яки” или “чешките камини са надценени.” 

Когато проучвате пазара за правилния отоплителен уред, трябва да сте наясно с много други фактори като: 

 • Каква номинална мощност ви е необходима за отопление 
 • Какъв размер котел може да позиционирате у вас
 • Обем на пелетния бункер
 • Системата за контрол и почистване на котела
 • Сертификати и документация за успешно преминат качествен контрол 
 • Информация за производителя и дистрибутора, която е лесна за проверяване
 • Гаранционен срок

 

Това са едни от най-важните елементи, а има и още много други неща, с които трябва да сте запознати. 

За щастие, в България може да се похвалим с котли на пелети, които отговарят на всички критерии за качество, ефективност и икономичност. Българското производство е на необходимото ниво за да ни осигури пелетни котли, на които можем да се доверим за поддържането на един топъл и уютен дом. Това се дължи на няколко фактора. Ще поговорим за всеки от тях. 

България има традиции в производството на отоплителни котли

Любопитен факт е, че в България има фирми, които специализират в производството на отоплителни уреди и системи в продължение на повече от четвърт век. И тук не говорим за малки предприятия, а за производствени бази с обща площ над 4000 кв.м, които работят съгласно стандартите на международно признатата качествена система ISO 9001:2015. 

Опитът и традициите в производството на отоплителна техника означават, че в България има положени основи в тази област. Тоест, производството на пелетни котли не се разглежда като магически процес, който изисква жертвоприношение на еднорог на връх Мусала в полунощ.

Напротив, наличието на оптини специалисти, комбинирано със съществуваща материална база означава, че създаването на камини и котли на пелети е процес, който е продължение на вече развити такива. Държави без опит в отоплителната индустрия не могат да се похвалят със същото.

България изнася котли на пелети в Западна Европа

В рамките на нашата родина има фирми, които осъществяват успешен износ в продължение на дълги, дълги години. Не случайно в заглавието споменаваме Западна Европа. Държавите от този регион заслужено се ползват с репутация на пазари, където се пробива трудно, особено от фирми с по-слабо развити държави като нашата. 

Знаехте ли, например, че български фирми не само изнасят пелетни котли, камини, бойлери и соларни панели в Германия, но и имат собствено търговско представителство в Лайпциг. Освен това, българските производители изнасят отоплителна техника за над 90 държави в Европа, Азия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка. 

Успехът на българските котли на пелети в толкова наситени и конкурентни пазари е ясен знак, че те са на високо ниво и откъм ефективност и функционалност, и откъм визия.

Кои са най-добрите български котли на пелети

Почистване на пелетен котел

Понятия от сорта на “най-добър котел” крият у себе си сериозен риск да предизвикат множество ненужни полемики, спорове и дискусии. Най-добър пелетен котел означава този продукт, който ще отговори на вашите нужди и е най-подходящ спрямо бюджета, който може да си позволите да отделите. Смятаме, че е ненужно да казваме, че при всички положения е добре този бюджет да бъде възможно най-голям – отоплителните системи са изключително важна част от функционирането на едно домакинство и е хубаво да се уверите, че всичко е изпипано. 

В този ред на мисли, най-добрите български котли на пелети са тези, които отговарят на вашите собствени критерии. Това означава:

 • Вашият котел трябва да е способен да отговори на отопляемата площ, която имате 
 • Вашият котел трябва да е съвместим с помещението, където ще бъде монтиран 
 • Вашият котел трябва да бъде възможно най-удобен и лесен за контрол 
 • Вашият котел трябва да е проектиран за да бъде почистван на редовни интервали от време 
 • Вашият котел задължително трябва да има включен гаранционен срок за всички дефекти, които биха могли да възникнат от евентуални фабрични неизправности 

 

За да не превръщаме нашият материал в реклама, няма да споменаваме конкретни производители на котли на пелети. Стига да си задавате най-важните въпроси, да подхождате внимателно и критично, то ще сте се способни да намерите отоплителния уред, който да ви пасне и да ви върши чудесна работа за дълго време.

Как да търсите котел на пелети, който да отговаря на нуждите ви

Зареждане на пелети

За финал – това, което можем да кажем е, че има много начини да търсите най-добрият котел за отопление на дървесни пелети. Но това да базирате покупките си единствено на базата на национална принадлежност не е от начините, които работят. 

На първо място, да купувате български котли на пелети само защото те са произведени в нашата страна, без да вземете под внимание всички останали фактори, е далеч от разумен подход. От друга страна, да страните от пелетни котли, направени в България само защото са направени в България, е еквивалентно ограничаващо ви откъм възможности и избор. 

На родният пазар може да намерите много модели пелетни котли и камини, като много от тях са в крак със световните тенденции и изисквания. Може да избирате между котли с WiFi управление, такива със самопочистващи се системи, с управление от външен термостат, опции за автоматично запалване и много други. 

България бавно, но сигурно излиза от руслото на малък братовчед на големите европейски производители. Фактът, че проектираме и разработваме сложни технологии като отоплителните уреди и след това успешно изнасяме тази продукция в чужбина, говори повече от добре за цялостното качество на българските пелетни котли.