Камини на пелети – подробно ръководство за 2022 година

Ако се интересувате от камини на пелети, значи сте на правилното място – добре дошли! В това ръководство ще намерите всичко за пелетните камини, което трябва да знаете. Ще ви предоставим необходимата информация, която е нужна за да направите най-добрия избор измежду многото камини на пелети на пазара. Отоплението на пелети е ефективен и икономичен начин да поддържате дома си уютен, но без правилната камина това е невъзможно. Как да я намерите? Четете надолу за да разберете. 

Нека започваме!

Камини на пелети - какво трябва да знаете за тях

Пелетните камини са отоплителни уреди, които изгарят пелети за да генерират топлинна енергия. Основните части на една камина за пелети са: бункер за пелети; горивна камера; запалка; вентилатор; топлообменник; подаващ шнек; димоотвод; контролер. 

Камина на пелети - вградена

Все повече и повече хора се обръщат към камините като предпочитан уред за отопление на дървесни пелети. Главните причини за растящата популярност на пелетните камини са: 

Отоплението с дървесни пелети става все по-разпространено в България – не е учудващо, че много домакинства започват да търсят ефективни камини.

В нашата статия може да разберете повече за основите на пелетните камини.

Колко вида камини на пелети има

Камините за дървесни пелети не са само един тип (иначе щеше да е прекалено лесно, нали?). В зависимост от тяхното предназначение и устройство, този тип отоплителни уреди са няколко категории.

Пелетните камини са три вида:

Ще разгледаме всеки отделен вид камина за пелети индивидуално.

Стандартни камини на пелети

Започваме с обикновените пелетни камини. Това е най-масово разпространеният тип камини за дървесни пелети. Тяхното устройство е просто – зареждате пелетните гранули в бункера за пелети, включвате нагревателя, след което пелетите изгарят и генерират топлина.

Стандартните камини на пелети се намират лесно – обикновено и големите търговски магазини, и по-специализираните такива разполагат с поне няколко бройки. Обикновените камини са подходящи за битово отопление. Най-често те са изработени от топлоустойчиви метални сплави, но може да намерите и по-специфични модели, направени от камъни и тухли.

Комбинирани камини на дърва и пелети

Започваме с обикновените пелетни камини. Това е най-масово разпространеният тип камини за дървесни пелети. Тяхното устройство е просто – зареждате пелетните гранули в бункера за пелети, включвате нагревателя, след което пелетите изгарят и генерират топлина.

Стандартните камини на пелети се намират лесно – обикновено и големите търговски магазини, и по-специализираните такива разполагат с поне няколко бройки. Обикновените камини са подходящи за битово отопление. Най-често те са изработени от топлоустойчиви метални сплави, но може да намерите и по-специфични модели, направени от камъни и тухли.

Пелетна камина - вградена

Една камина на пелети и дърва би била чудесен избор за вашият дом в следните ситуации: 

Камини на пелети с водна риза

Пелетните камини с водна риза са с вграден резервоар за вода. Този воден резервоар обикновено е разположен около горивната камера на пелетната камина. Той е изграден от топлоустойчив материал, което му позволява да издържи на високите температури. Докато камината работи, водата в резервоара около камера се нагрява. Нагрятата вода отива към радиаторите и лирите, които са свързани с камината и са част от вашата домашна отоплителна система.

Камините на пелети с водна риза са идеален избор за няколко помещения. Освен, че качествените модели от тези камини отопляват целия ви дом, те притежават и вродения чар на стандартните камини. Водната риза по никакъв начин не влияе негативно на визията им – камините си остават същият красив и стилен уред.

Ако искате да научите повече, хвърлете едно око на нашата подробна статия за камините на пелети с водна риза.

Как да изберете камина на пелети

За да изберете правилната камина на пелети за вашият дом, не е достатъчно да знаете как работят пелетните камини и колко вида има. Изборът на пелетна камина не е нещо, което се прави лесно и бързо (за съжаление). Покупката на такъв тип камина е скъпа първоначална инвестиция, която трябва да бъде премислена внимателно. Освен това, тя е обвързана с много време, енергия, търсене на монтажници и тестове.

