Кои са най-добрите камини на пелети? [Справочник за 2022]

Когато инвестираме в отоплителна система, повечето от нас непрестанно си повтаряме колко подготвени сме за разходите и разправиите около този процес. Склонни сме да се успокояваме по всевъзможни начини – че парите за камина ще се изплатят; че пелетите са един от най-рентабилните отоплителни материали; че топлият дом няма как да излезе евтино. В това няма нищо нередно – щом тези мисли ни топлят, защо не? 

Съвсем друга е реалността, обаче, когато започнем да се сблъскваме с истините на пазара. Все пак, едно е да си мислим, че сме склонни да се разделим със сума за една кола втора ръка в името на ефективното отопление, друго е когато този момент настъпи. А той настъпва при всеки, който обмисля закупуването на пелетна камина. 

Обикновено тогава започват въпроси от сорта на – струва ли си да давам толкова пари за един отоплителен уред?; толкова ли е важно камината да е последен писък на модата?; какво пък може да стане, ако си купя пелетна камина втора ръка? Тези въпроси се появяват с причина. А именно – добрите камини на пелети не са никак евтини. 

Въпреки това, инвестицията в една истински качествена, ефективна и добре изработена пелетна камина е повече от заслужаваща си. Ако питате нас – тя е задължителна, особено ако подменяте изцяло отоплителната система у вас, или изграждате такава за първи път. Малко неща са по-важни за един дом от температурата, която се поддържа вътре, независимо от сезоните. Неслучайно в толкова много приказки и стихотворения се говори за “топлината на семейното огнище.” 

Когато става въпрос за отопление с дървесни пелети, не е достатъчно самите пелетни гранули да бъдат от най-доброто качество. Много хора живеят със заблудата, че стига да пазаруват “от скъпото”, то техният котел или камина ще работи на най-високото възможно ниво. Това не може да е по-далеч от истината. 

В тази статия ще обсъдим важността на добрите пелетни камини, защо е хубаво да се ориентираме към тях, и най-накрая – кои са най-добрите камини на пелети? 

Как да разпознаем добрите пелетни камини

Малка камина на пелети

За да намерите добра пелетна камина, трябва да знаете как да търсите такава. Защо е важно да имате поне елементарна подготовка преди да се впуснете в дългото обикаляне по магазини? На първо място, знанието винаги е полезно. Домашната отоплителна система е изключително важна инвестиция и камината е голяма част от нея. Хубаво е да се уведомите за базовите аспекти на камините с пелети за да направите правилния избор. 

На второ място, не бива да разчитате изцяло на търговците, които срещате в магазините. Да, разбира се, че в специализираните магазини за отоплителна техника работят подготвени професионалисти и много от тях ще ви информират по адекватен начин. Въпреки това, винаги го има риска от това да попаднете на хитър продавач, който иска да пробута залежала стока или просто няма моралните скрупули за да не ви подведе. 

Подготовката никога не е излишна. Не си позволявайте да се лишите от нея само защото сте готови да дадете голяма сума и разчитате, че това ще ви гарантира добрата покупка. 

Как да купите добра камина на пелети? Запознайте се с тези правила: 

 1. Пелетната камина трябва да се поддържа възможно най-лесно 
 2. Пелетната камина трябва да консумира електроенергия, която е поносима за вашият бюджет 
 3. Пелетната камина трябва да е произведена от качествени материали 
 4. Пелетната камина трябва да бъде безопасна 

 

Защо тези правила са толкова важни?

Добрите пелетни камини се почистват лесно

На всички нас ни се иска камините да се чистят сами. За съжаление, човечеството все още не е достигнало този етап на технологично развитие. Докато този момент настъпи, всички собственици на тези чудесни отоплителни уреди са длъжни да запретват ръкави и сами да се нагърбват с чистенето. 

