Каква пелетна камина да изберем [5 правила, които да следваш]

Топъл дом, уютен дом, щастлив дом – не е ли това целта, към която всички ние се стремим? За тези от вас, които са решили да постигнат тази цел чрез чудесният отоплителен уред, познат като пелетна камина – този материал е за вас. 

Много новодомци, или хора, които са решили да обновят отоплителната система у тях, са изправени пред този труден избор – коя е правилната камина на пелети? Как да са сигурни, че влагат парите (които никак не са малко) в сигурна и качествена техника, която си струва? Коя е най-добрата пелетна камина за техния дом? Всички тези въпроси са валидни и на моменти изглежда, че категоричните отговори са невъзможни. Това не е съвсем така. 

Както всеки процес, който е обвързан с техника и конкретни параметри (квадратура на отоплителна площ, изолация, специфики на помещенията), изборът на пелетна камина има своите правила. Ако ги познавате и сте наясно с принципите, които са ви необходими, то може да изберете камина на пелети, която да ви върши чудна работа много, много години напред. 

Каква пелетна камина да изберете, каква ще е нейната цена, каква ще е нейната ефективност – в този материал представяме всичко по темата. Ще дискутираме как да разберете каква камина ви трябва, ще дадем 5 съвета за най-добър избор и ще се стараем да не доскучаваме в процеса. 

И така, нека започваме! 

Каква пелетна камина да изберете за вашия дом

Щом достигнахте до тази част на статията, можем смело да предположим, че твърдо сте решили да изберете камина на пелети като уредът, който да поддържа огъня на семейното огнище. Това е страхотен избор поради ред причини: 

  • пелетните камини се поддържат сравнително бързо и лесно в сравнение с котлите
  • те са по-лесни за монтаж и позициониране
  • Функционалността им по никакъв начин не отстъпва на цялостната визия
  • зареждането на пелети е лесно – единственото, което трябва да направите е да изсипете торбата с пелети и сте готови за екшън
  • Пелетните камини са много ефективен отоплителен уред

 

И така, след като ви поздравяваме за добрия избор, нека се впуснем в същината на темата – как да разберете от каква камина има нужда вашият дом?

Камина на пелети - вградена

Пелетната камина трябва да отговаря на бюджета ви

Парите карат света да се върти – тъжно, но истина, както е изпял поета. Освен това, парите са това, което ни помага да се сдобием с така желаната от нас пелетна камина (обир с взлом не е нещо, което ви съветваме да правите). Финансовите средства, които планирате да инвестирате в покупката на камината, са един от най-важните фактори за вашият избор. 

Да закупите камина на пелети не е като да влезете в магазина за да пазарувате хляб, вода и салфетки. Покупката на такъв уред означава една дългосрочна и изключително важна инвестиция. Камината има изключително отговорната роля на уред, който трябва да направи жилището ви обитаемо, приятно и уютно през студените месеци. Следователно, планирайте бюджета си много внимателно. 

Внимавайте с желанието си да спестявате пари от пелетна камина. Напълно разбираемо, всеки от нас иска да задели колкото се може повече финанси настрани, но имайте предвид, че важен елемент от отоплителната система като камината няма как да е и евтин, и качествен. 

Колкото по-евтина е една камина на пелети, толкова по-вероятно е тя да ви причини главоболия в не-толкова-далечното бъдеще. 

Пелетната камина трябва да съвпада с потребностите на жилището

Целта на една камина с пелети е да направи вашето жилище, и съответно – вашето ежедневие, по-топли и приятни. За това, вие трябва да вземете предвид нуждите и потребностите на вашето жилище. 

Какъв обем трябва да отоплявате? Колко броя помещения? Каква е изолацията на вашето жилище? Колко мощен трябва да е отоплителния уред, който да отговори на тези изисквания? Как стои въпросът с топлата вода – може би ще ви е необходима пелетна камина с водна риза? 

Това са все валидни и важни въпроси, които трябва да си зададете при избор на камина. Техните отговори ще ви помогнат да разберете каква камина на пелети ви трябва. 

Пелетната камина трябва да радва окото

За разлика от котлите, камините на пелети са колкото функционални, толкова и естетически издържани уреди. Нужно е само да разгледате няколко от многото модели на пазара за да видите разнообразието от визии и дизайни, които се предлагат. Не случайно камините се използват в толкова много реклами като символ на семейното огнище, на семейната топлина и уют. 

Ако сте решили да купувате камина, то тази камина трябва да радва окото и да представлява една красива гледка, която да ви посреща у дома. Замислете се дали избраната от вас камина ще съвпадне с цвета на стените, или до каква степен ще се вписва с интериорния дизайн на дома ви. 

