Отопление на пелети – всичко най-важно за отоплителния сезон [2023 год]

Все повече семейства използват дървесни пелети за да създадат приятна, топла и уютна атмосфера вкъщи. Съответно, пред все по-малко домове може да видите струпани дърва за огрев и изморени хора, нарамили огромни и неудобни цепеници. За добро или лошо, домакинствата стават склонни да изберат отопление на пелети пред останалите методи поради ред причини. Какви са причините за нарастващата популярност на дървесните пелети като отоплителен материал?

В тази статия ще разгледаме най-важното за отоплението на пелети: кои са основните правила при избора на дървесни пелети за отопление; колко струва процеса по отопление на пелети; кои са най-добрите видове пелети – широколистни или иглолистни; кое е по-добър отоплителен уред – камина или котел на пелети. Ще разгледаме всички тези теми, свързани с пелети, както и много други.

Надяваме се в края на статията да сте научили повече за дървесните пелети и да сте добили полезна информация. И така, нека разберем повече за това как да направим дома си топъл по чист, ефективен и икономичен начин – сега!

Отопление на пелети - кое е най-важното, което трябва да знаете

Двойна снимка на пелети и камина на пелети

Пелетите се произвеждат от биомаса, която най-често е извлечена от дървесина. Дървесните пелети са избор за отоплителен материал на много семейства заради тяхната енергийна ефективност, чистота на изгаряне и цялостна икономичност.

Отличителните черти на пелетите са:

Многото качества на дървесните пелети като отоплителен материал бавно, но сигурно ги изкарват на все по-водещи позиции в световен план. И ако мислите, че това е временна тенденция, то помислете пак – отоплението с пелети се очертава като отоплението на бъдещето.

Защо смятаме така? В нашата статия по темата разглеждаме подробно потенциала на дървесните пелети да се превърнат в отоплителното гориво на бъдещето.

Аргументи “за” и “против” отоплението с дървесни пелети

Както всяка друга тема, която става масово разпознаваема, така и отоплението с пелети е повод за оживени дискусии. Може да намерите много форуми, в които хора спорят страстно ( и с CAPS LOCK) струват ли си пелетите или не. Ние решихме да ви спестим малко време и да ви представим накратко най-често срещаните аргументи “за” и “против” пелетното отопление.

За тези от вас, които имат свободно време, ние имаме цяла статия за темата “Отопление на пелети – за или против

Кои са аргументите “против” дървесните пелети за отопление

Най-популярните доводи против употребата на пелетни гранули като отоплителен материал са следните:

 1. Отоплението с пелети изисква време и усилия – Котлите и камините на пелети трябва да се зареждат; съхраняването на пелетите трябва да се извършва според определени правила; при изгаряне, пелетите остават прах, който трябва да бъде почистен; пренасянето на чувалите с пелети е хамалогия само по себе си
 2. Отоплението с пелети е скъпо – Въпреки, че дървесните пелети са икономични, то отоплителните уреди на пелети далеч не са евтини. Разгледайте реномираните производители на пелетни камини или котли и ще видите, че тези машини изискват една значителна първоначална инвестиция. 
 3. Отоплението с пелети не е ефективно – Независимо дали става въпрос за интернет или не, има много хора, които смятат, че ефективността на пелетите е мит. Според тях, на света не съществува друг вид отоплително гориво освен газта и дървесината. Всеки спор с такива хора е, най-малкото, изпитание за търпението и нервната система.
 4. Отоплителните уреди са опасни при неправилна експлоатация – За съжаление, често се натъкваме на новини за инциденти вследствие на грешно използване на отоплителни уреди. Изграждането на отоплителна система на пелети е сложнен процес, който далеч не може да се прави от всеки.