Правилата за избор на пелетна камина са:

Ако искате да задълбаете в темата, имаме цяла статия, посветена на това как да изберем най-добрата камина на пелети.

За тези от вас, които искат да се запознаят с основите на избора на камина – четете надолу. Сега ще поговорим за всяко от 5-те правила за да видим как точно да изберете най-добрата камина за вас.

Съобразете размерите на камината с вашето помещение

Едно основно правило, което много хора пренебрегват, е да вземат предвид размерите на пелетните камина и големината на помещението. Камината на пелети изисква редовна поддръжка – не е достатъчно да намерите свободно място. В най-добрият случай, камината трябва да е позиционирана така, че достъпът да бъде лесен и поддръжката да се извършва удобно.

Дървесни пелети пред горяща камина

Най-важните въпроси, които трябва да си зададете са: 

Ако се колебаете, винаги може да прочетете нашият материал за да разберете колко голяма или малка камина на пелети ви трябва.

Вземете предвид номиналната мощност на камината

Номиналната мощност е изключително важна характеристика на пелетната камина. Много често хората с малко, или без никакъв опит, се насочват към най-мощната камина. Тяхната презумция е, че по-голямата мощност означава по-голяма ефективност. Това далеч не е така.

Ако камината, която закупите, е по-мощна отколкото нуждите на дома ви изисква, то това е обратното на ефективност. В такъв случай, камината ще работи под своят оптимален капацитет и голямата мощност се обезмисля. Разбира се, противоположната ситуация, в която мощността на вашата камина е по-малка отколкото трябва, също е нежелателна – тогава домът ви никога няма да бъде оптимално затоплен.

Запознайте се с нивото на шум на камината

Нашето съображение да посочим нивото на шума като отделно правило е фактът, че много хора го игнорират изцяло. Малко неща са по-дразнещи от прекалено шумни камини. Сама по себе си, шумната камина е достатъчна да направи цялостната концепция за топлина, уют и хармония на пух и прах.

В този ред на мисли, нищо не ви пречи да хвърляте по едно око за нивата на шум по време на работа. Ще спестите много главоболия – и на вас, и на близките си, и на съседите си.

Внимавайте с капацитета на пелетния контейнер в камината

Колко пелети събира бункера на пелетната камина, от която сте заинтересовани? Ако не може да дадете отговор на този въпрос, то тогава не сте се справили достатъчно добре в проучването си.

Капацитетът на пелетния бункер е определящ фактор за всеки отоплителен уред за дървесни пелети. До голяма степен именно бункерът определя това колко време ще може да генерира топлина камината. Най-често капацитетът на контейнерите за пелети се измерва в килограми.

Ако се питате какъв точно инструмент ви трябва да за да измерите капацитета на пелетния бункер – не се притеснявайте. Всички добри модели пелетни камини включват в техническите си характеристики обема и събираемостта на бункерите си.

Изберете камина на пелети с нужните за вас функции

Едно от най-важните неща при избора на пелетна камина е да сте сигурни, че тя ще улесни вашето ежедневие.

Не е достатъчно вашата камина да достига и поддържа исканата от вас топлина. Разбира се, това може да е всичко, което някои хора искат, но с днешното разнообразие от различни камини на пазара, възможностите са огромни. Нашият съвет е да намерите модела камина, който не само ще върши работа, но ще ви улеснява докато го прави.

В днешно време може да намерите пелетни камини с функции за автоматично запаметяване; WiFi модули за дистанционно управление; самопочистващи механизми; автоматизирани контейнери за прах и какво ли още не.

Как се поддържа една пелетна камина

Почистване на пелетен котел

Ние в Peletisofia.com щяхме да сме по-щастливи хора, ако всички камини на пелети можеха да се почистват сами. Щяхме да сме два пъти по-щастливи, ако ремонтите по камините се извършваха от включени в гаранцията роботи. И, разбира се, никак нямаше да се оплакваме, ако чувалите с пелети можеха сами да се зареждат и палят. Уви, не живеем в такъв свят (или поне – все още не).

