Как отоплението на пелети може да направи зимата по-поносима?

Инфлация, инфлация, инфлация – всички говорят как цените растат стремглаво и инфлацията е особено опасна за това как ще изкараме зимата. Колко по-скъпо ще стане отоплението на пелети? Колко ще трябва да плащаме за ток? Топлофикация ще направят ли цените непосилни? Вече всички сме срещали такива въпроси.

От традиционните медии, разбира се, не трябва да очакваме нещо по-малко от това да всяват паника. В този ред на мисли, заплахите от телевизиите и новинарските сайтове за непосилно скъпо отопление, което ни очаква, са обясними. Задачата на всички тези медии е да сеят страх за да жънат рейтинги, кликове и гледания.  Нашата задача, обаче, е да се противопоставим на психозата. За това, в тази статия ще ви разкажем за това как има много начини да се отоплявате икономично и ефективно.

Не за първи път в този сайт обръщаме внимание на дървесните пелети като по-евтина алтернатива на традиционните горива. Това е така не само защото името ни е Peletisofia.com, а защото пелетите действително имат много икономически ползи.Те ги правят идеално гориво за отопление във времена, когато цените растат бързо, има недостиг на продукти и все още свикваме с живота след COVID-19. 

И така, нека разберем повече за това как отоплението с пелети улеснява ежедневието и олекотява сметките през трудните студени сезони. Започваме сега!

Купчина дървени пелети на бял фон, върху които има термостатна глава за парно

Защо си заслужава да обмислите отоплението с дървесни пелети

Една от главните причините да помислите дали си заслужава да се отоплявате с пелети всъщност не е в самите тях. 

Нека бъдем честни – на малко хора им се занимава с цялата разправия около смяната на отоплителната система у тях. Това е дълъг и енергоемък процес, който включва няколко етапа, като трябва да сте концетрирани във всеки един:

 • Планиране – изготвяне на бюджет; сравнение и избор на подходящ отоплителен уред; преглед на настоящата отоплителна система и какво трябва да смените и/или закупите при обновяването
 • Проучване – проучване на различните оферти за отоплителният уред, който сте избрали 
 • Подготовка – подготовка на помещението, в което ще бъде монтиран новият отоплителен уред
 • Монтаж – намиране на добър специалист, който да инсталира котела, камината или помпата спрямо всички добри практики 

 

Всяка една от тези стъпки изисква много време, внимание и ресурси. Да се захванете с такова начинание, защото сте се събудили и сте решили “Хей, защо да не подменя цялата отоплителна система у нас” е слабо вероятно. 

От друга страна, решението да преминете на отопление с дървесни пелети става далеч по-разумно, ако външните фактори го наложат. В нашият случай, инфлацията е пример за точно такъв външен фактор. 

Достатъчно е да погледнете как цените на електричеството и природния газ за да разберете защо отоплението с пелети си струва. Отоплението на ток или газови котли и печки става все по-скъпо и по-скъпо. Освен това, по нищо не личи, че цените на тези ресурси са се увеличили временно и се очаква да паднат. Дори напротив – настоящата политическа обстановка влияе не само на България, но и Европа като цяло. 

При всички положения, студеното време не се съобразява с политическата обстановка. И едно е сигурно – когато зимата почука на вратата ви е по-добре да сте подготвили дома си за отопление. Защо е добра идея да го направите с пелети? Нека разберем.

Защо пелетите са икономично и ефективно гориво за отопление

В тази част ще разгледаме кои са специфичните характеристики на отоплението на пелети, което го правят толкова изгоден метод.

Преди да започнем с позитивите на пелетните гранули, обаче, трябва да направим едно важно уточнение. Това, че защитаваме пелетите като икономична алтернатива на традиционните горива за отопление, далеч не значи, че те са безплатни. Каквото и гориво да използвате, отоплението е процес, който няма как да излезе евтино (освен, ако не пробвате да се топлите с воля и вътрешен мир, разбира се, но не гарантираме за резултатите). За това, първото условие за всеки отоплителен сезон е да планирате бюджета си възможно най-внимателно. 

След като направихте това важно уточнение, нека продължим по същество. Най-добрите качества на пелетите като гориво за отопление са: 

 • Отоплението с дървесни пелети е по-лесно за планиране и подготовка 
 • Пелетите са далеч по-лесни за транспорт и съхранение 
 • По-лесно може да намерите дървесни пелети на изгодни цени 
 • Отоплението на пелети е достатъчно ефективно за да е адекватен заместител на по-скъпите горива

 

След като изредихме главните плюсове на пелетите, нека се спрем на всеки от тях индивидуално. 

Може да планирате по-лесно отоплението с пелети отколкото с други горива

Ако имате опит с отоплението на естествена дървесина има големи шансове да оцените точно този плюс на пелетите. За разлика от дървата за огрев, пелетните гранули са далеч по-лесни от логистична и организационна гледна точка. 

