Как да почистите вашият пелетен котел в 6 лесни стъпки 

Нека вдигнат ръце всички онези от вас, които припадат от ентусиазъм, когато трябва да почистват вкъщи! Точно така, след като никой от четящите тези редове не вдигна ръце, можем да си го кажем смело – никой не обича да чисти. 

Да, чистенето е наложително. Да, всички го правим (надяваме се), защото способността да поддържаме средата си на живот е едно от главните неща, които ни различават от животните. Но нека не се лъжем – колко от вас кликнаха с интерес заглавието на тази статия за чистене на пелетен котел? След като вече си признахме всичко и говорим чеснто, нека кажем защо въпреки всичко трябва да прочетете нашият материал. 

Ако все още не сте се отказали след това въведение, може би обмисляте да инвестирате или вече сте инвестирали в пелетен котел. Можем само да ви поздравим за избраната статия, защото почистването на пелетните котли е един от най-важните процеси. Освен, че ще ви спести излишни нерви и време, редовната поддръжка означава по-малко разходи и по-голяма ефективност. 

Да, точно така – по-малко разходки. И не, не сте прочели грешно – по-голяма ефкетивност. Може да ги постигнете, ако полагате не толкова големите усилия да почиствате вашият котел на пелети внимателно и съвестно. Изеднъж чистенето не звучи толкова зле, нали? 

Нека разберем повече.

Какво включва почистването на един пелетен котел

Когато стане въпрос за чистене на сложни технологични уреди, каквито отоплителните котли са, много хора имат грешни представи. Тези от вас, които нямат предишен опит с подобни отоплителни машини, най-вероятно си представят как разглобяват всеки елемент от котела, след което бавно го почистват с прахосмукачка и парцал. Бързаме да ви успокоим – няма нищо такова.

И все пак сме длъжни да отбележим, че едно качествено чистене на пелетен котел не е като да изчистите кухненски плот от прах. Въпреки, че този процес в никакъв случай не е сложен, трябва да подходите с необходимото внимание.

А ето от какво се състои самият процес по почистване на един средностатистически котел на пелети:

Има голяма вероятност да сме загубили някои от вас още на “димогнарни тръби” или “въздушни джобове.” Тези непознати термини не биват да ви плашат, защото позитивите от личната ви поддръжка си заслужават.

Какво печелите вие и вашият котел, ако полагате редовни грижи за него:

Плюсовете не са малко, нали?

И въпреки, че чистенето на пелетният котел не гарантира, че няма да срещнете технически проблеми никога, то е най-важното нещо, което може да направите за да се подсигурите срещу такива. От друга страна, не слушайте вашият познат, който с години не е чистил своят котел или камина и твърди, че всичко е наред и така. Повярвайте – проблемите ще го застигнат, рано или късно.

Как да почистите вашият пелетен котел правилно ​

След като обяснихме защо е толкова важно да се грижите за вашият отоплителен уред, нека преминем през всички етапи. Готови ли сте? Въоръжете се с търпение, разбиране към нашите опити да опишем този не-толкова-вълнуващ процес, едно кафе и сте готови за урока. Нека започваме!

Започнете с турболаторите ​

Пелетните котли се различават един от друг, но по-голямата част имат вградени механизми за ръчно почистване на турболаторите. В повечето случаи това е Г-образна дръжка, която завършва с метална сфера или конус. Какъвто и да е вашият уред, то със сигурност трябва да отстраните предпазителят, което ще позволи да почистите турболаторите. 

Нашият съвет е да не се правите на супергерой – не се опитвайте да разберете по метода на “пробва и грешка.” Освен ако не сте дързък експериментатор, най-вероятно сте закупили пелетен котел от уважаван производител. Вашият котел със сигурност има включена експлоатационна книжка, в която е описано как да освободите механизма за ръчно почистване.

Внимавайте (много) с изолацията на капака ​

Капакът на всеки котел на пелети е подплатен с изолационен материал. Ролята на тази изолация далеч не е декоративна, нито пък материалът е годен за ядене (последното трябва да се отбележи от всички собственици на домашни любимци). Изолацията под ламарината е изключително важна за енергийната ефективност на уреда. 

Казваме ви всичко това, защото е важно да сте внимателни с изолацията на капака докато почиствате котела. Гледайте да не надраскате, разрежете, изгорите или разкъсате по никакъв начин. Поставянето на нов изолационен материал не е толкова ленсо, колкото изглежда.