Всяка една камина за пелети изисква честа и съвестна поддръжка. Това включва: 

Както сами виждате, няма профилактична дейност, която може да се извършва по ваше усмотрение. За да се уверите, че пелетна камина функционира ефективно и няма опасност ви остави на студено, не мързелувайте! Ако се налага, използвайте чудесата на технологията и настройте телефона за да напомня кога е време за профилактика и почистване.

Камините за пелети имат много компоненти, които трябва да бъдат проверявани на определени интервали от време. Това са:

Поддръжката на една камина на пелети е досадна, вреемемка, но също така – наложителна. Разбира се, има неща, които може да не правите всяка седмица – чистенето на прах от стъклото например. Други дейности, като поддръжката на комина на пелетната камина, обаче, са абсолютно задължителни.

Кои са най-добрите камини на пелети

Завършваме с вечният въпрос – сред цялото разнообразие на пазара, кои са най-добрите камини на пелети? Популярността на този въпрос е напълно разбираема предвид това колко голяма и важна инвестиция е закупуването на пелетна камина. Въпреки това, няма такова нещо като категоричен и безусловен списък на най-добрите пелетни камини в света.

В нашата статия по въпроса може да разберете кои са най-добрите камини на пелети на пазара в България според нас.

И все пак, не забравяйте, че всеки дом и всяко помещение имат своите специфики. Освен това, хората се различават в своите предпочитания за идеална температура. Това, което е “леко топличко” за някои може да е “разходка в Ада” за други. Поради това, за всяко домакинство най-добрата камина на пелети е различна.

За да намерите своята “най-добра” пелетна камина трябва да вземете предвид няколко фактора:

Как тези индикатори определят ще ви помогнат да се ориентирате в добрите пелетни камини за вашия дом? Прочетете надолу за да разберете.

Колко електроенергия консумира пелетната камина

Обикновено камините на дървесни пелети не изразходват особено много електроенергия. Количеството консумиран ток е несравнимо с отоплителни уреди като електрическите конвектори или лири. Много хора дори забравят изобщо, че такъв фактор съществува, следователно – го игнорират напълно.

Нашият съвет е да направите своето прочуване до края. Винаги взимайте предвид разхода на електроенергия на модела камина, който разглеждате.

Колко лесно се почиства камината

Както вече споменахме, пелетните камини изискват редовна и добра поддръжка за да сте сигурни, че работят възможно най-добре. Това как се почиства една камина говори много за цялостното качество и ергономичност на уреда.

Никога не пропускайте да разберете механизма на почистване за всеки модел камина, който разглеждате. Важни въпроси, които трябва да задавате на търговците и производителите са:

От какво е изработена камината

Двойна снимка на пелети и камина на пелети

Производственият материал е изключително значим фактор за качеството на всеки отоплителен уред, в това число и камините на пелети. Той е от изключително значение за това колко устойчив, надежден и ефективен процес на работа ще осигури вашата камина.

Абсолютно задължително е производственият материал на пелетната камина да бъде топлоустойчив; да бъде масивен; да е преминал стандартните международни процеси за качествен контрол като ISO 9001, AS9100, Six Sigma, CMMI.

Всеки производител на камини е длъжен да осигури бърз достъп до сертификатите за качествен контрол на своите продукти. Не се притеснявайте да поискате обстойно разглеждане, както и да задавате въпроси в това отношение.

Колко безопасна е камината

Никога не бива да си играем с огъня. Огънят може да поддържа нашият дом топъл, уютен и щастлив – да. Но също така, не трябва да забравяме, че огънят може да бъде и деструктивна и много, много опасна стихия. Точно заради това е важно камината на пелети, която изберете, да бъде максимално обезопасена.

Винаги четете цялата налична информация за обезопасяващите механизми на камината, от която се интересувате. Разберете каква е защитата против прегряване на камината – до колко градуса стига; над каква температура спира да функционира;стъпките по поддръжка и профилактика.

Здравето и безопасността на вас и вашето семейство винаги са на първо място!