Колко струва парно на пелети?

Колко пари струва отоплението на дървесни пелети – ако полуавахме по един лев за всеки път, когато получаваме такива запитвания на служебния имейл, то в момента екипа ни щеше да пише тази статия от Малдивите. Но понеже светът не е перфектен и ние не сме на Малдивите, ще поговорим за цената на отоплението с пелети от България. 

Годината е 2022 (при вас вече може да е различна и, надяваме се, по-спокойна) – ежедневието ни е разтърсено от бушуваща инфлация, COVID-19 епидемията, постоянни проблеми с доставките на основни суровини и продукти. Напълно нормално е всеки човек, който проучва възможността да се отоплява на пелети да се интересува от цената. Планирането на бюджета е фундаментален процес в изграждането на всяка отоплителна система. 

И така, в днешната статия сме се постарали да дадем отговори на следните въпроси: 

  1. Колко пари трябва да приготвите за да отоплявате дома си с дървесни пелети? 
  2. Какво трябва да знаете за планирането на бюджет при пелетно отопление? 
  3. Как да се насочите към правилните отоплителни уреди и пелети за вашите нужди? 

Ще разгледаме всеки един от тези въпроси като отделна тема. Надяваме се в края на статията, да се чувствате по-подготвени за вашето встъпление в света на пелетите за огрев. 

И така, нека започваме! 

Колко ще ви струва да се отоплявате с пелети ​

Преди да започнете да си задавате въпроси от сорта на “Колко струва парно на пелети”, “Да изтегля ли кредит за да си купя пелетна камина” и така нататък, трябва да сте подготвени за еднo. Mакар отоплението с пелети да е икономичен и ефективен процес, то изграждането на истински качествена система далеч не е. Ако мислите, че може да закупите, инсталирате, свържете и настроите един отоплителен уред на пелети за 100 или 200 лева, то забравете.

Отоплението на пелети струва между 6000 и 10000 лева. В тази сума включваме закупуването на отоплителен уред (камина или котел на пелети); настройка и свързване на котела или камината; закупуването на пелети за един зимен сезон (отбелязваме, че това количество варира според спецификите на всяка сграда). Това е минималната цена, която трябва да сте готови да заплатите за да се топлите на дървесни пелети. 

Първоначалната цена може да изглежда наистина стряскащо. Много хора са склонни да се откажат и да зачеркнат пелетите за огрев заради това. Нашият екип би ви посъветвал да не прибързвате с грешните заключения. Но нека отбележим – ако подобни цени биха навредили на вашият бюджет, то тогава инвестицията в пелетно отопление няма смисъл.

За всички онези, които са готови да инвестират 6000 – 10000 лева (или повече) в изграждането на отоплителна инсталация с дървесни пелети – от самото начало трябва да сте подготвени за много обрати, и изненади (в повечето случаи не са приятни). 

Ако правите отоплителна система от нула, или ако сменяте остаряла такава, то тогава ще се сблъскате с проблеми. Те могат да увеличат значително цената на целия процес. Какво трябва да знаете за възможните проблеми в този процес и как да се подготвите за тях? Разказваме подробно в следващата част на статията.

Нека продължим!

Какво трябва да закупите за вашата отоплителна система ​

Горящи и цели пелети - едър план

Едно е да разполагате с необходимите финанси за да започнете да се отоплявате с пелети, друго е да знаете как и за какво да ги разпределите. Както вече споменахме, подмяната или изграждането на отоплителна система с камина или котел на пелети е процес, който е изпълнен с опасности и предизвикателства. Заради това, сега ще изброим и обсъдим всички елементи, които ще е нужно да закупите за държите дома си топъл и уютен с помощта на този чудесен материал – пелетните гранули. 

За да сте готови за отопление с дървесни пелети, то трябва да инвестирате в: 

  1. Отоплителен уред, който използва пелети 
  2. Фитинги и части, необходими за свързването на пелетната камина или котел 
  3. Подсигуряване на помещението за камината или котела на пелети 
  4. Майстор или монтажен екип, който да инсталира и тества отоплителния уред 
  5. Дървесни пелети за отопление 

Отоплителен уред на дървесни пелети ​

Няма дим без огън, няма огън без камина или котел (или поне не такъв, за който говорим в тази статия). Според много специалисти отоплителният уред, който изберете за вашият дом, е най-важният компонент от цялата система. Все пак, пелетите не се палят от само себе си. А ако не сте Беър Грилс, със сигурност запалка или кибрит няма да са достатъчни за да направите всички стаи поносими зимата. 

Какъв отоплителен уред трябва да закупите за да сте доволни дълги, дълги години след това? Този въпрос сам по себе си заслужава поне няколко статии. Ние имаме какво да кажем по темата – прочетете тук, тук и тук. 

Във всеки случай, качествените камини и котли на дървесни пелети не струват евтино. Ако искате техниката, която купувате не само да не ви създава проблеми, а да се отплаща с ефективност и улеснение на важето ежедневие, подгответе джоба си за солидна инвестиция. Цените на приличните пелетни камини и котли започват от поне 2100 – 2500 лева, като тази сума се увеличава, ако говорим за котел или камина с водна риза. 

