Широколистни пелети – какво трябва да знаете

Широколистните пелети са вид пелети, които се произвеждат от широколистна дървесина като дъб, ясен, кестен и бреза. Те се използват като отоплителен материал от дълги години заради техните безспорни качества. В България има много широколистни пелети, които се предлагат на пазара. Това е и плюс, и минус, защото прекалено многото различни опции могат да направят взимането на решения трудно. 

Около широколистните пелети се водят много дискусии и те подлежат на различни спекулации и от търговци, и от производители, и от потребители. Най-важните неща, които трябва да знаете за широколистните пелети са свързани със следните въпроси: 

 • Какво представляват широколистните пелети? 
 • Колко вида широколистни пелети има? 
 • Кои са най-добрите широколистни пелети? 
 • Кой е по-добър тип дървесни пелети – широколистни или иглолистни пелети? 

 

 В днешната статия ще разгледаме всички тези въпроси (както и някои други, които също са свързани с темата). С това разчистваме неяснотите около широколистните пелети и тяхната функционалност като гориво за отопление. 

Нека започнем с най-важният въпрос – какво са широколистните пелети?

Широколистни пелети - какво представляват

“Простотата – това е ключът към всичко!” Този цитат е повече от подходящ за първата част на нашата статия. Какво са широколистните пелети? Най-просто казано, тяхното име казва всичко по темата. Това са дървесни пелети, които се правят от широколистна дървесина.

Широколистните пелети са правени от широколистна дървесина

Дотук добре, но нима това е всичко? Тази информация би трябвало да е ясна за всеки човек, който се справя с процеса на вдишване и издишване. И понеже ние смятаме, че нашите читатели са доста над това ниво, ще продължим с поясненията. 

Освен производственият материал, има няколко аспекта, които отличават широколистните дървесни пелети от иглолистните и слънчогледовите такива. Това са най-съществените разлики: 

 • Начинът на изгаряне на широколистните пелети 
 • Отделянето на прах при изгаряне на широколистни пелети 
 • Калоричност на пелетите 

 

Ще разгледаме всеки един от тези аспекти индивидуално. 

Как горят широколистните пелети?

Едно от най-важните качества на дървесните пелети, независимо от кой вид са, е това как те изгарят. Да, точно така – не само, че има различни видове пелети, но и те горят по различен начин? Защо това трябва да ви интересува? 

Изгарянето на дървесните пелети до голяма степен определя ефективността на предаването на топлинна енергия. Тоест – това е процес, който пряко влияе както на температурата у вас, така и на цялостната симбиоза между отоплителният ви уред и горивото в него. 

Поставени в равни условия, широколистните пелети в повечето случаи изгарят по-бавно отколкото иглолистните гранули. Това означава, на първо място, че трябва да подберете дървесните си пелети правилно. 

Какво имаме предвид под това, че трябва да изберете пелетите правилно. Това означава да изберете такива с добра калоричност; да изберете широколистни пелети от качествен дървесен материал; да изберете пелети, които не отделят прекомерно количество прах. Ако направите всичко това, бавното горене на широколистните пелети може да ви донесе по-голяма икономия при отопление и по-висока ефективност. 

След като казахме това, трябва да отбележим, че бавното горене се превръща от позитив в негатив, ако избраните от вас дъбови пелети са с ниско качество. В такъв случай е силно вероятно да се окажете с камина или котел, които не работят ефективно и в себе си събират повече прах отколкото читалището в Дерманци

Колко прах отделят широколистните пелети?

Дори в момента да не се интересувате от прахта, която вашите пелети оставят след изгаряне, повярвайте – когато холът заприлича на сцена от филм на Серджио Леоне, тогава ще се заинтересувате. 

По правило, широколистните пелети оставят по-малко прах отколкото иглолистните пелети. Това преимущество може да изглежда чисто декоративно, но прахта в пелетите е важен фактор. Все пак, няма да ви е приятно, ако трябва да прекарвате дълги часове в почистване (всички знаем колко трудно и мудно се чисти прах). Също така, ако помещението, където вашата камина или котел са монтирани, са малки като размер, натрупването на голямо количество прах може да се превърне в здравословен риск. 