Редовната поддръжка е не пожелатено, а задължително условие за дълготрайното функциониране на всяка камина на пелети. Ако искате да се отоплявате ефективно и качествено, честото почистване на вашата камина е нещо, от което не може да се лишите по никакъв начин.

Заради това – винаги се интересувайте от това как вашата пелетна камина се чисти и поддържа. Има ли камината, която сте харесали, включена тава за събиране на пепелта, отделена при изгаряне? Предлагат ли се всички необходими резервни части, в случай, че се наложи смяна? 

Не забравяйте, че работата по камината не завършва с покупката, нито с инсталацията, нито със зареждането на пелети в контейнера. Тя изисква продължителна работа и отдаденост, които са много важни за цялостният процес на отопление. 

Добрата камина на пелети консумира електроенергия прецизно

Много от камините на пелети консумират електричество. Да, точно така – пелетите и доброто желание понякога не са достатъчни! В пелетната камина има няколко процеса, които изискват електрическа енергия. 

На първо място, след като вече сте заредили контейнера на камината с необходимото количество пелети, тези гранули трябва да стигнат до горелката. За да се случи това е необходимо подаването на електричество. На второ място, трябва да вземете предвид циркулацията на въздух. Камините на пелети трябва да върнат веднъж затопления въздух към помещението, за което служи вграден в тях вентилатор – още един консуматор на ел. енергия. 

Да, разбира се, че изразходваната електроенергия за работата на една пелетна камина по никакъв начин не може да се сравни с електроуреди за отопление като ел. конвекторите, например. Захранваните от електричество компоненти в камините на пелети не са толкова много. 

Въпреки това – вземете предвид факта, че функционалността на камината е свързана с изразходването на ток. Ако не друго, то бюджетната ви книжка ще ви благодари.

Добрата камина на пелети е изработена от качествени материали

Както при всеки друг технологичен уред, така и при камините, производственият материал е от огромно значение.

Този уред е в сърцевината на отоплителния процес за целият ви дом. От изключителна важност е неговото производство да бъде надеждно и способно да осигури дълга експлоатация, която да оправдае цялата инвестиция. Освен това, камината достига изключително високи температури по време на работа. Хубаво е да знаете, че материалът, от който е направена няма проблеми с устойчивостта. 

Как да разберете дали камината, която планирате да закупите е направена от достатъчно добър материал? Нима трябва да сте прочели няколко учебника по материалознание и да сте изгледали десет обучителни видеа? Далеч не. 

Питайте и се интересувайте от сертификатите за съответната камина. Става въпрос за документацията, която доказва, че производственият процес на съответният уред се извършва спрямо определени стандарти за контрол на качеството. 

Част от международните стандарти за управление на качеството са: 

 • ISO 9001
 • AS9100
 • Six Sigma 
 • CMMI

 

Всяка една камина на пелети трябва да има необходимата документация за качествен контрол. 

Добрата камина на пелети е безопасна

В България имаме много поговорки, които предупреждават за опасността от играта с огън. Ако сте решили да се обзаведете с нова пелетна камина, това е идеален подов да си припомните всяка една от тях. Огънят може да изглежда красиво, да внася уют и топлина у дома, но също така – може да бъде изключително опасен. Не го забравяйте. 

Безопасността винаги трябва да е на първо място, съответно – това трябва да е от най-голям приоритет за вас при избор на камина. Уверете се, че тя е обезопасена максимално добре. Питайте и се интересувайте от защитите против прегряване – има ли такива изобщо, как работят, как могат да бъдат проверявани, правила за безопасна експлоатация. 

Няма нищо по-важно от вашето здраве и това на близките ви. Не го забравяйте, на колкото и добра оферта да сте се натъкнали, колкото и да ви е втръснало от четене, ровене в интернет и обикаляне по магазини. 

