Как да намалим нашите сметки за ток и отопление зимата [кратък гид за 2023 година]

Ето, че дойде онова време от годината, в което започваме да обръщаме все по-голямо внимание на нашите сметки за ток. За съжаление, зимата на 2022 година не се очертава като лесна за всички нас. Високата инфлация, гео политическите сътресения и затрудненият бизнес правят домашното отопление по-трудно и скъпо отколкото би ни се искало.

Предизвикателствата, пред които сме изправени през отоплителен сезон 2022 – 2023 не са малко:

Разбира се, тези предизвикателства в никакъв случай не са непреодолими. Дори в тези трудни времена можете да намалите вашите сметки за ток и отопление, и то без се преместите да живеете в иглу.

В тази статия ще обсъдим всички най-добри методи за ефективно пестене на отоплителна енергия:

В следващите части на статията ще поговорим за всеки начин за спестяване на енергия индивидуално. След като сте приключили с четенето, надяваме се да сме помогнали във вашата подготовка за една по-топла и уютна зима!

Нека започваме.

Използвайте термостата по най-добрия начин ​

За наше огромно съжаление предвид името на сайта, да се запасим с качествени дървесни пелети понякога просто не е достатъчно. Оптимизацията на всеки отоплителен процес се състои от няколко етапа и всеки от тях е важен. Един от често подценяваните аспекти на отоплението е това как самите вие го контролирате. Едно от нещата, които трябва да запомните е, че вашите сметки за ток до голяма степен са във вашите ръце. Или по-конкретно – във вашият термостат. 

В днешни дни, страшно много домакинства разполагат с термостати, но за съжаление не всички знаят как да ги използват правилно. Най-честата грешка, която и всеки от нашият екип е правил, е задаването на прекалено висока стайна температура. Лесно е да зададете температура от порядъка на 26-28 градуса по Целзий и, обгърнати в топлина и уют, да я оставите така цял месец. Само по себе си, в това няма лошо, но прекалено високата температура изобщо не е най-енергийно ефективният начин на отопление. 

Учените отдавна са се съгласили, че оптималната стайна температура е между 20-22 градуса по Целзий. Това е идеалният диапазон, в който може да сте спокойни, че вашият организъм няма да пострада от студ. Също така, добра идея е да намалите с още няколко градуса температурата преди да заспите. Лекото намаляване на температурата не вреди по никакъв начин, а ще помогне да спестите до 10% от месечните енергийни смекти. 

В днешно време е по-лесно от всякога да контролирате температурата в жилището ви. На пазара може да намерите smart термостати, които позволяват да контролирате отоплението у вас дори докато сте далеч от дома. Може да настроите тези термостати така, че сами да регулират стайната температура. Единственото, което се изисква от вас е търпение, желание и да свикнете да не “набичвате топлото на макс.”

Купчина дървени пелети с калкулатор върху тях на дървена маса

Грижете се за отоплителният си уред ​

Ако не полагате грижи за вашите отоплителни уреди, няма значение дали се отоплявате на ток, пелети, дърва или свещи. Писали сме не една и две статии за важността на правилната поддръжка на котли, камини и радиатори. Повярвайте ни, това не е защото чистенето на пелетна камина е любимото ни нещо на света.

Независимо дали използвате камина, котел, климатик или радиатор, вашият отоплителен уред е сърцето на отоплителната система. Ако не се грижите за него редовно и по правилен начин, той ще ви се “отблагодари” с неефективност и завишени сметки в дългосрочен план. Също така трябва да си отбележите, че един неизправен отоплителен уред представлява и опасност за здравословното ви състояние. 

Златният принцип е семпъл, но доказал се с времето: В колкото по-добро състояние е отоплителната техника, толкова по-добре ще работи. Колкото по-добре работи, толкова по-оптимално ще изразходва енергия. Колкото по-оптимално изразходва енергия, толкова по-ниски ще плащате в края на месеца.

Кои са най-добрите начини за поддръжка на отоплителен уред: 

Използвайте лампи с LED осветление ​

Когато говорим за сметки за ток, няма как да пропуснем осветлението. Въпреки, че то не е пряко свързано с отоплението, то определено е сериозен фактор в битовите разходи на всички. В този ред на мисли, колкото повече спестявате от домашното осветление, толкова повече ще може да вложите в отоплението. 

Сега, не бързайте да затваряте страницата – няма да ви агитираме да живеете в пълен мрак като вампири и караконджули. Нашата теза е – подбирайте внимателно осветителните тела и избирайте лампи, които ще осветяват дома ви по ефективен и разумен начин. Повечето от вас вероятно са се досетили накъде отива тази част от статията, но за тези, които не са – абревиатурата е LED.

Истината е, че LED осветлението е в пъти по-ефективно откъм енергиен разход от лампите с нажежаема жичка. LED телата консумират между 20-25% от енергията, която е необходима за работата на нажежаемите крушки. Освен това, светодиодните лампи обикновено се произвеждат с по-голям експлоатационен срок от останалите такива. При правилна употреба, една качествена LED крушка издържа до 25 пъти повече време отколкото една нажежаема. 

Разбира се, не е достатъчно само да закупите и инсталирате осветителните тела у вас. За да сте сигурни, че ги използвате по най-добрия начин, трябва да знаете кога да не ги използвате. Тази максима може да звучи малко дзен, но е страшно лесна за прилагане: Просто изключвайте осветлението в стаите, в които няма никого. Звучи просто, но се замислете –  не се ли е случвало лампите във всички стаи да работят, въпреки, че вие сте в хола, а няма никой друг у вас?

Мъж, който гледа отоплителния си бойлер на пелети

Използвайте електроуредите си максимално ефективно ​

С риск да звучим като счупена плоча, пестенето на електроенергия помага неимоверно много на отоплението в един дом. Много често всички пропускаме този факт и не си даваме сметка, че не употребяваме електроуредите у нас по най-добрия начин. Всъщност, с правилното ползване на електрически уреди може да помогне доста за намаляването на месечните сметки за ток.

Някои очевидни, но много полезни съвети що се отнася до пестенето на електроенергия са: 

Всички съвети, които изредихме могат да изглеждат като “бабини деветини,” но те са се наложили с причина. Дори и най-малките стъпки, които правите в посока по-малко харчене на излишна електроенергия, водят до по-ефективно и качествено отопление.

Намалете загубата на топлинна енергия ​

Важна част от разумната употреба на топлинна енергия е това да не я пускате навън много лесно. С други думи, трябва да се уверите, че вашият дом не е “склонен” да пропуска “топлото” да бяга от него. Как става това? 

На първо място, уверете се, че изолацията на вашата фасада не е компрометирана. Да, наясно сме, че проверка на термоизолацията не влиза в представите за лесна и бърза работа на никого. Въпреки това, ако се стремите към енергийна ефективност, трябва да знаете, че тя е невъзможна, ако изолацията е в лошо състояние. 

Нашият съвет е да инвестирате време и ресурси в това да наемете квалифициран професионалист, който да провери термоизолацията на дома ви. Не бъдете от тези хора, които смятат, че разбират и могат всичко (освен, ако наистина не го разбирате). Дори и да сте прочели всички материали в интернет по темата, има неща, които само тренираното око може да забележи. 

Също така, огледайте дограмата, вратите и прозорците за луфтове и пукнатини, които изпускат топлия въздух навън. Дори една дребна пукнатина някъде в дограмата е достатъчна за да загубите топлинна енергия, за която да се ядосвате.