И макар, че широколистните пелети отделят по-малко прах, това не означава, че абсолютно всички пелети от такава дървесина са с 0% прах. Преценявайте внимателно какво купувате – казваме това с уговорката, че стопроцентова гаранция не съществува. 

Най-лесният начин да разберете за прахта в пелетите е да закупите малко количество от един тип и да заредите камината или котела си с него. Ако количеството отделен прах ви устройва, значи сте намерили правилните пелети за вас. В противен случай – продължавате напред докато намерите точният вид за вашият отоплителен уред. 

Широколистни пелети на маса

Калоричност на широколистните пелети

На последно място, но не и по значение – калоричността на дървесните пелети е друг важен елемент за качеството на отоплителния материал. До голяма степен калоричността на пелетите определя тяхната енергийна ефективност. Така че – обръщайте внимание на калоричните показатели на пелетите за да не ви тракат зъбите от студ през зимата. 

Калоричността на широколистните пелети обикновено достига до максимум 5 – 5,5 киловата. Това е среден показател – не очаквайте всички дъбови, кестенови и брезови да бъдат толкова калорични. Показателят калоричност задължително присъства върху опаковката на уважаваните марки дървесни пелети. Ако пазарувате от борса за пелети, където на пелетните чували няма характеристики за калоричност, съдържание на пепел – това е червен знак, че трябва да бягате колкото се може по-бързо. 

За съжаление на почитателите на широколистните пелети (ако има такива), иглолистните пелети най-често ги превъзхождат откъм нива на калоричност. Това се дължи на една причина – смолата. Наличието на повече смола в иглолистните дървета води до това, че пелетните гранули, изработени от такъв тип дървесина, попиват по-голямо количество смола от широколистните. Самото количество смола определя и нивото на калоричност на пелетите – ето защо иглолистните пелети са по-калорични. 

Това, разбира се, по никакъв начин не означава, че широколистните пелети не са енергийно ефективни. Дори напротив – ако пелетите са достатъчно качествени, то нищо не им пречи да поддържат желаната от вас температура за колкото време искате. Има хора, които дори предпочитат широколистните дървесни пелети пред иглолистните именно заради това, че пепелното им съдържание е по-ниско.

Кои са видовете широколистни пелети

Добре, след като преминахме през основните характеристики и качества на широколистните пелети, трябва да обърнем внимание на един по-малко важен въпрос. А именно – кои, аджеба, са тези широколистни пелети? Все пак, не всеки е запознат с различните дървета (не бързайте да сочите с пръсти). Заради това, в тази част ще обърнем малко внимание на класификацията на широколистните пелети.

Пелети от широколистна дървесина

Това са видовете широколистни пелети: 

 • Дъбови дървесни пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от дъбови дървета 
 • Ясенови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от ясенови дървета 
 • Кестенови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от кестен 
 • Акациеви пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от акация 
 • Евкалиптови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от евкалиптови дървета 
 • Брезови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от бреза
 • Габърови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от габър 
 • Кленови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от кленови дървета
 • Тикови пелети – пелетни гранули, произведени от остатъчен материал от тик

Широколистните пелети също така се разделят и по класове. Трите класа пелети са Клас А1, Клас А2, Клас B. Класовете се определят от качеството на използваната в производството първична дървесина – степен на химичната обработка на дървесината; количество използвани клони и кори; пепелно съдържание.

Струва ли си да инвестирате в широколистни пелети

Завършваме статията с гигантския въпрос – струва ли си инвестицията в широколистни пелети за отопление? Краткият отговор е Да. Разбира се, трябва да направим уточнението, че е важно да сте проучили добре пазарът на дървесни пелети и да сте направили най-добрия избор. Наясно сме, че е по-лесно да напишем това отколкото то да бъде приложено. Въпреки това, цялото обикаляне, ровене в интернет и четене на информация е неизбежно, ако искате да отоплявате вашият дом качествено. 

В никакъв случай не трябва да използвате това дали вашите пелети са иглолистни или широколистни като единствен критерий за цялостно качество. Другите фактори като пепелно съдържание, калоричност, начин на изгаряне са това, на което трябва да обръщате внимание. Заради това – ако широколистните пелети, на които сте се спрели са с достатъчно добри показатели, то инвестицията в тях определено си заслужава.