Отстранете цялата пепел под капака ​

Ако при отварянето на капака се почувствате така сякаш сте пред умалена версия на пустинята Сахара, значи сте закъснели с чистенето. Но такъв е живота, нали – все някак трябва да започнем! 

Откачете всички турболатори един по един и ги почистете внимателно. Важно е в процеса да не нараните турболаторите. Веднъж след като сте го направили, може да се заемете с обезпрашаването на димогарните тръби и въздушните джобове. 

Най-лесният начин да отстраните наслоената пепел е като използвате прахосмукачка. На пазара може да намерите много видове прахосмукачки, които са предназначени специално за пепел и прах. Освен това, съветваме ви да се сдобиете с телени четки – с тяхна помощ може да почистите тръбите по-ефикасно. 

След като сте отървали турболаторите, димогарните тръби и въздушните джобове от прахта, върнете всичко на мястото си. Първите няколко пъти това може да е изключително трудоемко. Въпреки това не се отчайваите – при всяко следващо почистване нещата ще се случват по-бързо. Придържайте се към експлоатационната книжка и указанията на производителя и всичко ще е наред! 

Не забравяйте кюнците и вентилатора ​

За всеобщо съжаление, основното почистване на пелетният котел не приключва с етапите, които вече обсъдихме. Кюнците са друг елемент, който трябва да почистите надлежно за да сте спокойни – и вие, и вашият котел. При почистване, винаги обръщайте внимание на кюнците – отстранете полепите по тях без да бързате.

Освен това, обърнете внимание на вентилатора. Вентилаторът е ключов компонент от всеки един отоплителен уред. Трябва да му обърнете особено голямо внимание и да подходите възможно най-нежно за да си спестите излишни главоболия. В никакъв случай не използвайте абразивни и твърди материали докато чистите вентилатора. Колкото и дебели да са налепите по перките, твърдите предмети могат да ги изкривят и необратимо да нарушат тяхната функция. 

След като приключите този етап, може да сглобите кюнците отново. И с риск да стане  досадни се повторим – бавно и внимателно, никой не ви гони (или поне така се надяваме). 

Обърнете специално внимание на контейнера за пепел ​

Може да е шокиращо за вас, но най-много пепел има в контейнера за пепел. Подобно на механизма за ръчно почистване на турболаторите, контейнерите на различните котли се отстраняват по различен начин. Въпреки това ви гарантираме, че няма котел, чийто контейнер да не е предвиден за ръчен демонтаж. 

Веднъж след като сте отстранили контейнера, може да се обърнете към смукачката за пепел, която трябва да възприемете като своя най-добър приятел в почистването на котела. Почистете повърхността на целия котел без да бързате. Нашият съвет е дори след като всичко ви изглежда безупречно чисто да повторите процеса. Няма да загубите много време, нито ще ви заболи глава – най-много да премахнете някоя и друга заблудена частица прах. 

След като контейнерът за пепел е чисти и доволен, вече може да го върнете на мястото си. 

Почистете трипътният вентил против кондензация

Тук нещата стават наистина специфични, задълбаваме в терминологията, но не се плашете! Всеки един отоплителен уред на твърдо гориво, независимо дали е камина или котел, работи по-добре с  антикондензационен вентил. Ролята на този вентил е да контролира температурата на водата в уреда и по този начин да предпазва пелетния котел. 

Този трипътен вентил, който предпава вашият котел от кондензация, също изисква редовно почистване и поддръжка. Въпреки това, нашият съвет е да инсталирате това приспособление, ако то не е монтирано предварително. Антикондензационният вентил ще помогне на котела ви да живее по-дълго, а на вас – да си спестите известно количество нерви и време. 

За всички желаещи да научат повече за антикондензационните вентили и за тяхната безценна роля в поддръжката на пелетни котли, скоро ще направим отделна статия по въпроса.

Заключение ​

Завършваме тази статия (несъмнено добри новини за някои от вас) с важната забележка, че тези правила далеч не изчерпват всичко по темата. Почистването на всеки пелетен котел зависи най-вече от вас. В тази статия обсъдихме най-важните стъпки при почистване на котела и елементите, за които трябва да внимавате. Въпреки това, винаги поставяйте на първо място официалната експлоатационна книжка на отоплителният уред. 

Няма да повярвате колко много проблеми може да си спестите само ако отделите няколко часа за да прочетете и разучите добре инструкциите на производителя. Бъдете сигурни, че ако пелетните котли можеха да говорят, първото нещо, което със сигурност щяха да ви кажат е “Спри с YouTube и Tik-Tok за малко! Прочети нашите инструкции!”