Кои са най-добрите камини на пелети

Модерна камина на пелети с водна риза

След внимателно проучване, ние се спряхме на четири камини. Те представляват едни от най-добрите пелетни камини, които може да намерите на пазара: 

 • Пелетна камина BURNIT Vision
 • Пелетна камина Nordica Extraflame Comfort P70 AIR H49 
 • Пелетна камина DiCalore 10 kW 
 • Пелетна камина Ravelli Platinum Hydro

 

Преди да ги разгледаме една по една малко по-подробно, обърнете внимание на това, че проучвахме камините спрямо съответният им ценови клас. Събрали сме едни от най-добрите уреди в тяхната конкурентна ниша, но това не означава, че те са взаимозаменяеми. Нито че са единствените варианти за качествено отопление на пелети. Този кратък списък отразява продуктите, които нашият екип би препоръчал и по никакъв начин не претендираме за ексклузивност. 

И така, след това уточнение, нека започнем! 

BURNIT Vision е елегантен уред, който съчетава стил, дизайн и функционалност. Тази камина е с вградена пелетна горелка, циркулационна помпа и първокачествен разширителен съд. Класът на енергийна ефективност е най-високият възможен – А+. BURNIT Vision разполага с два датчика – за отчитане на изгорели газове до 500 °C и за стайната температура. Пелетната камина има седмичен програматор, както и WiFi модул, чрез който може да управлявате камината от вашият телефон. В зависимост от конкретният модел BURNIT Vision, номиналната мощност варира от 13kW до 25kW. 

Extraflame Comfort P70 е камина, която има всичко, което някой може да поиска от един отоплителен уред. С номинална топлинна мощност от 3,2-8 kW, тя може да осигури до 230 отопляеми кубични метри. Вратите, огнището и вътрешният корпус на камината са изцяло направени от първокласен чугун. Камината сама осигурява вентилация на предното си отделение. Comfort P70 разполага и с функция за автоматичен контрол на стайната температура. Също така, тя е оборудвана с: контрол за нивото на заредените пелети; опция за изпускане на дим; WiFi модул и интеграция с Alexa на Amazon; дистанционно управление с термостат. 

За своят ценови клас, камината DiCalore 10 е повече от идеален избор. Сред нейните най-удобни и полезни функции са: възможност за седмичен контрол на работния цикъл; определяне на фиксирана температура; интеграция със смарт устройство като смартфон или таблет. Номиналната мощност на камината на пелети DiCalore е 10 kW.

Пример за безкомпромисното качество на италианският производител Ravelli, Platinum Hydro е една чудесна пелетна камина с водна риза. Тя е перфектна за ефективно отопляване на помещения до 320 кубични метра. Platinum Hydro е снабдена с керамичен горен панел. Страничните панели са изградени от първокласна стомана. Най-забележителните предимства на камината са: заздравено керамично стъкло, устойчиво на темпетраути до 750 градуса по Целзий; WiFi модул; автоматична система за почистване на пелетната горелка; вградена циркулационна помпа Wilo; вграден разширителен съд; вграден предпазен клапан; вграден манометър. 

Защо си струва да инвестирате в качествени камини

Камина на пелети

Несъмнено ще срещнете различни мнения за най-добрите камини на пелети – всеки е свободен да говори каквото реши. Ние по никакъв начин не се определяме като последна инстанция, но за едно нещо сме категорични. А именно – когато става въпрос за отопление, не правете компромис със качеството. 

Истинските добрите пелетни камини, колкото и скъпи могат да изглеждат, със сигурност ще възвърнат тази инвестиция в дългосрочен план. Освен това, вашият дом със сигурност ще бъде по-топъл, по-уютен и по-приятен. Не си струва да правите компромис със нискокачествени продукти само заради цената – почти със сигурност ще съжалявате за това в бъдеще. 

Инвестицията в качествени камини на пелети ви осигурява спокойствие, защото по този начин знаете, че сте взели правилното решение. Да, може да е излязло по-скъпо отколкото би ви се искало, може процеса по търсене на камината да е бил труден и дълъг, но в крайна сметка – всичко това си струва, когато камината започне да работи.