10 въпроса към… Динко Геров, А1 Енерджи България

Здравейте всички! С началото на новата година, ние поставяме началото на една нова рубрика в PeletiSofia. В поредицата „10 въпроса към…“ ще ви срещаме с представители на български и чуждестранни компании, които се развиват в сферата на производството, търговията, цялостното изграждане и поддръжката на отоплителни системи. Целта ни е да ви запознаем с професионалисти, за които отоплението на битови, индустриални и бизнес сгради е ежедневие. Чрез техните мнения, опит и експертиза, ние всички ще научим как да правим домовете си по-топли, по по-ефективен начин.

Първият гост в нашата рубрика е господин Динко Геров от А1 Енерджи. А1 Енерджи е българска компания, която проектира, изгражда и поддържа соларни системи за топла вода. Компанията има опит в инсталацията на локални отоплителни системи с разнородни енергоизточници като твърдо гориво, пелети и нафта. Пелетните камини, горелки и котли, с които А1 Енерджи работят са на Sunsystem и BURNiT. Фирмата има значителен опит както на българският, така и на чуждестранният пазар.

За нас е чест да имаме за първи гост представител на българска компания, която се развива в толкова трудоемък и конкурентен бранш.

И така, нека започваме – на вашето внимание, Динко Геров! 

Слънчева инсталация от 50 бр. слънчеви колектори на цех в Северна Македония
Инсталация на А1 Енерджи от 50 броя слънчеви колектора в цех от фабрика за биодизел в Северна Македония

Интервю с Динко Геров, А1 Енерджи България

Peleti Sofia: Привет, г-н Геров ! На първо място, благодарим, че се съгласихте да участвате в нашата рубрика! Бихте ли представили А1 Енерджи на нашите читатели?

Динко Геров: „А1 Енерджи“ е с фокус изграждане на слънчеви водонагревателни инсталации, основно за битови клиенти. Друго основно наше направление е и изграждането на локални отоплителни инсталации, основно пелетни такива, но поради конюнктурното поскъпване на пелетите (както и на други енергоносители) през последната година, се наблюдава известно завръщане към отопление на твърдо гориво (дърва и въглища).

PeletiSofia: За разлика от други компании, които извършват дейност ексклузивно в България, вие имате опит с изграждането на фотоволтаични инсталации в чужбина. Какви са вашите наблюдения за разликата между българския клиент и този в съседните ни държави?

Динко Геров: Нашата компания все още не се занимава с изграждането на фотоволтаични системи, защото ние сме с фокус битови клиенти, а те все още са на регулиран пазар. Цените на ел.енергия за бита у нас са ниски и въпреки чувствителното поевтиняване на панелите през последните години, все още срокът на откупуване на такава инвестиция за бита е над 10г. и поради тази причина интересът все още е слаб. Не така стои въпроса с индустрията, която преживя истински шок с цената на ел.енергия през 2022г. и в момента се наблюдава бум в инсталирането на на такива системи за собствени нужди на предприятията. Имаме изградени слънчеви водонагравателни инсталации в Австрия, Гърция и Македония, но аз лично не намирам разлика в клиентите, тъй като всеки се стреми да минимизира своите разходи за отопление или битова гореща вода.

PeletiSofia: Вие сте сред професионалистите в изграждането и поддръжката не само на соларни системи, но и локални отоплителни системи с разнообразни енергоизточници – твърдо гориво, пелети и пр. В последните години забелязваме значителен ръст в пазарното търсене на подобен тип решения за отопление. Според вас, този ръст носи ли риск от появата на много „специалисти“ и „всичко-можещи“ лица без квалификация и опит, които да създават проблеми вследствие на некачествена работа и/или подбиване на цените?

Динко Геров: Разбира се, че както във всяка сфера, и тук се появават такива „специалисти“. Опасното е, че понякога грешно изградена инсталация (основно с камини на дърва с водна риза), без монтаж на достатъчно предпазна арматура и може да е дори животозастрашаваща. Бих посъветвал клиентите да събират по няколко оферти и ако някоя се окаже подозрително по-евтина от останалите, автоматично да я изключват.

PeletiSofia: Вие работите с изявени български марки – Tesy, Sunsystem, Eldom Invest. Според вас, на път ли сме да преборим онова специфично мнение, че „щом е българско, значи не става“ (особено, когато нашата държава има традиции в това отношение)?

