Кои са най-екологичните методи на отопление? 

Светът в днешни времена е изправен пред множество проблеми – животът след COVID-19 пандемията; нарастващи геополитически конфликти във всяка точка на света; пренаселването в някои региони и изчезващата средна класа в други. Единственият проблем, който застрашава всеки един от нас на тази планета, обаче, безспорно е екологичният проблем. Замърсяване, глобално затопляне, бързото изчерпване на природните ресурси, глобалното обезлесяване, масово презастрояване – това са само част от еко катастрофите на нашият век.

И въпреки, че тази статия започва мрачно и дори потискащо, ние трябва да запомним едно – всеки от нас е отговорен. Всяко домакинство може да направи малки, но важни стъпки, с които да допринесе за борбата с екологичните проблеми. Да, няма как десет, двадесет или дори двеста хиляди души да спасят околната среда самосиндикално. Въпреки това, ако всеки от нас направи това, което зависи от него, тогава промяната ще се случи – бавно, но сигурно. 

Един от начините, по които може да помогнете на околната среда, в която живеете вие и вашите близки, е отоплението. Нито едно помещение не е подходящо за пълноценен живот, ако не е отоплено по адекватен начин през студените сезони. Също така, обаче, отоплителната система на всяка сграда е един от най-енергоемките механизми в нея. По този начин, всички изпадаме в ситуация, където един от най-необходимите процеси е от най-скъпите такива откъм енергия и разходи. 

На всички ни е ясно, че не можем да се лишим от отоплние. В тази статия няма да даваме съвети за това как да се топлите с вътрешна хармония и душевен мир. Вместо това ще разгледаме системите за отопление, които поддържат домовете ни топли и уютни и същевременно щадят околната среда.  

Така се надяваме да покажем, че технологиите днес позволяват да допринесем за природата без да се лишаваме от топлина. 

Не ни остава нищо друго освен да се гмурнем в същината на въпроса!

Екологичните начини за отопление не помагат само на портфейла ​

Истината е, че не всеки може да си позволи да сменим отоплителната си система от днес за утре. Наясно сме, че не можем изведнъж да заживеем в свят, където всеки е екосъобразен и се топли само с пелети. Това би било чудесно, разбира се, но все още сме твърде далеч от подобна утопия.

Въпреки това, има някои стъпки, които може да предприемете за да намалите въглеродните емисии от отоплителната си система дори самата тя да не е “екологична” такава. Смяната на целият процес на отопление е скъпа инвестиция, която изисква подготовка и време. Но тя не е единствения начин за да помогнете на околната среда.

Как да намалите енергията, която консумирате за отопление:

Използвайте котела и/или бойлера разумно ​

Обърнете внимание на настройките на вашият котел или бойлер. Оптималната температура на топлата вода обикновено е около 60-65 градуса по Целзий. В повечето случаи, тази температура върши чудесна работа и покрива нуждите на всяко домакинство. Някои хора не обръщат внимание на този факт и увеличават температурата в горните граници, или до максимума. Но се замислете колко смисъл има да поддръжате водата у вас толкова гореща? Ако водата е прекалено топла, то най-вероятно трябва да я смесвате с повече студена вода. Това не само обезмисля прекалено високите температури на котлите и бойлерите, но дори увеличава вашите битови разходи. 

Обърнете внимание на термостата ​

Термостатите са чудесни уреди, които могат да ви помогнат страшно много в пестенето на енергия от отопление. Подобно на котлите, бойлерите и много отоплителни уреди, термостати често не са използвани по най-ефективния начин. Това е защото според много хора “най-ефективен начин” е синоним на “температура, достойна за казана в третия кръг на Ада.” Ако и вие обичате да държите термостата на най-високите температури, нашият съвет е – бъдете смели, намалете температурата. Най-вероятно ще се изненадате, когато разберете, че 18 или 20 градуса по Целзий са достатъчни за да се чувствате добре. Плюсът е, че ако намалите термостата дори с 1-2 градуса, това може да редуцира консумираната енергия до 10%.

Проверете качеството на изолацията у дома ​

Прекалено старата, зле инсталирана или некачествена изолация представлява проблем за консумираната енергия и сметките за отопление в края на месеца. Ако изолацията не отговаря на нуждите на отоплителната система, със сигурност ще изразходвате много повече енергия отколкото реално е необходимо. Нормално е да не искате да се занимавате с цялата разправия около закупуването и настройката на нова камина или котел. Но ако подобрите изолацията на вашият дом, не само намаляте въглеродните емисии, но и ще спестите от битовите си сметки. 

