Иглолистни пелети – какво трябва да знаете 

Това не е първият път, в който обръщаме внимание на иглолистните пелети в нашият блог. И ако вземем предвид популярността и значението на темата, можем смело да кажем, че няма и да е последният. 

Какво толкова значимо има в темата, ще се запитат някои от вас. 

На първо място, мненията за употребата на иглолистни пелети като отоплителен материал са разнопосочни. Достатъчно е да отворите няколко форума и ще разберете какво имаме предвид. В този ред на мисли, всяка статия, която внася яснота по въпроса има своето място в интернет. На второ място, не всеки човек е тесен специалист в отоплението на пелети. Не бива да очакваме, че всички ще са запознати с разликите между иглолистните и широколистните пелетни гранули. 

Заради това, настоящата статия разглежда всичко най-важно за пелетите от иглолистна дървесина. Ще преминем през основите, най-значимите специфики и ще завършим с това дали си струва да се отопляваме с иглолистни пелети. 

И така, време е да пристъпим към същината на темата. Да започваме!

Дървесни пелети от иглолистна дървесина

Какво представляват иглолистните пелети

Иглолистните пелети се произвеждат от иглолистни дървета като борове, смърчове, ели, хвойна и други. Както всички останали видове, така и иглолистните дървесни пелети се образуват чрез пресоване и се предлагат на пазара като цилиндрични гранули. Те се използват за отопляване посредством котли и камини, които обработват дървесни пелети. 

 

Все още в обществото битуват митове и заблуди, според които пелетите от бор и ела са много по-лесно обработваеми и тяхната популярност се дължи единствено на това. Не трябва да взимате насериозно подобни мнения. Механизмът на производство на пелетите от иглолистна дървесина е абсолютно идентичен с този на широколистните пелети. А именно – дървесният материал се обработва до ниво стърготини, които впоследствие се пресоват до получаване на хомогенни гранули с висока плътност. Принципът е един и същ при всички типове дървесни пелети – това е скучната, но безкомпромисна реалност. 

И така, най-важните неща за иглолистните пелети са: 

 • Калоричност на пелетите 
 • Начин на изгаряне 
 • Съдържание на пепел и остатъчен боклук 

Калоричност на иглолистните пелети

Една от често срещаните заблуди, свързани с разликите между пелети от широколистна и иглолистна дървесина, е в калоричността на двата различни вида. Много често може да срещнете или чуете мнения от сорта на: “Буковите пелети топлят най-много”; “Друго вид пелети освен широколистни не съществува”; “Вземи си пелети от бор, но само ако искаш да видиш на колко студ можеш да издържиш.” Всички подобни проникновения са въздух под налягане. 

Истината е, че иглолистните пелети по никакъв начин не отстъпват на широколистните откъм калоричност. Това е широко разпространен мит, който е препоръчително да игнорирате. 

Иглолистните дървесни пелети са повече от качествен отоплителен материал, ако са изпълнени следните три условия: 

 • Нивото на влажност в закупените от вас широколистни пелети е в нормални граници (тоест – между 3 и 5%)
 • Първичната иглолистна дървесина е качествена
 • В обработката не са използвани прекалено много кори и клонки
 • Пелетните чували са съхранявани правилно и са изсушени

 

Ако вашите иглолистни пелети покриват всички тези критерии, тогава бъдете спокойни за тяхната ефективност като гориво за котела и камината. Реномираните марки пелети от иглолистни дървета са с висока калоричност, която най-често достига до 4,5 – 5 киловата. Бъдете внимателни със всички пелетни чували, които обявяват калоричност от сорта на 7,8 или 9 киловата – обикновено това е нищо повече от опит за измама.

Начин на изгаряне на иглолистните пелети

Кръг от иглолистни пелети

Изгарянето на дървесните пелети е не по-малко важен фактор от тяхната калоричност, цена и пепелно съдържание. Начинът на изгаряне на пелетните гранули влияе пряко както на качеството на отоплителния процес, така и на състоянието на вашата камина или котел. 

