Самопочистващи пелетни котли: Какво трябва да знаете

Бумът в продажбите на прахосмукачки роботи показва едно – хората нямат търпение да намерят нещо, което да чисти вместо тях. Вече сме говорили за това как ничия мечта за перфектен уикенд не включва чистене на прах и събиране на боклуци. За това, успехът на самостоятелните прахосмукачки не изненадва никого. Но бихте ли се изненадали, ако ви кажем, че има котли на пелети, които могат да се почистват сами? 

Наясно сме с това, че за много от вас съществуването на самопочистващи се отоплителни уреди не е новина. Но, моля, не бързайте да ни съдите – ние пишем както за запознатите, така и за новаците в отоплението на пелети. И специално за последните, всеки един въпрос, който касае отоплителните уреди и техните особености, е от значение. И както всички от “старите кучета на пелетите” знаят (да, току-що създадохме този термин) – почистването на котела е неделима част от цялостната отоплителна система. 

За всички, които са решили да се поинтересуват повече от пелетните котли със самопочистваща функция – тази статия е за вас. 

Какво представляват котлите на пелети с функция за самопочистване ​

Главното нещо, с което сме длъжни да започнем тази част – какво е самопочистващият се котел? Ако си представяте отоплителен уред, който включва механични ръце, които излъскват корпуса и премахват прахта, то ще бъдете разочаровани. 

Поне докато учените и технолозите не ни изненадат, този тип котли на пелети си остават стандартни уреди със самопочистващи се горелки. Какво означава това? 

Най-важното, което трябва да знаете за горелката на котела ​

Всички котли за отопление с твърдо гориво включват в себе си така наречените горелки. Горелката е основен компонент на котела и не е преувеличено да твърдим, че отоплението на дома ви зависи от нея. Както може да се досетите, горелката, каквото е жаргонното наименование на горивната камера, отговаря за превръщането на твърдото гориво в топлинна енергия.

Как работи горелката на пелетният котел:

Без изобщо да изчерпва всичко по темата, горният списък ви описва базовите стъпки, според които функционира котелната горелка. 

Ако вашият котел е добър, ако сте закупили точните пелети и сте намерили правилната дозировка, резултатът е икономичен и високоефективен начин да поддържате дома си топъл и уютен. 

До тук добре, но какво става с почистването? Спокойно, не сме толкова късопаметни. Точно след едно изречение започваме да обсъждаме самопочистващите се горивни камери. 

Едно изречение.

Най-важното, което трябва да знаете за самопочистващите се горелки ​

След като описахме основният механизъм на работа на горелката, нека се върнем на темата на статията. А именно – какво представляват тези прословути самопочистващи се горелки и струва ли си да инвестирате в такъв пелетен котел?

В повечето случаи, самопочистващите се горелки на пелетните котли са снабдени със специален механичен клапан. Тази клапа е устройството, което отвежда натрупаните отпадъци към контейнера на котела. Именно механичната клапа е това, което позволява на самопочистващите се котли да носят това гордо име. Тези уреди са оборудвани със системи, които почистват остатъчната пепел автоматично, без да трябва да се намесвате след всяко зареждане. Това означава, че спокойно може да се топлите и с пелетни гранули, които отделят повече пепел от нормално при изгаряне. 

Една от хубавите черти на самопочистващите се котли е това, че те са снабдени и с други системи за автоматизиране. По-конкретно, много от този тип уреди включват опции за автоматично запалване или програматори, с които да настройвате температурата за всеки ден от седмицата. Всички тези глезотии правят пелетните котли със самопочистващи се механизми още по-привлекателни за всички “мързеливци” като нас. 

Колко струват пелетните котли, които се почистват сами ​

След всичките тези обяснения сме убедени, че вече искате да извадите дебитната или кредитната карта и да си купите самопочистващ се котел. Също така, обаче, сме убедени и че жените и приятелките ще ви спрат с резонния въпрос “Колко струват тези котли?” И понеже ние мислим за вашето спокойствие, ще ви дадем някои елементарни ориентири, с които да успокоите вашите партньори.  

Може да намерите добри самопочистващи се пелетни котли, които струват между 6,000.00 лв – 8,500.00 лв. В този ценови диапазон влизат пелетни котли от среден и средно-висок клас. Те не са върха на промишленият дизайн по никакъв начин, но също така са достатъчно класни и ефективни за да ви осигурят надеждно и чисто отопление. Става въпрос за марки котли на производители като Artel и НЕС. 

Разбира се, по никакъв начин не искаме да кажем, че котлите със самопочистващи се горелки са евтини. Както всяка ефективна система за отопление, инвестицията и откъм ресурси, и откъм време не е никак малка. Нашият съвет е да не правите компромис със този тип уреди само на основа ниска цена. Ако сте решили да преминете на отопление с такъв тип пелетен котел, не се подлъгвайте по съмнителни марки.  Не се залъгвайте само заради това, че струват три пъти по-евтино. 

Не само при пелетните котли и камини, а при всички системи за отопление, краткосрочните икономии водят само до повече дългосрочни разходи.

Заключение ​

За финал, дано сме свършили поне елементарна работа за да ви запознаем с принципа на самопочистващите се пелетни котли. Ако докато четете тези редове усещате, че знаете повече за тези уреди отколкото в уводните изречения, значи сме изпълнили нашата мисия. Най-малкото, знаете какво да обяснете на следващият семеен съвет, когато ви питат “за какво искаше да изхарчиш онези пари?”

Нашият съвет е да помислите много внимателно преди да пристъпите към закупуване и монтаж на такъв котел. Ако трябва, не се притеснявайте да се консултирате със квалифициран специалист. И не, съседът, който твърди, че знае за какво става въпрос едва ли е най-квалифицираното лице. Много често това е много по-удобният и сигурен вариант отколкото да губите време и нерви в четене на форумни спорове. 

Самопочистващите се котли на пелети са сложни уреди, но определено носят много предимства – и за вас, и за въздуха у дома, и за кръста ви.