Възползвайте се от умните устройства за контрол на температурата ​

Включвате телевизора и попадате на реклама за смартфони. Пускате си YouTube видео и бивате връхлетени от реклама за “умен” часовник, който може да следи пулса ви. Шофирате из града и пред вас се издига колона от билборди, които промотират “умни” хладилници. Умните джаджи са навсякъде и дори може да намерите такива, които да контролират отоплението у вас. Умните термостати могат автоматично да регулират температурата вкъщи, или да включват и изключват отоплителните уреди, дори когато ви няма. По този начин, само с една smrat джаджа, вашето домакинство може да оптимизира количеството използвана енергия с драматични количества. 

Сменете старите врати и прозорци ​

Когато говорим за оптимизация на отоплителната енергия, не винаги се сещаме дори да помислим за вратите и прозорците. Входните врати и старите прозорци, както и некачествено монтираните такива, пропускат студен въздух вътре. Това води до повече количество изразходвана енергия, която иначе може да си спестите. Смяната на прозорци или врати не е евтина, но със сигурност ще е по-изгодно от цялостната подмяна на отоплителната система.

Кои са начините да се отоплявате екологично ​

И така, вече сте решили, че искате да помогнете на нашата прекрасна природа (поздравления за което!). Сега на дневен ред идва въпроса: Кои са най-еколичните отоплителните системи?

Най-популярните екологични методи за отопление са:

Нека поговорим за всеки един от тях поотделно.

Отопление с дървесни пелети ​

Както може да се досетите от името на нашият сайт, нормално е да започнем с дървесните пелети като отоплително гориво. Самото производство на пелети не е свързано с добив на неизползвани природни ресурси. Пелетните гранули се получават при пресоване на остатъчни материали от дървесина. Те са пример за възобновяем източник на енергия и са признати за отоплително гориво, което е CO2 неутрално. С други думи, въглеродният диоксид, който те отделят при изгаряне е почти еквивалентен на въглеродният диоксид при разграждането на дървесина. 

В този ред на мисли, екологичните ползи на дървесните пелети не ги правят по-малко ефективни като гориво за отопление. Те са с ниско съдържание на влага, добра енергийна ефективност и достатъчно време за изгаряне за поддържане на добра температура. Освен това, пелетните гранули са значително по-лесни за пакетиране, складиране, съхранение и преместване отколкото дървесината.

Отопление с термопомпи ​

Термопомпите все още са сравнително непознат уред за голяма част от населението в България. Принципът на работа на термопомпата не е сложен. Тя е машина, която пренася топлинна енергия от определен източник до отоплителните уреди в сградата, която захранва. Примери за термопомпи, които всички вие познавате и ползвате ежедневно са хладилниците и климатиците. 

Когато говорим за отопление с термопомпи, термопомпата извлича топлинна енергия отвън и я пренася в отоплителната система у дома. След това “изпомпаната” топлинна енергия нагрява водата, с която помещенията се отопляват и която използвате за битови нужди. Отоплението с термопомпи не изисква никакви природни ресурси като първчина дървесина или природен газ. Отоплението с термопомпи консумира значително по-малко електрическа енергия, като предимството е, че през лятото той може да бъде използван по същият начин, но за охлаждане.

Електрическите радиатори също са екологичен вариант за отопление на стаите. Точно както отоплителните уреди за пелети и термопомпите, така и електрическите радиатори не използват природни ресурси за да работят. Допълнителен плюс, който сигурно ще ви заинтересува, е това, че цената на един добър електрически радиатор е по-ниска от тази на един добър котел на пелети. 

Но трябва споменем, че отоплението с електрически радиатор не допринася кой знае колко с редуцирането на въглеродните емисии. Почти със сигурност ще ги изпозлвате в пиковите часове, когато електроенергийната мрежа се захранва от много изкопаеми горива. Освен това, този тип радиатори консумират едно значително количество електроенергия. Този факт неминуемо ще се отрази на сметките ви.

Отопление с електрически радиатори ​

Заключение за екологичните решения​

Какво по-добро заключение можем да направим от това, че в края на краищата, всички трябва да сме оптимисти? Въпреки многото трудности, които срещаме и въпреки всички екологични проблеми, които застрашават света, в който живеем. Големите промени започват от малките решения – това може да е клише, но въпреки това е вярно. 

Надяваме се с нашата статия да сме помогнали за всички от вас, които са решили да започнат с тези малки решения. Ако промените начинът, по който отоплявате дома си, ако изразходвате енергия по-ефективно – вие вече допринасяте за природата.