Добрите пелети трябва да горят чисто и продължително. По този начин те щадят средата, в която живеете; помагат на отоплителния уред да запази своята функционалност; правят дома ви по-топъл по по-ефективен начин. Качествените иглолистни пелети покриват тези критерии. Те изгарят почти напълно, не оставят пепел и боклук след себе си и оползотворяват своята калоричност по максимално ефективен начин. 

Коефициентът на изгаряне на иглолистните пелети достига до 80% – 85% при температура от порядъка на 770 – 800 градуса по Целзий. Те не отделят никакви лоши или опасни емисии, което ги прави освен ефективни, така и напълно безопасни за вас и околната среда. 

Пепелно съдържание и боклук

Една от най-често срещаните критики към пелетите от иглолистни дърва е свързана с пепелното съдържание. Много хора предпочитат широколистните пелети само защото те оставят малко пепел след себе си. Истината е, че разликата в пепелното съдържание между иглолистните и широколистните пелети не е особено голяма. Количеството пепел на иглолистните пелети в никакъв случай не е нещо, което трябва да ви откаже да ги използвате като отоплителен материал. 

Всичко това означава, че няма за какво да се притеснявате за почистването. Не е необходимо да се въоръжавате с почистващи препарати, метли и мопове за средно голямо индустриално предприятие. Ако чувалите с пелети, с които сте се запасили, са на достатъчно високо ниво, то почистването ще ви е една от най-малките грижи. 

Независимо какъв тип пелети изберете за вашата отоплителна система, може да сте спокойни – всички пелети оставят след горене много по-малко прах отколкото дървесината.

Кои са видовете иглолистни пелети

Нека се спрем на видовете иглолистни пелети – колко типа иглолистни дървесни пелети има и какво трябва да знаем за тях. 

Иглолистните пелети се разделят на няколко вида: 

 • Елхови пелети – Това са пелетни гранули, които са изработени от остатъчен материал от ели. Те се срещат сравнително често на пазара и са предпочитан вид пелети от много потребители.
 • Смърчови пелети – Пелети, които са произведени от смърч. Стига да са правилно съхранявани и с ниско съдържание на влага, те са добър избор за вашата камина или котел. 
 • Борови пелети – Това са дървесни пелети, които са правени от материал от борови дървета. Подобно на пелетите от ели, боровите пелети също са популярен избор за отоплителните системи на много домакинства. 
Иглолистни дървета

Това са най-разпространените видове дървесни пелети за отопление. Освен тях, на нашият пазар може да намерите и други типове иглолистни пелети. Но поради причината, че не сме достатъчно добре запознати с техните качества, тук ги пропускаме. Разбира се, тук не включваме различните типове комбинирани гранули, които се получават от микс между иглолистна и широколистна дървесина. 

Струва ли си да използвате иглолистни пелети за отопление

И ето, че стигнахме до черешката на тортата – стават ли иглолистните дървесни пелети за отоплението на вашият дом? 

На първо място, припомнете си чудесната поговорка, че от опит глава не боли. Не се притеснявайте да експериментирате с различните типове пелети преди да се спрете на един модел. Това, разбира се, не означава да закупите по двадесет чувала пелети от всеки модел, който намерите в периметър от петдесет километра. Достатъчно е да използвате по един чувал (дори не цял) за да разберете дали сте намерили вашите пелети или не. 

Как да разберете кога сте открили правилните иглолистни пелети за отоплението на вашият дом? Има няколко фактора, които определят качеството и ефективността на дървесните пелети. Когато сте на мисия да откриете най-добрите пелетни гранули, обърнете внимание на: 

 • Първичният материал на пелетите – Дървесният материал, от които са изработени вашите иглолистни пелети трябва да бъде възможно най-добър. Това означава пелети Клас А – изработени от чист, качествен материал без наличието на клонки и кори. 
 • Пелетите трябва да са с ниско съдържание на влага – Задължително е да се уверите, че вашите пелети са с ниско съдържание на влага. Влажните дървесни пелети са с влошена енергийна ефективност и са една от най-лошите инвестиции. 

 

Разбира се, трябва да внимавате за много други фактори освен тези, но горните два са санитарния минимум. 

Стига вашите иглолистни пелети да са добре селектирани, произведени от надеждна компания и стига да ги съхранявате правилно, то те ще ви свършат чудесна работа в задачата да поддържате дома си топъл и уютен.