Динко Геров: Моето лично мнение е, че при българските производители на такова оборудване е най-доброто съотношение „качество/цена“, разнообразието е най-голямо и оргомна част от клиентите ни залагат на българското не само по патриотични, а и по чисто рационални причини.

PeletiSofia: Какви са вашите лични прогнози за развитието на този пазар в следващите три до пет години, с оглед на високата инфлация и проблемите, които тя би могла да създаде?

Динко Геров: Както се казва, най-евтината енергия е спестената енергия. Въобще човечеството върви към задоволяване на своите енергийни потребности изцяло от възобновяеми източници. Вече съществуват технолигии и решения в тази област и е твърде вероятно до 20-30 години въобще да забравим за изкопаемите горива, било като източник на енергия, било като горива. Хубавото е, че веднъж изградени, слънчеви или вятърни инсталации не се нуждаят от „гориво“ и разходите по тяхната експлоатация (която е с хоризонт 20-30 години) са минимални такива по тяхната поддръжка. Тук мога да вметна изказване на саудистки министър на петрола пред своя крал през 70-те години на 20-и век, когата в разгара на петролната криза Саудитска арабия се чувства господар на света, знаейки, че има доказани запаси за над 100 години напред, а именно, да се разсъждава трезво и че това няма да продължи дълго, тъй като „каменната ера е свършила много преди да свършат камъните“.

PeletiSofia: Кое е нещото, което бихте искали да промените в мисленето на българският клиент?

Динко Геров: Мисля, че българите вече за много добре информирани и когато ни се обаждат за консултации или оферти, задават логични въпроси. По-скоро това, което някои от тях ги спира към инвестиции в такива инсталации е все още сравнително ниския стандарт на живот у нас и не всеки може да си го позволи. Но пък банките вече масово имат целеви кредити и аз бих посъветвал клиентите по-смело да ползват такива кредитни
продукти, тъй като инвестирайки в инсталации за възобновяема енергия, още от първия ден това води до пестене на пари (което не е така, ако  кредит се използва например за ремонт на дома или нови мебели).

PeletiSofia: В един толкова динамичен и наситен пазар като вашият, конкуренцията е голяма и жестока. Кое е това, което ви отличава и помага да печелите доверието на вашите клиенти?

Динко Геров: Честното отношение. Винаги при комуникация с клиенти ние ги съветваме какво си струва да се направи и какво не. Нерядко от инженерна гледна точка не е проблем например да се изгради слънчева инсталация за подпомагане на отопление през зимата (която би спестила около 25-30% от разходите), но това би означавало огромни излишъци на топла вода през лятото,а от там и по-дълъг срок на откупуване ма инвестицията (освен ако тогава не се топли басейн например).

PeletiSofia: Наши читатели постоянно ни питат за съвети, свързани с поддръжката на соларни системи. Много от тях дори имат инсталирани такива инсталации и директно са ни признавали, че не са се замисляли изобщо за сервизирането и поддръжката им веднъж след като са пуснати в експлоатация. Според вас, кое е най-важното, което клиентът трябва да знае за поддръжката?

Динко Геров: Една правилно изградена слънчева инсталация на практика не се нуждае от никаква поддръжка. Има колеги, които предлагат „годишна профилактика“, което по-скоро са не съвсем коректни търговски практики. Разбира се, с течение на годините е нормално различни компоненти по една инсталация да търпят повреди, но те могат да се отстраняват само при необходимост.

PeletiSofia: В лично качество, кои са най-големите професионални изпитания, пред които сте се изправяли във вашето развитие като компания? 

Дино Геров: Като цяло ниската покупателна способност на населението. Все пак интерес към такива инсталации проявяват хора, възрастни, от провинцията, но просто нямат възможност. Друг казус, с който постоянно трябва да се справяме е липсата на инсталатори, но това като цяло е проблем на цялата българска икономика, която регистрира рекордно ниски нива на безработица.

PeletiSofia: Истински благодарни сме за отделенето време! За финал, какво бихте искали да кажете  на нашите читатели?

Динко Геров: Нека всеки от нас се замисли с какво може да допринесе за намаляване на своя въглероден отпечатък. Както се казва – „мисли глобално, действай локално“. Не е трудно да сведем до минимум използването на опаковки за еднократна употреба, да събираме отпадъците разделно (друг е въпросът, че вече на отпадъците не се гледа като на такива, а като на вторичен ресурс, който може да влезе отново в употреба).

Снимка на слънчев панел, в близък план, монтиран на покрив на къща, със зелени дървета на заден фон
200 литрова слънчева инсталация, с. Пасарел, август 2020г.