Кои са аргументите “за” дървесните пелети за отопление

Дървесни пелети между нарязани дърва

Аргументите в полза на отоплението с дървесни пелети са следните: 

 1. Отоплението с пелети е ефективно – Истината е, че пелетите са безкомпромисно ефективен материал за отопление на вашия дом. Съдържанието на влага в пелетите е по-ниско от суровата дървесина – от 4% до 8%; плътността на пелетите е средно 640 кг/куб.м; BTU стойността (необходимата топлина за вдигане на температурата с 0,56 градуса по Целзий) на пелетите е по-висока от тази на суровата дървесина  

 1. Поддръжката на котли и камини на пелети е сравнително лесна – Разбира се, че няма как да се разминете без поддръжка на пелетния котел или камина у вас. Редовното почистване изисква усилие, но поддръжката на пелетните котли и камини далеч не е сизифово усилие. Съвременните отоплителни уреди на пелети разполагат с достатъчно системи и механизми за улесняване на поддръжката по всевъзможни начини. 

 1. Отоплението с пелети е чисто и екосъобразно – Изгарянето на пелетни гранули в камини и котли е в пъти по-екологично от отоплението на газ, ток или сурова дървесина. Отделянето на CO2 в атмосферата е несравнимо по-малко при пелетите отколкото другите типове горива. 

 2. Отоплението с пелети е икономично – Цените на дървесните пелети са по-ниски отколкото тези на суровата дървесина. Също така, отоплението с пелети е по-изгодно и от отоплението на газ и ток. Сравнително ниската цена на пелетите, комбинирана с добрата ефективност на модерните камини и котли, означава в пъти по-икономично отопление.

 3. Пелетните отоплителни уреди стават все по-безопасни – Сигурността е изключително важен елемент, особено ако в домакинството ви има деца. За щастие, производителите залагат все повече на подобряване на обезопасителнтие механизми при котлите и камините на пелети. Като резултат, стига да следвате добрите практики, може да изградите отопление на пелети, което е напълно безопасно за вас и вашето семейство.

За колко време изгарят дървесните пелети при отопление


Въпросът за времето на изгаряне на пелетите при отопление е безспорно важен. То е голям фактор в цялостното качество на пелетите, които закупувате и използвате. Времето за изгаряне влияе на ефективността на отоплението; битовите разходи на домакинството; количеството отделен прах и още много други.

За да разберете как да направите верните сметки, прочетете нашата статия за времето за горене на дървесните пелети.

Ако нямате време за детайлно проучване, може да се запознаете с основните фактори, които определят времето за горене на пелетите:

Тези фактори са важни и задължително трябва да ги вземете предвид, когато избирате пелетни гранули за отопление.

Колко струва отоплението на пелети

И така, стигаме до темата, която е водеща за много, много голям брой хора. Представете си, че сте направили всичко необходимо – проучили сте всички отоплителни уреди; избрали сте правилния модел пелети; поинтересували сте се за най-добрият начин за изграждане на ефективна отоплителна система. И въпреки това, сега си представете как сте пропуснали да помислите за бюджета си. Невъзможно, нали?

И така, колко излиза отоплението на пелети като финансова инвестиция? Краткият отговор е: между 6000 и 10000 лева. В тези суми включваме няколко компонента:

 1. Закупуване на отоплителен уред  – камините и котлите на пелети, особено тези от висок клас, са солидна част от първоначалната инвестиция 
 2. Настройка и свързване на пелетната камина или котел – след като сте закупили отоплителния уред, не е достатъчно да го пренесете до помещението. След това уредът трябва да бъде монтиран, настроен и свързан с останалата част от отоплителната система.
 3. Закупуване на пелети за поне един отоплителен сезон – количеството пелети, необходимо за отопление на вашия дом, трябва да ви е достатъчно за един отоплителен сезон.
Къща от банкноти върху куп пелети

За добро или лошо, подготовката на един дом за отоплителен сезон включва много процеси. Със сигурност за лошо, нито един от тези процеси не е безплатен. При планиране на бюджета и цената на отоплението с пелети, трябва да помислите за всичко.

Подготвихме един списък с основните елементи, които трябва да включите в бюджета си:

За тези от вас, които искат да задълбаят в темата, на един клик разстояние може да намерите нашата статия за това колко струва едно парно на пелети.

