8 факта за отоплителните уреди на пелети [които трябва да знаете] 

Вятърът на промяната вилнее отдавна в сферата на отоплението с твърдо гориво. През тази зима, 2022 година, вятърът е още по-свиреп заради голямата инфлация, политическата обстановка и достъпът до суровини. Въпреки повсеместния растеж на цените, пелетите си остават един от най-ефективните и икономични начини за отопление. Много хора се обръщат към отоплителните уреди на пелети за да се подготвят за един друг вятър – зимният такъв. 

Най-вероятно може да забележите във все повече домакинства котли или камини на пелети. Това е гледка, която ще виждате все по-често и често. В интерес на всяко домакинство е да минимизира разходите си като подобри топлинната ефективност на дома си. Отоплителните уреди на пелети предоставят точно такова решение на семействата, които знаят, че уют без топлина е невъзможен. А това, че пелетните камини и котли щадят много повече природата, отколкото уредите с други твърди горива, ги прави по-привлекателни. 

В тази статия ще ви предоставим най-важните факти за пелетните отоплителни уреди. Ще обсъдим как камините и котлите, които горят пелетни гранули, са по-ефективни, икономични и екосъобразни. Ще предоставим информация за техните технически предимства и специфики. Ще ви споделим любопитни особености, за които най-вероятно не сте подозирали. Крайната цел – да знаете малко повече за отоплението на пелети в края на статията отколкото в момента. 

И така, нека нашият малък урок започне!

8: Имате богат избор от различни твърди горива ​

Много хора, които нямат опит с отоплението на пелети, подхождат расистки спрямо пелетите – смятат, че всички са еднакви. След този полу-успешен опит за шега, ще го кажем така – има повече от един вид пелети. 

Дървесните пелети се разделят на няколко вида. В зависимост от суровината, от която са произведени, пелетите са иглолистни, широколистни или слънчогледови (да, слънчогледът не се използва само за олио и семки). Една от причините за растящата популярност на отоплителните уреди на пелети е това, че не сте ограничени от един или два типа твърдо гориво. 

Да, на пазара има пелетни камини или котли, които горят само определени пелети. От друга страна, все повече производители правят пелетни уреди, които да могат да използват различни типове пелети. Нещо повече – има отоплителни уреди на пелети, които изгарят дори царевични зърна, соя, ядкови черупки, ечемик, черешови костилки и други. 

Това е предимство, което много хора пренебрегват, но незаслужено. Замислете се –  колко хубаво е, когато не трябва да се тревожите за това дали ще си намерите гориво достатъчно лесно.

7: Пелетните отоплителни уреди са добри за околната среда ​

За да не бъдем нападнати от гневни еко-активисти, държим да поясним още в началото – не твърдим, че пелетните котли и камини не оказват влияние на природата. Още по-малко се опитваме да ви убедим, че закупуването на котел на пелети е магически лек за околната среда. Така, че ако някой читател вече коментира как единственият екосъобразен начин за отопление е молитви и добро настроение, не бързайте! Имаме предвид друго. 

А именно – отоплителните уреди на пелети са по-добри за околната среда отколкото уредите, които изгарят дървесина. Много голяма част от причината за това е горивото, което се използва за отопление от тези уреди. Дървесните пелети са възобновяеми ресурси и отоплението с тях е в пъти “по-зелено” от изгарянето на дървесина, въглища и газ. 

Също така, отоплението с пелети не допринася за засилването на парниковия ефект. Така може едновременно да се радвате на топлината у дома и да не мислите за вашият въглероден отпечатък.

6: Пелетните котли и бойлери подпомагат рециклирането ​

Свързваме термина “рециклиране” с борбата да сгънем картонените кутии така че най-накрая да се поберат в жълтия контейнер. Следователно, ние сме склонни да си мислим, че това е единственият начин, по който можем да допринесем за този процес.Но колко от вас си дават сметка, че избирайки отоплителен уред на пелети вие насърчавате рециклирането? 

Пелетните гранули всъщност са продукти, които се правят от остатъчни и ненужни материали. Методите за производство на пелети са различни, но всички са резултат от съчетание между “полезни” суровини като стърготини, кори, остатъци от земеделски култури, отпадъчна хартия и подобни. 

Това означава, че всеки отоплителен уред, който изгаря пелети спестява на зелените полета на България някой и друг ненужен боклук.

5: Сметките за отопление се смаляват ​

Стигаме до един от фактите, които ще ви зарадват най-много. Всеки, който се е отоплявал през тежки сезони знае, че сметките могат да ви накарат да изхвърлите отоплителния уред навън. Това важи с особена сила за гордите собственици на уреди на дървесина, въглища, газ, или ток. 