Този уред ще е неделима част от вашето жилище дълго време. Не правете компромиси с нещо, което не ви удовлетворява напълно. Този уред ще е пред очите ви в продължение на много години. 

Калкулатор за отопление на дървесни пелети

Пелетната камина трябва да се обслужва гаранционно

Един от най-важните, но и често пренебрегвани, фактори при избор на камина на пелети са гаранционните условия. Може да ви се стори невероятно, но много хора не обръщат достатъчно внимание на гаранционните условия. Това е голяма грешка, защото няма уред на пазара, който да е на 100% застрахован от ремонт. 

Винаги взимайте предвид гаранцията на камината, която се готвите да закупите. Не се страхувайте да натрупате производителя и търговеца с въпроси относно гаранционното обслужване. Какъв тип повреди и дефекти покрива гаранцията? За колко време производителят трябва да разреши проблемите? В какви случаи гаранцията не е валидна? 

Няма маловажни въпроси що се отнася до продуктовата гаранция – запомнете това. 

5 правила за избор на камина на пелети

Едно е да знаете каква пелетна камина ви трябва, съвсем друго е да намерите такава. Заради това тук събрахме най-ценните съвети, които да ви помогнат да изберете правилният модел за вас и вашият дом. Използвайте тези съвети и нека силата на пелетите бъде с вас! 

Изберете камина с оптимална мощност

За тази стъпка може и да трябва консултацията със специалист, но не случайно започваме с нея. Внимателно преценете от каква топлинна мощност се нуждае вашето жилище и изберете камината на пелети в съответствие с това. Не падайте в капана на това да закупите прекалено мощна камина, само защото можете. Ако камината е с по-голям капацитет отколкото дома ви се нуждае, то тя ще е на практика неефективна. 

Изберете камина с правилните размери

Тази част е свързана с преходната. С тази разлика, че тук не говорим за топлинна мощност, а за монтажните размери. 

Нашият съвет е да помислите за дължината, височината и дълбочината на пелетната камина възможно най-рано. Вземете внимателно решението за това къде искате да позиционирате камината. Свободното място достатъчно ли ще е? Ще имате ли необходимото пространство за зареждане и почистване на камината? Не оставяйте отговорите на тези въпроси за последния момент. 

Изберете камина, която да не е прекалено шумна

Камините на пелети са чудесни, ефективни, добре изглеждащи уреди, които, обаче, могат да бъдат и доста шумни. Докато обикаляте магазините и бразувате в интернет, интересувайте се от нивото на шума по време на работа на камината. Това би могло да ви спаси от доста проблеми в бъдеще. 

Най-добрата практика, която може да следвате в този аспект е – ориентирайте се към пелетни камини с големи прозорци и естествени конвекции. Тези компоненти обикновено гарантират ниско ниво на шума и изключително тих процес на отопление. 

Изберете камина с достатъчно голям контейнер

Контейнерът за пелети е критично важен компонент от всяка една камина. Капацитетът на контейнера е това, което показва колко време ще работи вашата камина. Капацитетът се измерва в килограми. 

Всички качествени модели камини включват в техническите си описания капацитетите на техните пелетни контейнери. Така може да изчислите колко часа при каква степен на мощност ще работи самият уред. 

Камина на пелети

Изберете камина с точните функционалности

Топлинна мощност, размери, контейнер за пелети – всичко това несъмнено е важно, но има други елементи, които също допринасят за качеството на една пелетна камина. 

В днешни дни камините разполагат със всевъзможни и различни функционалности и опции. Разглеждайте всеки модел обстойно и преценете дали неговите спецификации ще ви улеснят и свършат работа, или са такива, които едва ли някога ще използвате. 

На пазара се предлагат камини на пелети с автоматични опции за горене и контрол на пелетите; с WiFi модули и опции за управление чрез смартфон и латпоп; самопочистващи механизми; контейнери за пепел; термостати и т.н. 

Откъде да намерите пелети за вашата камина

След като сте намерили идеалната пелетна камина, не ви остава друго освен да я монтирате и да я заредите с качествени пелети. И въпреки, че не бихме могли да ви помогнем с майстори и фирми за инсталацията на уреда, то можем да решим проблема с пелетите. 

Дървесните пелети на PeletiSofia са подходящи за всички ефективни пелетни камини. Те разполагат с необходимите сертификати, които доказват, че са преминали качествен контрол. Съдържанието на влага е оптимално, а производственият дървесен материал е предварително тестван.