Лого на Пелети София

Защо въздушните пречистватели са важни за отоплителната система у вас 

Сигурни сме, че в момента повдигате вежди озадачено, поклащате глава и поглеждате отново името на сайта. Да, това все още е сайта на Пелети София. Тук би трябвало да ви заливаме с информация за дървесни пелети и отопление с пелети. В такъв случай, каква е тази статия за въздушни пречистватели и какво прави в нашия блог? 

Накратко казано, отоплителната система, без значение какво гориво използваме, зависи и от външни фактори и елементи. Никой човек не е остров, но котлите и камините на пелети също не са. Отоплителните уреди са само един компонент, макар и важен, от вашето жилище. За да функционират те нормално, всичко останало у дома трябва да е на ниво. А един от факторите, които най-много влияе на работата на отоплителните системи е качеството на въздуха. 

В тази статия ще разгледаме пречиствателите за въздух като част от домашната отоплителна система. Кои са знаците, че ви е нужен въздушен пречиствател? Какво трябва да знаете за тези уреди? Как добрият пречиствател помага на отоплението у вас?

Отговорите на всички тези въпроси, включително и на няколко други, ще намерите в следващите части на нашият материал. 

Нека започваме! 

Какво трябва да знаете за въздушните пречистватели ​

Един от най-често срещаните съвети за оптимални енергийна ефективност и отопление е да изолирате дома си добре. Това е препоръка, която срещате не само за отопление на пелети, но за всякакъв вид гориво. Това не е случайно, защото изолацията до голяма степен определя енергията и времето за затопляне и поддържане на желаната температура. 

Но домашната изолация крие своите рискове, с които трябва да се запознаете преди да се затрупате с фибран. Един добре изолиран и плътно затворен дом лесно може да натрупа значителни количества мухъл, дим, пърхот и козина от домашни любимци и какво ли още не. Ако не разполагате с добра система, която да пречиства въздуха, или не проветрявате редовно, максималната изолация може да стане проблем. 

Тук бихте могли да си представите, че едва ли е толкова трудно да проветрявате често. Все пак, колко трудно може да е? Отваряте няколко прозорци и/или врати за петнадесет-двадесет-тридесет минути и сте готови. Какво може да се обърка? Отговорът е, че всичко най-вероятно ще е наред… През късната пролет и лятото. Как обаче бихте подходили с проветряването през ранната пролет, когато времето е по-променливо от настроенията на Кание Уест? А за колко време може да оставите прозорците и вратите отворени през есента и зимата ( този въпрос не важи само ако се казвате Вим Хоф )? 

Истината е, че ако искате най-доброто за вашият дом, не може да живеете в среда със замърсен въздух. Това би създало проблеми не само за комфорта и удобството, но и за здравословното ви състояние. Мръсният въздух може да предизвика или отключи множество дихателни или автоимунни проблеми и е от най-нежеланите гости във вашия дом.

Как въздушните пречистватели помагат на отоплителната система

Всеки обича домът му да е топъл и уютен, особено през късната есен и зимата. Но какво правим, когато сте заредили камината с пелети, температурата е идеална, но не можете да кажете същото за въздуха? Истината е, че в такива ситуации, няма как да се насладите пълноценно на отоплението. 

Един пречиствател за въздух не е пряко свързан с отоплителната или охладителната система. Неслучайно на пазара няма да намерите пелетен котел, които да върви в комплект заедно с въздушен пречиствател. Въпреки това, има много плюсове да се сдобиете с такъв, независимо от техниката, която ползвате за отопление. 

Филтрирането на въздуха е изключително важна част от отоплителния процес, защото допринася за качеството на средата за живот у вас. Няма отоплителна система, независимо колко силна, която да компенсира замърсеният с боклуци въздух. Именно заради това въздушните пречистватели са толкова важни за отоплението у дома, независимо, че са отделен компонент. Производителите на отоплителни уреди са наясно с този факт. Това е причината поради която съвременните пелетни котли и камини са с вградени въздушни филтри, които да пречистват въздуха.