Икономичността при изгаряне на дървесните пелети е едно от техните най-големи предимства. Ако направите правилния подбор на пелети, които вашият уред да обработва възможно най-добре, сметките за отопление ще са по-ниски. 

Като допълнителен плюс можем да добавим технологичният напредък в сферата на отоплението. Все повече производители вграждат пелетните котли и камини с всевъзможни системи за оптимизация на температурата и енергийният разход.

4: Отоплителните уреди на пелети са лесни за управление ​

Много хора се притесняват да сменят отоплителния уред у дома, защото се страхуват от самата промяна. Те се притесняват от това, че трябва да се срещнат с хиляди нови функции и настройки на новият котел, бойлер или камина. Следователно, домакинствата избират да се придържат към уредът, който винаги са използвали и да заложат на сигурно. 

Истината е, че новите котли и камини на пелети са много по-лесни за управление отколкото си представяте. Голяма част от съвременните пелетни отоплителни уреди са оборудвани с много системи за автоматизиране на работните процеси. Един от най-големите примери за това е възходът на пелетните котли със самопочистваща се горелка. Но както при котлите, така и при камините, технологиите днес улесняват работата с тези уреди неимоверно. 

Разбира се, това далеч не означава, че няма да ви се налага да вършите никаква работа. Ще трябва да съхранявате, пренасяте и зареждате сами чувалите с пелетни гранули. Поне докато компаниите не измислят хуманоидни роботи, които да правят това вместо вас, разбира се.

3: Може да контролирате температурата свободно ​

Както не веднъж сме отбелязвали в нашият блог, отоплението с дървесни пелети става все по-популярно. Съответно, все повече компании за пелетни отоплителни уреди се борят за привличане на клиенти. И какво правят компаниите за да увеличат своите продажби? Не, не раздават камини безплатно. 

Производителите на отоплителни уреди за пелети се стремят да подобряват своите продукти добавяйки нови функции и “глезотии.” Като резултат, клиентът печели. В конкретният случай, клиентите печелят все по-голям, бърз и лесен контрол върху начинът на отопление на домовете им. 

Много камини и котли на пелети включват различни термостати и контролни панели, които ви позволяват да регулирате температурата по всяко едно време. Голяма част от тези отоплителни уреди предлагат интеграция с модули за онлайн управление на температурата. Ако сте на ваканция, но се налага да се върнете по-рано от предвиденото, може да се свържете с котела си докато пътувате и да го настроите така, че да се върнете в достатъчно топъл дом.

2: Котлите и камините на пелети изискват поддръжка ​

За да охладим ентусиазма от предходната част, все още сме далеч от момента, в който отоплителните уреди се поддържат сами. Независимо дали се отоплявате с ток, газ или пелети, трябва да полагате редовна и съвестна грижа за вашият уред. 

 Във случая на пелетните камини и котли, необходимо е да сменяте филтрите регулярно, да почиствате вашият уред, както и да сте сигурни, че винаги е зареден с пелети. Ако сте закупили уред от уважаван производител, със сигурност в експлоатационната книжка са описани всички грижи, които трябва да полагате – сами, или чрез квалифицирано лице. 

Не всеки обожава да почиства камини и котли, но това е цената, която плащаме в името на уютния дом. 

1: Не всичко е цветя и рози, дори при пелетите ​

За финал, статията ни няма да е достатъчно обективна, ако не споменем, че отоплението на пелети има своите недостатъци. 

На първо място, инвестицията в качествен отоплителен уред на пелети в никакъв случай не е малка. Тук нямаме предвид единствено финансовата част, но времето и енергията в целия процес по смяна на отоплителната система. Инсталацията на котел или камина на пелети включва: избор на точен уред; транспорт на камината или котела; подготовка на помещението; монтаж на отоплителния уред; тест. Всеки един етап  е изключително важен и подценяването на която и да е фаза може да опропасти всички останали усилия. 

На второ място, отоплението с пелети означава, че вие сте отговорни за наличността и качеството на закупените от вас пелети. Въпреки техните икономични и ефективни предимства, пелетите не са безплатни. Също така, чувалите трябва да се съхраняват на сухо, закрито и добре изолирано място. Ако нямате такова, трябва да им подсигурите, защото така рискувате влошаване на качеството на вашето гориво. 

Ако сте преценили, че недостатъците на пелетите са нищо в сравнение с техните предимства, действайте смело. Но няма как да не ви посъветваме да вземете предвид и добрите, и негативните страни на този избор. Само така ще сте сигурни, че сте взели най-доброто решение – както за вас, така и за дома ви.