Особеностите на отоплението с дървесина включват: 

 • Намирането на надежден доставчик, който може да достави необходимите кубици навреме 
 • Понякога няма как да се уверите, че получавате дърветата, за които плащате 
 • Предлагането и търсенето търпят постоянни промени 
 • Намирането на хора, които да нацепят доставените дърва. Ако не намерите такива, тази изключително “лека” задача пада на вашите рамена. 
 • Постоянното пренасяне на дървесина от мястото на съхранение до камината или котела 

 

Нека погледнем как стоят нещата с дървесните пелети: 

 • В България има достатъчно голямо предлагане на пелети от всякакъв вид – проучването изисква време, но може да се ориентирате сравнително лесно в особеностите на пазара 
 • Пелетните гранули се продават предварително пакетирани, обработени и готови за употреба – транспортът и съхранението им са в пъти по-лесни
 • Далеч по-лесно може да пресметнете колко пелети ще са ви нужни за отоплителния сезон 
 • За разлика от дървесината, при пелетите не се налага никаква обработка от ваша страна  
 • Дървесните пелети горят далеч по-чисто и оставят доста по-малко прах от естествената дървесина 

 

Колкото до цените на природния газ и тока – необходимо е само да погледнете новините за да разберете колко волатилни могат да бъдат. С това не казваме, че цените на дървесните пелети са винаги стабилни и не търпят промени. Напротив, но с разликата, че промените в пазарната цена на пелетите са далеч по-предвидими и незнчителни от други отоплителни горива.

Купчина дървени пелети, които изгарят преди струпани дърва пред тях

Пелетите са далеч по-лесни за транспорт и съхранение

Тази част е особено важна. Много хора избират отоплението със скъпи електрически уреди или котли на газ вместо дърва заради логистиката и съхраняването. Това е напълно разбираемо, защото… Нека сме откровени – кой обича да пренася, цепи и подрежда дървени цепеници всеки ден? Да, и ние така мислихме. 

Разправията около дървата за огрев и тяхната обработка е, меко казано, огромна. Далеч не всички хора имат желанието, а и свободното пространство и капацитета да съхраняват кубатура дърва за цял сезон. Това е почти невъзможно за по-големите населени места, където апартаменти са типа жилище за по-голямата част от хората. Представете си как се прибирате след напрегнат работен ден, отвратителен трафик и лошо време. След един изнервящ ден, най-вероятно ще поискате да си починете.  А ако тепърва трябва да пренесете няколко кофи дърва от мазето до дома си? 

За разлика от дървата за огрев, пелетите са предварително пакетирани в удобни за транспорт и съхранение чували. Разбира се, тяхното съхранение също има своите особености, но организацията е в пъти по-лека, бърза и удобна. 

По-лесно може да намерите дървесни пелети на изгодни цени

Парите карат света да се върти и в края на всеки месец битовите сметки учтиво ни напомнят тази истина. Съвсем разбираемо, крайната цена е един от най-важните фактори при избора на отоплителна система. Тя е дори още по-значима в днешните времена на непредвидима инфлация, геополитически хаос и криза при добива и доставки на основни суровини. 

В настоящият пазарен климат, дървесните пелети представляват сравнително стабилен източник на топлина откъм стойност и наличност. За щастие, България е страна, достатъчно богата на природни дадености за да могат производителите на пелети да предлагат достатъчно количество. Освен това, на нашият пазар все по-лесно е да намерите вносни пелети от държави като Румъния, Украйна, Турция и Хърватия. 

Богатият избор от различни марки пелети означава, че търговците са принудени постоянно да търсят най-добрата цена за да привлечат клиенти. Тази особеност на пазарната икономика облагодетелства най-много крайният потребител. Днес избирате от всевъзможни видове пелети и лесно да намерите тези, отговарящи на вашите изисквания за цена и качество. 

Може ли да кажете, че избирате лесно между различни доставчици на природен газ и електроенергия? Кога е последният път, когато сте разговаряли с представител на Електрохолд и сте му казали “Вижте, знаете ли какво, покажете ми други оферти за киловатчас?”

Ръка, която е взела купчина дървени пелети в шепа

Отоплението на пелети е достатъчно ефективно за да е адекватен заместител на по-скъпите горива

Когато говорим за фактори като ниска цена, лесен достъп и богат избор на определен продукт, често подсъзнателно търсим уловка. Все пак, ако нещо струва по-малко и се намира по-лесно, би трябвало да има нещо подвеждащо, нали така? Много хора биха си казали: “Да, пелетите са по-евтини, но едва ли топлят толкова добре колкото електрическият конвектор” (примерно).

За щастие, пелетите са не само икономично, но и ефективно отоплително гориво. Освен, че отделят много по-малко прахови частици при изгаряне, пелетите имат по-висока плътност и по-ниско съдържание на влага в сравнение с дървата за огрев. 

Също така, BTU стойността на пелетите (енергията, нужна за повишаване на температурата с 0,56 градуса Целзий) е друго предимство. Тя е по-висока от суровата биомаса, което означава, че при отопление на пелети достигате желаната температура по-бързо. 

Накратко, стига да изберете след внимателно и прецизно проучване, отоплението на пелети може да е едновременно икономично и ефективно. По никакъв начин изборът на пелети не означава по-малко топлина или по-лошо качество. Дори напротив, може да се изненадате от това колко по-удобно и бързо отоплявате вашият дом. А дори да сте от хората, които не обичат изненади, сме сигурни, че няма да имате нищо против точно такава.