Ако направите правилния избор на камина или котел, обаче, бъдете сигурни, че няма да съжалявате за инвестираните финанси. Уредът ще ви се отблагодари като възвърне вашите пари под формата на енергийна ефективност, икономично отопление, както и топъл дом и топли отношения. 

Фитинги и части за монтаж на отоплитения уред ​

Ако нямате опит с подготовката и инсталацията на отоплителни системи (не само на пелети, а по принцип), то е напълно в реда не нещата да си мислите, че цялата работа се свежда до монтажа на отоплителния уред и неговото зареждане с пелети. За съжаление, ще трябва да ви разочароваме – топлината е скъпа не само откъм пари, но и откъм работна дейност. 

Освен, че някой трябва да монтира и подготви закупеният от вас уред, камината или котела трябва да бъде свързан с останалата част от системата. Този процес включва инсталация на тръби и фитинги; кранове и клапани; манометри и какво ли още не. 

Трудно е да определим точната сума, която ще ви е необходима за частите по монтажа. Крайната цена зависи от много фактори: размерът на помещенията, които отоплявате; изолацията на вашият дом; особеностите на стаите; това дали изграждате системата от нулата или трябва да замените определени части на съществуваща такава.

Подсигуряване на помещението, където ще стои отоплителният уред ​

Проверка на работеща камина с водна риза

Да, няма да се разминете без малко почистване и домакинска работа. В някои случаи, дори, работата няма да е никак малко – важното е стаята, където ще бъде позициониран вашият отоплителен уред да бъде обезопасена и чиста. 

Обезопасяването и почистването на котелното или каминното помещение не са процеси, които заслужават подценяване. Това важи с двойна сила за домакинствата с малки деца. Във всеки случай, трябва да сте сигурни, че стаята на камината или котела е максимално чиста. Също така, в помещението не трябва да има запалими предмети и материали – никой не бива да си играе с огъня и е хубаво да запомните това. 

Няма определена цена за този етап на приключението. Всичко зависи от материалите и препаратите за почистване, които ще са ви необходими. Едно е сигурно – това определено е най-евтината част от отоплението на дървесни пелети. 

Майстори за инсталация и монтаж на пелетната камина или котел ​

Малко неща в живота са безплатни, а монтажът на котел и камина на дървесни пелети определено не са от тях. Освен ако не сте професионалист или нямате предишен опит с инсталацията на подобен тип уреди, то най-вероятно ще трябва да се обърнете към услугите на квалифицирано лице. 

Тук бихме искали да наблегнем на термина “квалифицирано лице” – монтажът и подготовката на една пелетна камина и котел са също толкова важни колкото и качествата на самата техника. Абсолютно задължително е вашият майстор да може да монтира отоплителният уред спрямо изискванията на производителя. Също така, той трябва да може да следва всички добри практики за работа и безопасност на терен. 

Не пренебрегвайте този аспект от изграждането на вашата отоплителна система. Отнасяйте се с подозрение към всеки “майстор”, който ви обяви цена за монтаж без дори да се е запознал със спецификите на проекта – размери на помещенията за отопление; техничски чертеж; броят на радиаторите; дължина на тръбите и още много. 

Монтажът на пелетен отоплителен уред със сигурност не е евтин, но няма как и да бъде – това е сложен и трудоемък процес. Бъдете сигурни, че няма да се разминете с 1000 или 2000 лева. 

Пелети за огрев ​

На последно място, но не и по значение – трябва да закупите самите дървесни пелети, с които ще се отоплявате. Цената на дървесните пелети за отопление зависи както от параметрите на вашите камина или котел, така и от особеностите на жилището, което ще отоплявате. 

Цената на пелетите варира както според марката пелети, така и според времето на годината. Грубо казано, цените на тон на пелети са между 750 – 850 лв/тон през зимните месеци и 550 – 650 лв/тон през пролетта и лятото. Това са ориентировъчни суми, които не трябва да приемате за даденост. Инфлация, наличност, доставка – всички тези фактори влияят и променят цената на пелетите постоянно.

Кои са най-добрите пелети, камини и котли ​

Това е въпрос, който е от най-често срещаните, заедно с “Колко струва парно на пелети” и “Как да спестя от отопление.” Всеки иска най-доброто за себе си, и дървесните пелети и отоплителните уреди за тях не правят изключения. Заради това, в интернет форумите и до ден днешен се водят спорове за най-добрата камина на водна риза, или най-добрата марка дървесни пелети. 

Според нас, истинският отговор на този въпрос зависи от прекалено много фактори за да бъдем категорични. Най-добрият пелетен котел, най-добрата пелетна камина, както и най-добрите пелети за тях – това са все неща, които зависят от вашият бюджет; нуждите на вашето жилище; спецификациите на отопляемите помещения. 

Това, за което можем да бъдем категорични, обаче, е, че с много труд, желание за учене и търпение, ще намерите най-доброто за вас и за вашият дом!