Кои пелети са най-добри - широколистни или иглолистни

Друг от наболелите въпроси в сферата на отоплението с пелети е за това кой е най-добрият вид пелети. Споровете по темата се водят от две страни – поддръжниците на широколистните пелети и защитниците на иглолистните пелети. Мненията за широколистните и иглолистните пелети са толкова разнопосочни, че не бива да се учудвате, ако се объркате.

Популярността на този спор е толкова голяма, че трябваше да направим отделна статия по въпроса за широколистните и иглолистните пелети.

Истината, както добре знаем от “Досиетата Х”, е някъде там. За да ви помогнем да достигнете това “някъде там”, ще разгледаме основната информация, която ви е нужна за да разберете разликата между широколистните и иглолистните пелети.

Какво трябва да знаете за широколистните пелети

Най-важните неща, които трябва да знаете за широколистните пелети: 

Разбира се, ние сме помислили и за тези от вас, които не се задоволяват с компромиси като кратък списък с най-важните факти. За вас, ние сме изготвили чудесна и подробна статия, изцяло посветена на широколистните пелети и техните качества.

Какво трябва да знаете за иглолистните пелети

След като преминахме през фундаменталните характеристики на широколистните пелети, време е да погледнем как стоят нещата при пелетите от иглолистна дървесина.

Най-важните отличителни черти на иглолистните пелети са:

Както при широколистните пелети, така и за тази тема, ние решихме да изготвим една съдържателна статия за иглолистните пелети като отоплителен материал.

Камина или котел на пелети - кое да изберете

Бял котел на пелети

За да сте напълно подготвени за отоплителния сезон, не е достатъчно да сте решили да се отоплявате на пелети и да сте избрали конкретен модел. Всъщност, не е възможно да се отоплявате изобщо, ако не сте закупили и монтирали отоплителен уред, който да отговаря на вашите нужди. И точно тук идва място за поредния спор, който разглеждаме днес: Камина на пелети или котел на пелети – кое е по-добро?

И пелетните камини, и пелетните котли могат да ви свършат чудесна работа през зимата, стига да сте ги избрали внимателно. Най-важното е не дали котлите са по-добри от камините или обратното, а дали конкретната машина е добре за вашия дом. Нашият съвет е, когато прочувате различните видове отоплителни уреди на пелети, да обмислите и двата варианта – и камина, и котел.

Ето това са най–важните фактори, за които трябва да внимавате когато избирате пелетни камини и котли:

Решението дали да се отоплявате с пелетен котел или пелетна камина със сигурност е сериозно. Нашата статия по въпроса може да ви помогне да вземете правилното решение дали да използвате котел или камина на пелети.

Кои са най-добрите пелети

Пелети от широколистна дървесина

След като обърнахме внимание на избора на отоплителен уред, няма как да пропуснем темата за избора на пелети. Как да изберем най-качествените пелети е огромна тема, която вълнува всички нас. Както във всяка друга сфера, така и тук, може да се натъкнете на много спорове относно най-ефективните пелети на пазара.

Но кои са най-добрите пелети? Има ли такова нещо като най-качествени пелети, които изпреварват конкурентните марки във всеки един аспект? Краткият отговор е: Не, няма.

Различните видове пелети са подходящи за различни видове отоплителни уреди, сгради, температури и условия. Това, което бихме посъветвали всеки от вас е да внимавате за следните опасности, когато избирате пелети:

За финал, бихме искали да отбележим, че е важно да се пазите от търговци, които критикуват българските пелети като некачествени. Все повече вносители акцентират върху превъзходството на дървесните пелети от чужбина спрямо българските пелети. Всъщност, в България се произвеждат много качествени пелети. Нашата статия за разликите между българските и румънските пелети разглежда именно тази тема.

Колко струва тон пелети

За съжаление, няма такова нещо като фиксирана цена на тон пелети. Цените на дървесните пелети варират от производител на производител, от сезон на сезон, тип пелети на тип пелети.

За щастие, обаче, ние в Peletisofia.com решихме да изготвим таблица, която да следи за актуалните цени на различните пелети на българския пазар. Чрез нея може да се информирате за грубата цена на тон пелети по всяко време. Надяваме се да сме от полза и да сме улеснили вашето приключение в търсене на по-добър начин за по-топъл дом!