“Какъв е проблемът тогава? Ако моят котел има въздушни филтри, защо ми е да се занимавам с въздушни пречистватели и така нататък?” Това е следващият логичен въпрос, който идва на дневен ред. 

Истината е, че голяма част от климатиците, котлите и камините (които сами по себе си би трябвало да са системи за филтриране на въздуха), особено тези от ниския и среден ценови клас, не са достатъчно ефективни. Значителна бройка модели от тях използват нискокачествени, прекалено тънки и неефективни филтри. Ако комбинирате това с фактът, че много хора не почистват редовно филтриращите системи на своите климатични уреди, ще разберете нуждата от въздушни пречистватели в някои домакинства. 

Кога трябва да се сдобиете с пречиствател на въздух ​

След като обсъдихме въздушните пречистватели, техните ползи и как те подобряват отоплителната система у вас, идва ред на друг въпрос. А именно – как да знаете дали имате нужда от въздушен пречиствател у вас? Необходимо ли е да не можете да спите от кихане и кашляне? Трябва ли да чакате момента, в който лавиците се покрият с няколко пръста прах? Или пък може би трябва да повикате специалист, който да изчисли точното съдържание на замърсяващи частици във вашият дом? 

Със сигурност всеки един от гореспоменатите варианти е валиден. Но понеже ние в Peletisofia.com сме готини пичове (или поне се опитваме да сме такива), ще ви улесним значително. 

Някои от най-очевидните знаци, че е време да се обзаведете с въздушен пречиствател: 

Ето какво трябва да знаете за всеки сценарий.

Не спирате да кихате ​

Около кихането има много суеверия – някои вещаят късмет, благоденствие и други позитиви, други са по-мрачни. Едно е сигурно – ако кихате често до степен, в която звучите като развален моторен двигател, време е за промяна. Много хора свеждат кихането до натрупването на прах, пърхот от домашни любимци или наличието на полен. Истината е, че това са само част от замърсителите на въздуха, които могат да направят живота ви вкъщи труден. Един качествен пречиствател за въздух решава тези проблеми, без да трябва да проветрявате през два часа.  

Въздухът у вас е потискащ и задушаващ ​

Често може да усетите, че въздухът у вас е замърсен, без дори да си давате сметка за това. Като човешки същества, всички ние подсъзнателно можем да доловим кога средата около нас е чиста и удобна за живот, и кога не. Ако се прибирате у вас и имате чувството, че въздухът в стаята не е както трябва, то най-вероятно не е. Най-често причините са: некачествено филтриране от отоплителните уреди, натрупване на прах при изгаряне на пелети или дървесина, недостатъчно свеж въздух. Ефективните въздушни пречистватели са един от начините да се отървете от това неприятно усещане.

У вас има домашни акари ​

Акарите са паякоподобни същества, които са особено малки и зловещи и могат да живеят сред домашният прах. Да, точно така – говорим за микроскопични същества, които имат способността да се крият сред праховите частици! Дори да не сте се сблъсквали с тези гадини, гарантираме, че не искате да живеете под един покрив с тях. Ако се сдобиете с достатъчно добър въздушен пречиствател може да сте сигурни, че ще отстраните акарите не след дълго. Или най-малкото – ще направите тяхната поява невъзможна. 

Хъркате силно и продължително ​

Натрупването на алергени у вас е една от причините, поради която може да започнете да хъракте силно нощно време. Хъркането не е нещо, към което трябва да се отнасяте с лека ръка. Не подценявайте хъркането, защото то може да е знак за влошеното качество на въздуха у вас. Въздушните пречистватели могат да ви помогнат и за този проблем, ако сте сигурни, че избраният модел филтрира нужният обем въздух.  

Долавяте странни и нередни мирзими у вас ​

Странните аромати у дома могат да се дължат на много неща. Освен недостигът на свеж и чист въздух, неприятните миризми могат да бъдат породени от прекомерната употреба на дезинфектанти, лакове, препарати за чистене. Всички те влияят на въздуха в помещенията у дома. Ако използвате много и често такива препарати, без да проветрявате или в дом, където липсва достатъчно ефективна система за въздушно пречистване, то въздушните пречистватели стават задължителна придобивка.